BVSZSZK - A Családsegítő Szolgálat célja:


A családsegítés a mentálhigiénés problémák, illetve egyéb krízishelyzetekhez vezető okok megelőzésére, a krízishelyzet megszűntetése, valamint az életvezetési képesség erősítése, megőrzése céljából nyújtott szolgáltatás.

A Családsegítő Szolgálat feladatai:

A Családsegítő Szolgálat családgondozói feladatokat lát el, ellátásokat közvetít, és emellett szervezési tevékenységeket végez. A családsegítő szolgáltatás lehet alkalomszerű, vagy folyamatos családgondozás. Az ellátás igénybevétele önkéntes alapon működik.

Működési területünk:

A Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ Békés városán kívül 2007. március 1-től kistérségben látja el Tarhoson is a családsegítést, mint szolgáltatást.

SZOLGÁLTATÁSAINK:

Intézményünk feltérképezi az ellátási területen élő szociális és mentális problémákkal küzdő családok, személyek körét, és személyesen felkeresve tájékoztatást nyújt azokról a lehetőségekről, a segítség azon formáiról, mely az adott esetben megoldást jelenthetne az érintettnél kialakult problémákra, gondokra.

Téli krízishelyzet: A tél folyamán a Rendőrség, a Polgárőrség és a Katasztrófavédelem szakembereivel folyamatosan keressük fel a külterületen, illetve a nagyon nehéz körülmények között élő embereket, családokat. A tüzelő, az élelmiszerek és gyógyszerek hiányában és azok beszerzésében nyújtunk segítséget több esetben is az érintetteknek. Nagyon fontos adott esetekben a polgári lakosság jelzése is, hiszen az egymásra odafigyelés ilyenkor életmentő lehet.

Adósságkezelés: A megváltozott gazdasági helyzet is arra sarkalta mind Békés Város Önkormányzatát, mind pedig a Szociális Szolgáltató Központot, hogy egy új szolgáltatás bevezetésével még több rászoruló embernek nyújtson segítséget. 2009-ben bevezetésre is került az adósságcsökkentési támogatás, melyet az évek során egyre többen igényeltek meg. Az adósságkezelést azon személyek vehetik igénybe, akiknek 6 hónapot meghaladó közüzemi tartozásuk és 50.000Ft-ot meghaladó elmaradása halmozódott fel vagy sajnálatos módon már a szolgáltatás kikötése is megtörtént. Az adósságkezelés igénybevételét a jövedelemhatárok is befolyásolják családosoknál 42.750Ft, az egyedülállóknál pedig 57.000Ft a limit. Míg 2009-ben a vízdíj elmaradásra lehetett támogatást igényelni, 2010-ben az Önkormányzat szerződést kötött mind a villany, mind pedig a gáz szolgáltatóval.

Békés városa abban a szerencsés helyzetben van, hogy be tudta vezetni ezt a szolgáltatást, mely egyre kevesebb város tud biztosítani. A támogatás megigénylésével az ügyfélnek a tartozás 25%-át kell, hogy kifizesse a többi 75% -ot pedig az Önkormányzat utalja el. Mindezek mellett az aktuális havi számlák fizetéséhez is segítséget nyújt azzal, hogy lakásfenntartási támogatás is kerül megállapításra. Az adósságkezelés ideje alatt az ügyfélnek maximálisan együtt kell működnie a családgondozóval, mert a támogatás megszüntetésre is sor kerülhet.

Sajnálatos módon 2012.január 1-el megváltozott a törvény. Korábban két adósságkezelés között 6 hónapnak kellett eltelnie, hogy újból igényelhető legyen a támogatás. A törvényi változással két adósságkezelés között most már 24 hónapnak kell eltelnie ahhoz, hogy újra igénybe lehessen venni. A be nem tartott megállapodások következtében való megszüntetés esetén a korábbi 24 hónap pedig 48 hónapra emelkedett.

Átmeneti segély és kamatmentes önkormányzati kölcsön: Az emberek életében egyre központibb problémát az anyagi terhek jelentik, melyre sok háztartásban megoldást jelent az alkalmanként megigényelhető átmeneti segély, illetve kamatmentes önkormányzati kölcsön. A kérelmek előkészületi munkáit Szolgálatunk szakembere végzi. Ügyfeleinket tájékoztatjuk a segélyek rendszeréről, a kitöltött kérelmeket befogadjuk, és az ily módon összeállított anyagot eljuttatjuk a Polgármesteri Hivatal Igazgatási Osztályának, ahol a határozat hozatal történik.

