Miért éppen töves fenyő? - idén díszítjük, jövőre ültessük!


Hegyesi Szilárd ötlete alapján tavaly 21 töves fenyőt mentettünk meg és ültettünk el a Dánfoki Üdülőközpontban. Az üdülőközpont munkatársaként Szilárd még a vásárlás előtt szeretné néhány fontos dologra felhívni a fenyővásárlók figyelmét.

Mikor megérkezik a tél, mindenkiben egy kis melankolikus érzés uralkodik el. Hideg van, rövidek a nappalok, kevesebb időt tölthetünk a szabadban. De talán mindenkit melegséggel áraszt el az a gondolat, hogy a téllel egyúttal megérkezik a karácsony is. A közös esti programok, a frissen sült sütemények, a fenyőfa illata. Ekkor egy másik gondolat juthat eszébe az embernek: “...megint bele kell faragnom a fenyőfa tartóba a fenyőfát". Gyermekkoromra visszaemlékezve ez a feladat édesapámra hárult, aki ebből egy jó félnapos programot csinált, amivel az egész családot az őrületbe tudta kergetni.
Ezt látva megfogadtam, hogy én ezt nem szeretném majd végigcsinálni. Hála a “modern technikának" vannak olyan megoldások, melyek lényegesebben egyszerűek, és gyorsabbak is. Arról már nem is beszélve, hogy azért a 2 hétért, amíg az ünnepek tartanak, nem kell országos szinten erdőknek elpusztulnia.


Gondoljuk csak végig: ha töves fenyőt vásárolunk, lényegesebben egyszerűbb lehet a dolgunk, hiszen a gyökérzettel rendelkező fenyőfát egy kb. 15-20 literes vödörbe kell csak beleállítani, és lehetőleg virágfölddel feltölteni. A fa esetleges dőlését, egy egyszerű tömörítéses módszerrel könnyedén be lehet állítani. Ezután a vödröt bármilyen csomagoló anyaggal feldíszíthetjük. Ez az egész művelet nem több mint fél óra. Az emberben felmerül a kérdés hogy jó-jó, veszek én töves fenyőt, de mit kezdek vele az ünnepek után? Az előző évben a Dánfoki Üdülőközpont már sikeresen elkezdett egy örökbefogadási programot, aminek keretében vállalta, hogy helyet biztosít a fáknak, és azokat el is ülteti. Ezt a kezdeményezést Békés Város Önkormányzatával közösen idén is szeretnénk folytatni. Az örökbe adott fákat szakértők vennék kezelésbe, és előre megtervezett helyekre ki is ültetnék.

Íme, néhány jó tanács, amire érdemes odafigyelni!

A vásárláskor érdemes odafigyelni arra, hogy a fenyőt hogyan vették ki a földből és hogyan tárolják. Vannak nagyon gondosan földlabdázott és precízen dézsába ültetett (és nem beledobott!!) fenyők, melyeknek a megmaradási esélye nagyon jó, feltéve, ha betartjuk azt a néhány szabályt, ami a túléléséhez szükséges.

Minél kevesebb súlyt aggassunk az ágaira. Fontos, hogy a szobában is öntözzük és az udvarra kitéve védjük a gyökerét a fagytól, oly módon, hogy hullámpapírral, vagy zsákkal körbetekerjük. Fagymentes időben – főként, ha süt a nap - feltétlenül öntözni kell dézsában kuporgó fenyőnket. Március elején, amint kienged a föld, azonnal ültessük végleges helyére, és nagyon szorgalmasan öntözzük, mert a talaj csak napokig tartó kiadós esőzés után ázik át 50-60 cm mélységig. Nagyon jót teszünk a fánkkal, ha ültetés előtt érett szerves trágyát, vagy hosszú lebomlású műtrágyát szórunk az ültető gödörbe, esetleg virágföldet is használhatunk.

A Békés Mátrix tippje:

TÖVESFENYŐT IS BÉKÉSRŐL, ŐSTERMELŐTŐL, REMECZKI JÁNOSTÓL: 06 20 455 7061

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!