De mi is az Ossian? Interjú a zenekar alapítótagjával.


Hosszú hónapok próbái után 1986. június 13-án lépett először színpadra az OSSIAN zenekar, Budapesten, az Almássy téri Szabadidő-központban.....

Ez a dátum lett egyben a csapat "hivatalos" születésnapja is. Olyan nagyszerű dalok szerzőiről van szó, mint a Rocker vagyok, Magányos angyal, Titkos ünnep, vagy épp az Árnyékból a fénybe, de még hosszasan sorolhatnám… Az idén 27 éves zenekar 1 EP, 2demó, 3 válogatás, 3 koncertlemez és 19 stúdióalbum boldog tulajdonosa, akik nem utolsó sorban szeptember 7-én Békésen koncerteznek, a Madzagfalvi Napok színpadán. Paksi Endrével, az Ossian zenekar énekesével Csökmei Gábor beszélgetett:

Nincs olyan Ossian rajongó kicsiny hazánkban, aki ne fújná álmából a zenekari tagok nevét, mégis arra kérlek, hogy mutasd be a jelenlegi felállást.

Szólógitárokon Rubcsics Ricsi és Wéber Attus játszik, immáron 16, illetve 14 esztendeje, basszusgitáron 2001-től Erdélyi Krisztián,és a dobosunk tavaly augusztus óta a mindössze 23 éves, de nagyon tehetséges Kálozi Gergő.

Mit jelent az Ossian név és miért pont ezt a nevet kapta a zenekar?

Az Ossian egy ősi kelta férfinév, egy Arany János versben figyeltem fel rá annak idején és nagyon megtetszett a csengése. A magyar és az ír-kelta népnek a történelme nagyon hasonló, örökös küzdelmek a szabadságért és függetlenségért, erősebb-nagyobb hódítók ellen, úgyhogy találó név-választásnak éreztem.

1994-től 4 évig szünetelt a zenekar, de nem telt zene nélkül az életed. Hogy is volt ez?

Akkoriban írtam 7 krimit és volt egy Wellington nevű zenekarom is, szóval nem unatkoztam, de az igazi szív-szerelmem mindig is az Ossian és az itt írt saját dalaim voltak.

Egyik nagy mérföldkő volt a zenekar életében a I. Ossianosok Nemzetközi Találkozója, amin volt szerencsém Nekem is részt venni. A Petőfi Csarnok koncertterme teljesen megtelt és fergeteges volt a hangulat. Azóta is sikerült folytatni ezt a hagyományt?

Igen és bár az idén szeptember 14-i,budapesti, Petőfi Csarnokos koncert elsősorban az áprilisban megjelent Tűz jegyében című albumunk bemutatójaként van hirdetve, de ez egyben az immár hagyományos Nagy Találkozó is lesz!!!

Mit jelent neked a Rockzene?

A családom mellett a második legfontosabb dolgot az életemben.

Van-e kedvenc Ossian albumod és, ha igen, akkor miért pont az?

Mindegyiket szeretem valamiért, de az új album különösen közel áll a szívemhez, mert most minden apró részlet úgy sikerült, ahogy terveztük. Nagy örömömre a közönségnek is hasonló a véleménye, mert 3 hét alatt aranylemez lett!

Rengeteg helyen megfordultok az országban és vannak visszatérő helyszínek is. Miként válogatjátok ki az adott turné dalait?

Turné elején összeállítok egy állandó program-vázat, de azért ezen belül koncertről-koncertre változtatok néhány dalt, hogy nekünk se legyen monoton a dolog…. Idén elég sok dalt játszunk az új albumról is, mert nagyon megszólalnak élőben is.

A jövőről el lehet árulni egy-két kulisszatitkot? Terveztek-e új lemezt, esetleg klipet, nagykoncertet?

Most vagyunk túl egy 35 állomásos turnén, felléptünk Erdélyben, Felvidéke és a Vajdaságban is, ősszel-télen is lesz 8-10 sportcsarnokos nagykoncert, szerte az országban, utána némi pihenés jön majd.

Mit üzentek a békési és környékbeli rockereknek és a Madzagfalvi Napok közönségének? Miért lesz érdemes eljönni szeptember 7-én Békésre?

Nagyon várjuk már ezt a koncertet, hiszen nagyon régen nem voltunk Békésen!!! Egy őrületesen nagy buli lesz, régi és új Ossian dalokkal, szeretettel várunk mindenkit!!!

Köszönöm az interjút!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!