Beilleszkedési program: A rendszeres szociális segélyezettekkel való foglalkozás 2009-től új szolgáltatásként jelent meg intézményünknél. A rendszeres szociális segélyezett ügyfelek életkora, megromlott egészségi állapota nehezen teszi lehetővé a munka világába történő visszailleszkedésüket. Tartós munkanélküliségük elszigeteltségének megakadályozására, valamint a munkahelykeresés módjaira, formáira elméleti és gyakorlati ötleteket adó csoportfoglalkozásokat és tréningeket indítottunk évente több alkalommal.

Csoportfoglalkozások: Az év folyamán több alkalommal tartunk önsegítő csoportfoglalkozásokat, illetve kommunikációs és motivációs tréningeket. Az önsegítő csoportjainkon elsajátíthatják a nehéz anyagi és életkörülmények között élő ügyfeleink azokat a lehetőségeket, módokat, melyek alacsony jövedelmek mellett is megkönnyítik, egészségesebbé és teljesebbé teszik életüket, tájékoztatást nyújtunk az anyagi és természetbeni juttatások különféle formáiról. A foglalkozások meleg, bensőséges hangulata önmagáért beszél. A résztvevők a mindennapjaik során kamatoztathatják az itt megszerzett tudást és tapasztalatokat.

Tréningek: Foglalkozásainkra főképp a tartósan munkanélküli, de aktívan álláskereső érdeklődőket várjuk. Alkalmainkon a csoporttagok részére tájékoztatást nyújtunk az állásinterjú alkalmával elvárt viselkedés mintákról, ezek alkalmazását szituációs gyakorlatokban a résztvevők ki is próbálhatják. Az álláskeresés során fontosnak tartjuk a különböző önéletrajzi formák ismeretét, ezért csoporttematikánk másik fontos eleme az önéletrajz írás kritériumainak elsajátítása.

Pszichológiai tanácsadás: Mindenki életében adódnak problémák, gondok, nehéz életszakaszok, melyeket egyedül nem tud megoldani, nem tud önállóan pozitív irányú lépést tenni. Ezek a gondok életünk bármely területén felléphetnek, és lelkileg nagy nyomással nehezednek ránk. Pszichológusunk segít ezek megértésében és feldolgozásában.

Jogi tanácsadás: Az élet minden területén felmerülhetnek olyan események, ahol jogi képviseletre van a magánszemélynek szüksége. A törvények útvesztőjében a hétköznapi ember járatlan. A törvények adta kereteken belül hivatalos formában intézményünk jogásza orvosolhatja mindezt az ügyfeleinknél.

Mediáció: A mediáció során a két fél vitájában, mind a két fél közös beleegyezésével egy semleges harmadik fél (mediátor szakember) jár közben, aki segít tisztázni a konfliktus természetét, segít olyan megoldást találni, amely mind a két fél számára kielégítő.

Családkonzultáció: Az életük nehéz időszakát élő családoknak szükségük van arra, hogy külső segítséggel rálássanak problémájukra, hogy tisztábban értsék, érezzék saját és környezetük viselkedését, hogy megoldhatatlannak tűnő gondjaikban támaszt keressenek. A családkonzultáció célja, hogy segítséget adjon a problémát hozó személyeknek életük rendezéséhez. Megkülönböztetés nélkül minden egyén és család igénybe veheti, aki önkéntesen változtatni szeretne helyzetén.

Korrepetálás: Tanulmányaikban nehezen haladó diákok korrepetálása az év során folyamatosan zajlik. A felzárkóztatást önkéntes segítők végzik. Kiemelten nagy segítséget jelentenek a kortárs segítők, hiszen a életkorbeli különbségek itt megszűnnek, és a diák – diák közötti közös munka már bizonyítottan szép eredményeket hozott.

PROGRAMJAINK, RENDEZVÉNYEINK

Adventi és húsvéti programsorozat - gyerekeknek: Az ünnepek előtt 4 – 4 alkalommal várjuk szeretettel azokat a kisiskolás gyerekeket, akik kézműves foglalkozáson szeretnének részt venni. Alkalmainkon a díszeket, képeslapokat, süteményeket készíthetnek. A foglalkozás során meséket, történeteket, mondókákat és dalokat is elsajátítanak a gyerekek. A saját készítésű munkákat minden gyermek hazaviheti.

