Dankó Béla a kétfunkciós vízrendszerekért interpellált!


A gazdálkodó földtulajdonosok, az érintett önkormányzatok közös munkájáról szólva és az eddigi eredményeket méltatva Dankó Béla felszólalásában kérte a Kormány támogatását a tervek megvalósításához. Válaszában dr. Illés Zoltán, a környezetügyért felelős államtitkár támogatásáról biztosította a kezdeményezést.

Napjaink mind szélsőségesebbé váló időjárási viszonyai egyre nagyobb terhet rónak Békés megye gazdálkodóira, de komoly kihívást jelentenek önkormányzataink és több ezer család számára egyaránt.

Mivel megyénk arculatát döntően a mezőgazdaság határozza meg, különösen nagy figyelmet kell fordítanunk az ebből adódó kihívásokra.

Dankó Béla, országgyűlési képviselő a Parlament tavaszi ülésszakának kezdetén azonnali kérdés keretében mutatta be az ezzel összefüggő Békés megyei projektet.

Az önkormányzatok, gazdálkodók és a témával foglalkozó szakemberek bevonásával elvégzett felmérések igazolták, hogy a megyét nagymértékben terhelő belvíz kezelésének eddigi módját át kell alakítanunk. A megváltozott időjárási és vízjárási viszonyok figyelembevételével korszerű, csatornarendszert kell üzembe helyezni, amely kétfunkciós üzemben is működik. Az így kialakított hálózat már nem csupán a belvíz összegyűjtésére, de annak a szükséges helyekre történő eljuttatására is alkalmas, jelentősen enyhítve mind a belvíz, mind a nyári aszály okozta károkat.

Nem csupán lehetőséget, de megerősítést is jelent Békés megyének ez a projekt- összegezte Dankó Béla az elhangzottakat. Lehetőséget egy stabilabb, ezért versenyképesebb mezőgazdasági környezetre, nagymértékben elősegítve a térség fejlődését.

Ugyanakkor megerősítést és igazolást nyert az az összefogás, mely életre hívta ezt a projektet. Ezen, vagyis a szakemberek, az érintett gazdálkodók és önkormányzatok, valamint a döntéshozók együtt munkálkodásán is múlik a térség jövője.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!