Népi Építészeti Tanácskozás volt Békésen


Ki van itthon címmel megrendezett szakmai konferenciát 1976 -óta rendezik meg Békésen.Az építészekből álló közönséget a házigazda, Izsó Gábor polgármester köszöntötte:

Izsó Gábor helyszínen elhangzott köszöntője:

Tisztelt hölgyeim és Uraim, kedves vendégeink !

Nagy szeretetettel és tisztelettel köszöntöm Önöket Békésen, az immár 18. alkalommal megrendezésre kerülő népi építészeti konferencia résztvevőiként.

Örömömre szolgál, hogy városunk ismét otthont biztosíthat a tanácskozásnak. Az, hogy ismét ilyen szép számmal jöttek el a ma már hagyománynak számító szakmai találkozóra, számomra több dolgot is jelez. Jelzi azt, hogy valószínűleg jó ide jönni s, hogy az előző években sokan kaptak itt olyan többletet, amely miatt újra megtisztelnek most látogatásukkal.

Az idei konferencia rögtön egy kérdéssel indít, melyre válaszolni csak úgy érdemes, ha azt teljes egészében körbejárjuk.

Ki van itthon? Hangzik a konferencia vezérgondolata.

Egyszerűnek tűnő, ám mégis annál mélyebb, lelkünk mélyéig hatoló kérdés ez. Hiszem, hogy sokkal mélyebb, egészen más tartalommal bíró kérdés, mint sok más nemzet életében. Hiszen nekünk szinte erről szól történelmünk, erről szól kulturális vagy éppen épített hagyatékunk is: itthon lenni s ehhez otthont teremteni itt, a Kárpát-medencében. De ahhoz, hogy mindezt – ami ma is körülvesz bennünket – megteremthessük, meg is kellet szereznünk s évszázadokon át küzdeni, harcolni érte. Az ezzel járó kisebb-nagyobb viharok mély nyomokat hagytak társadalmunk szerkezetén. Gyakran egész országrészek néptelenedtek el majd települtek újra. Az építkezés és rombolás sajátos kettőssége nemzetté válásunk eme európai szinten is egyedülálló jellegzetessége meghatározó volt építészetünkben is. Gyakran kellett a régi alapokon valami újat építeni de legalább olyan sokszor hozta úgy a sors, hogy még az alapokat is nekünk kellett megteremtenünk.

Napjaink rohamos, radikális változásait azonban már nem ezen erők irányítják. Gazdasági történések, globális folyamatok mozgatják a lakosságot az országon belül, sőt sajnos egyre inkább határainkon túlra is. De, ahogy a költő mondja: "a kő marad." S ha marad, bizony egyre nagyobb szerep jut épületeinknek az egyes tájak kultúrájának, jellegzetességeinek továbbörökítésében. De - maradva az irodalmi példánál – ha Gárdonyi óta tudjuk, hogy "a falak ereje nem a kőben vagyon, hanem a védők lelkében", valószínűleg az otthon melegét, a haza iránti hűséget sem szoríthatjuk falak közé. Mégis fontos, mégis pótolhatatlan része ez irányú érzéseinknek az építészet, amely keretet sőt egyfajta folytonosságot ad nemzeti történetünk nagy színdarabjának. S ha azt kérdik, hogyan lehetünk tevékeny részesei, formálói e színdarabnak, hát csak egyet válaszolhatok: itthon kell lennünk benne.

Ki van tehát itthon? Polgármesterként csak egyféleképp válaszolhatok: itthon van mindenki, aki tevékeny részese, formálója egy adott közösség mindennapjainak, történetének. Itthon van Békésen, aki tenni akar ezért a városért, aki áldozatot tud hozni érte. De itthon van az, akit láthatatlan szálakkal húz, vonz magához a Körös nyugalma, akinek nagyot dobban a szíve, ha hazafelé tartva első, távolból hazafelé fürkésző pillantása megakad a Református Templom tornyán. A Körös, a Jóisten ajándéka, a Református Templomot-sok más jelentős épülettel együtt- viszont elődeink hagyták ránk. Hogy éljünk, lakjunk, akárcsak egykor ők, ezen szemet, lelket egyaránt gyönyörködtető épületek között. Itthon lenni tehát jelenti azt is, amikor óvjuk, védjük és méltó képen használjuk is épített örökségünket. Úgy gondolom, hogy Békés nem csupán helyt áll, de jó példával is jár elől e-téren. Szerencsések vagyunk, hiszen lokálpatrióták egész sora és a nagy hagyományokkal bíró Városvédő és Szépítő Egyesület is komoly támogatást jelent e-téren a mindenkori városvezetésnek.

Tisztelt hölgyeim és uraim!

A békési Népi Építészeti tanácskozás napjainkra már fogalommá vált. Az idei vezérgondolat köré épített előadások, értekezések,tanácskozások alkalmával reméljük, hogy a - hagyományokhoz híven- ismét hasznos információhoz jutottak a megjelent szakemberek. Kívánom, hogy az elkövetkező napokban legyen főszerep a jó hangulatú szakmai eszmecseréjé, a kikapcsolódásé és feltöltődésé. A szakmai programok mellett megismerhetik Békés és vonzáskörzetének építészeti emlékeit is, így remélem sok szép élménnyel gazdagodnak a résztvevők. Ehhez kívánok valamennyiüknek hasznos, kellemes időtöltést és jó tanácskozást Békésen.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!