BVSZSZK - Békési hajléktalan ellátás


Békés Városban szemmel láthatóan a hajléktalan emberek nem üldögélnek, fekszenek a padokon. Mi lehet ennek az oka, tudva, hogy a gazdasági, társadalmi problémák városunkat hatványozottabban érinti, és vannak olyan személyek akiknek a lakhatás bizony gondot jelent?

A hajléktalan ellátás Békés városban közel 20 éves múltra tekint vissza. A Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ által működtetett Hajléktalanok Átmeneti Szállása ellátja a Békési kistérséget, és mindezek felett krízis esetén a környező térségeket is.

A hajléktalan lét szemmel láthatóan nem jelenik meg közvetlenül az utcákon, mert a kis közösség támogató, megtartó ereje illetve a hatékony, széles spektrumú szociális szolgáltatások, ezen belül a hajléktalan ellátás – bár egyre nagyobb igénnyel, de kielégíti a szükségleteket. A Hajléktalan Szálló 5 telephelyen van jelen Békés városban, a szállóként funkcionáló épületek 50 fő befogadására képesek, a 2012. évi harmadik negyedévi adatok alapján azonban a szolgáltatási keretszámokat átlépve voltak napok a téli krízis időszakában, amikor 62 embert volt kénytelen fogadni. Az emberek a közösségi terekben, matracokon, vendégágyakon aludtak, nem hagyhattunk februárban, a nagy hóban senkit megfagyni.

Minden szállón a lakók rendelkezésére áll a konyha, fürdőszoba, valamint közösségi helyiségek használata. A szállóra való bekerülést minden esetben egészségügyi vizsgálat előzi meg (tüdőszűrés, bőrgyógyászati vizsgálat), mellyel célunk a lakóközösség védelme a különböző betegségekkel szemben.

Az igényekhez igazodva olyanoknak, akiknek van lakásuk, de annak fűtése nehézséget okoz, lehetőséget kínálunk a Nappali Melegedőn (Farkas Gyula u. 3.) a kultúrált időtöltésre, társas kapcsolatok kialakítására, kötetlen beszélgetésekre, rádiózásra, tisztálkodásra, ruha- és élelmiszer adományok igénylésére, szociális és mentális segítségnyújtásra. Az intézmény napi befogadóképessége: 20 fő. Nyitva tartás: hétfőtől csütörtökig 7,30-16,00, pénteken 7,30.13,30.

A hideg hónapokban pályázati erőforrásnak köszönhetően napi egy tál meleg étellel tudtuk segíteni a melegedő gondozottjait az elmúlt években. A pályázat kiírása ebben az évben még folyamatban van. A korábbi években a visszajelzések egyértelműen bizonyították ennek szükségességét és eredményességét. A téli krízis időszakban a nappali melegedőbe betérők egy csésze forró teát kapnak.

A térségben jelentkező szükségletek és igények bizonyítják az ellátások létjogosultságát, és társadalmi-gazdasági változások hatására ezek növekedését sajnos tapasztaljuk, azonban magas fokon kvalifikált, tapasztalt szakemberek és az intézményrendszer eddig megküzdöttek a problémákkal. Bizakodva tekintünk a jövőbe.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!