Múzeumi műtárgyvédelem és restaurálás – Műhelytitkok. Betekint


Forrás: Békés Városi Jantyik Mátyás Múzeum
Helyszin: Békési Galéria, Békés, Széchenyi tér, 4
A Békés Városi Jantyik Mátyás Múzeum múzeumpedagógiai programot hirdet a május 18-i Múzeumi Világnap alkalmából, az azt követő hét, május 21-24. közötti napokra

A Békés Városi Jantyik Mátyás Múzeum múzeumpedagógiai programot hirdet a május 18-i Múzeumi Világnap alkalmából, az azt követő hét, május 21-24. közötti napokra "Múzeumi műtárgyvédelem és restaurálás – Műhelytitkok. Betekintés a kulisszák mögé" címmel. A foglalkozásokat Szalontai Gizella szilikát-restaurátor tartja.

A programot az általános iskolák 7-8. és a középiskolák 9-10. osztályos diákjainak ajánljuk, megtartására a Galéria Közművelődési Termében kerül sor. A foglalkozás nagyjából háromszor 20 percet vesz igénybe (plusz az oda-vissza út), tehát mintegy 2 tanóra hosszúságú, ezért lehetőség szerint a pedagógusok így kalkuláljanak vele.

Jelentkezni telefonon (66/411-943), személyesen (Békés, Széchenyi tér 4., Bérház emelet), vagy interneten (jantyik.muzeum@gmail.com illetve muzeum@bekesvaros.hu) is lehet. Kérjük vegyék tekintetbe, hogy naponta legfeljebb két csoportot tudunk fogadni.

Jelentkezéseket legkésőbb május 15-én 16 óráig fogadunk el!

A program célja:

A diákok információt szerezhetnek a múzeumok műtárgyvédelmi feladatairól és a restaurátorok munkájáról, mely utóbbit még mindig a boszorkánykonyhák titokzatossága lengi körül. Megismerkedhetnek a múzeumok kulturális örökségeinek, tárgyi emlékeinek megóvására, megőrzésére és hiteles, művészi élményt adó bemutatására vonatkozó elveivel és módszereivel.

A program elemei:

- Vetítettképes előadás

- Kerámiarestaurálási bemutató

- Műhelyfogások kipróbálása gyakorlati foglalkozáson

Vetítettképes előadás:

A múzeum restaurátorának előadásából a diákok a következő kérdésekre kaphatnak feleletet. Hogyan fejlődtek a műtárgy-restaurálás elvei és módszerei az évszázadok során? A restaurálás története a kezdetektől a tudományos igények jelentkezéséig. Mit értünk konzerváláson és restauráláson? A konzerválás-restaurálás napjainkban alkalmazott főbb szempontjai, szabályai és szakterületei. A restaurátor felelőssége és a restaurálás etikája. A restaurálás összetett és több tudományágra kiterjedő feladata. A műtárgyvizsgálatok természettudományos segédeszközei.

Mindezen témákból természetesen csak ízelítőt adhatunk; érdekes, helyenként különös példák illusztrálásával színesített előadásunkkal a titokzatosnak tűnő restaurátori munka rejtelmeibe adunk bepillantást a jelen program keretében a diákoknak.

Kerámiarestaurálási bemutató:

Az előadást követően a gyakorlati bemutatón a diákok megismerhetik a kerámiarestaurálás alapvető fogásait, végigkövethetik azokat a lépéseket, melyekkel egy kerámialelet a föld mélyéből felszínre kerülésétől a kiállítóvitrinbe kerül.

Gyakorlati foglalkozás:

A restaurálási bemutatón kedvet kapva, a diákok maguk is kipróbálhatják ügyességüket, természetesen nem eredeti műtárgyon.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!