| E-mail: info@bekesmatrix.hu | Telefon: 06/20/935-16-83 | Facebook.com/bekesmatrix

Békés Retro - Városi legendák!Forrás: BékésMátrixMegjelent: 2012 Július 9. ( Hétfő ) 21:24
Ködös, a múltba vesző, vagy netán egyszerűen nevetséges békési legendák Békésről. Nem zörög a haraszt...

Mi is az a városi legenda? A szóbeszéd vagy városi legenda (angol nevének – urban legend – tükörfordítása nyomán) főleg a városi közösségek történeteinek gyüjtőneve.

A hihetőnek hangzó (soknak van valóságalapja), ám szokatlan, sőt néha morbid történetek főbb vonásai állandóak, de a terjedése során a szereplők, a helyszín, az időpont stb. legtöbbször cserélődnek.

Számos neves újságot is megtévesztettek már az efféle történetekkel, amelyek főcímként hozták le a fiktív legendát. Napjainkban az interneten, e-mailben terjednek el szinte pillanatok alatt az új, vagy aktualizált városi legendák.

Abban különbözik a pletykától, hogy az esetben szereplő személyek azonossága lényegtelen. (Fotó: Tóth Ferenc - Békés)

Élve a net adta lehetőségekkel, megpróbáljuk összeszedni a Békés Városi Legendákat, amelyeknek aztán utána nézünk: vajon igazak e? Ha TE is tudsz ilyenről, írd meg nekünk: info@bekesmatrix.hu - felderítjük!

LEGENDA: A Bérház alatti pince rendszer (Kazamata) és a Borozó pincéje szerves egészet alkot, összekapcsolódik, csak betemették, sőt, a pince folytatódik az Élővíz csatorna alatt is, aféle titkos menekülő folyosóként.

TÉNYEK: Megkérdeztük Ferenczi Sándort, aki mint a Békés Mátrix egyik oszlopos helytörténeti szakértője alaptalannak tartja az egész felvetés, de azt hozzá teszi, azért került ki ez a köztudatba, mert valóban a két külön pince hasonló stílusban épűlt, de nincs semmilyen összeköttetése egymással. Sőt, hivatalnokként részt vett annak idején a Piac tér 1. szám alatti és a lepkeház helyén álló korábbi épületek bontásánál, az újak alapozásánál és semmilyen pince rendszert, vagy akár mélyépítésre utaló nyomot nem találtak - vagyis ez egy városi legenda a javából.

LEGENDA: A Széchenyi téren álló "pártház" (ma a városi bíróság és a földhivatal üzemel benne) építésekor az elvtársaknak eleve egy atombunkert is beépítettek a 3. Világháború kitörése esetére...

TÉNYEK: Ismét csak Ferenczi Sándorhoz fordultunk, aki elmondta, hogy ha pince van is, az csak egy sima pince lehet, lévén, hogy az összes korábban ezen a soron álló háznak volt ilyen, mivel a Fekete körös egykori hordalékára lett építve ez sor, itt a mendemonda alapja az a több hónapig tartó cölöpözés lehetett, melynek során a talaj miatt speciálisan képezték ki az alapokat, de ez szükségszerű eljárás volt akkoriban.

LEGENDA: Még a szocializmus idején cirkusz járt a városban, és a helyi vas és fémipari KTSZ telefonhívást kapott, hogy a barna medve körme beszakadt és sürgősen meg kellene oldani a körömvágást, mert szegény állat nem tud addig fellépni.

A legenda szerint a melósok a művezetővel az élen ki is vonultak, láncokkal, pajszerekkel felszerelkezve, hogy ipari manikürben részesítsél a macit. Miután a cirkusz vezetése jól kiröhögte magát, elmondták felocsúdott brigádnak, hogy csupán tréfa áldozatai, ami velük, mint cirkusszal a tourné során, különböző városokban gyakran megtörténik

TÉNYEK: Az eset valóban megtörtént, két független forrás is megerősítette, hogy ez a legenda valós.

Ha TE is tudsz ilyen vagy hasonló városi legendáról - írj nekünk és megvizsgáljuk (személyed kérésedre bizalmasan kezeljük) Email: info@bekesmatrix.hu


Érdekelhet még...
Ezt már olvasta?