Mikulás műsor: Szintén a kisebb iskolás gyermekek számára szervezzük meg minden évben ezt a kedves programot, ahol intézményünkben találkozhatnak a Mikulással. A hideg téli délutánt dalokkal, versekkel és játékos vetélkedővel tesszük színesebbé. A program végén a gyermekeket együtt fogyasztják el a Mikulással az ünnepi uzsonnát.

Házhoz megy a télapó: A Télapó a krampusszal közösen piros autójával személyesen keresi fel a klienseink legkisebb gyermekeit. Egy dalért, versért cserébe édességgel és gyümölccsel teli csomaggal kedveskednek az apróságoknak.

Városi Fenyőünnep: Nehéz helyzetben élő családok vesznek részt ezen a szép ünnepen, mely a Polgármesteri Hivatal dísztermében kerül minden évben megrendezésre. Az önkormányzati rendezvény szervezési feladataiban, és annak lebonyolításában nyújtanak segítséget a Szociális Szolgáltató Központ dolgozói.

Nyári gyermekétkeztetés: A Emberi Erőforrás Minisztérium támogatásával Békés Város Önkormányzata ismét lehetőséget biztosított a gyermekek nyári étkeztetéséhez. Ennek szervezése és lebonyolítása minden évben a Szolgáltató Központ családgondozóinak a feladata. A jelzőrendszer tagjainak ajánlása, valamint a látókörünkben lévő szociálisan nehéz helyzetben élő gyermekek a nyári szünet alatt meleg ebédben részesülhettek több héten keresztül.

Dánfoki tábor: Már hagyománnyá vált, hogy a nyár folyamán Dánfokon napközis tábort szervezünk 7 – 12 éves gyermekek részére. 6 héten keresztül hetente más - más tematikájú programot szervezünk a gyermekeknek, ahol a sport, a játék, a kézműves foglalkozás, a vetélkedők és a tudásuk játékos formában történő bővítése egyaránt jelentős szerepet kap. Kiemelkedő helyet képvisel természetesen a napi programok közt a fürdés – a gyerekek legnagyobb örömére.

Ligeti napok: Az Erzsébet ligetben augusztus folyamán minden hétköznap délelőtt szeretettel várták a családgondozók a kisebb és nagyobb gyermekeket szüleikkel együtt. Kézműves foglalkozás keretében a színezéssel, ragasztással, origami hajtogatással és egyéb játékos tudáspróbák megfejtésével kellemesen telt a délelőtt. A napokat arcfestéssel tettük még színesebbé a gyerekek legnagyobb örömére.

Gyereknap – Dánfok: A Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ egész napos programsorozattal várta a város gyermekeit Dánfokon. Arcfestés, kézműves tevékenységek, és egy gyermekek számára készített tudáspróba várta az érdeklődőket. A lufi hajtogatás nagy sikert aratott, hiszen itt mindenki kipróbálhatta saját kézügyességét. Az elkészült lufi figurákat természetesen hazavihették a gyerekek. A gyermekek jogairól szóló kérdőív kitöltésével minden gyermek sorsoláson vett részt délután, ahol értékes nyereményeket vehettek át a szerencsés nyertesek.

"Fuss a nyárba" – családi sportnap: Minden évben június 3. vasárnapján megrendezésre kerülő sportrendezvényünk immár rendhagyónak mondható. Ezen a napon a város apraja nagyja megmozdul, gyermek, szülő és nagyszülő egyaránt indul ezen a játékos futóversenyen. Az intézmények, családi és baráti társaságok kis csapatai is összemérhetik itt erejüket. A vidám családi sportnapon a helyezettek díjának átadása mellett senki nem távozik üres kézzel, hiszen a versenyen minden induló résztvevő rajtszáma egyúttal tombolaszám is, melyek a program végén vannak kisorsolva. A rendezvény lebonyolításában a Polgármesteri hivatal és a helyi vállalkozók, intézmények támogatása nagy segítséget jelent.

SZAKMAI RENDEZVÉNYEINK

"Találkozások" Rendezvénysorozat: Havonta rendezünk szakmai találkozót a jelzőrendszer tagjaival. Kiemelt szerepet kap többek között a jelzőrendszer tagjaival a már jól működő kapcsolat fenntartása és továbberősítése. Találkozásaink során az aktuális problémák megbeszélése, és azok rendezésére közös megoldási lehetőségek keresése a cél.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!