Dankó Béla képviselő köszöntője az Idősek Világnapján!


Megjelent: 2013 Október 1. ( Kedd ) 12:02
Módosítva: 2013 Október 1. ( Kedd ) 13:17
A bennünket felnevelő generációk erőt adó példája, biztatása ma minden korábbinál fontosabb.

Ma, amikor az Idősek Világnapján fejet hajtunk szépkorú embertársaink előtt, ne a kötelesség, ne az évek gyarapodó száma tétesse ezt velünk.

Gondoljunk az előttünk járó generációk erőfeszítéseire, arra a munkára, mely nyomán mi ma itt lehetünk. Mai életünk minősége, a bennünket körülvevő világ bizony sokkal szebb annál, mint az, amelyikben mindezt megalkották elődeink. Értünk, a jövőért küzdöttek ők abban nehezebb, lemondásokkal és áldozatokkal teli múltban.

Példájuk erőt, útmutatást adó életük kapaszkodót kínál a mai világ küzdelmeiben sodródó fiatalságnak. Különösen fontos tehát, hogy tiszteletünk mellett minden tőlünk telhetőt elkövessünk azért, hogy idős embertársaink nyugodt és pihentető öregségben élhessenek közöttünk.

A kormány éppen ezért – Európa számos országával szemben – a válság ellenére megőrizte a nyugdíjak vásárlóértékét, sőt, még növelte is azok összegét.

Infláció fölötti nyugdíjemelést tudtunk végrehajtani: a tavaly novemberi 1,6%-os nyugdíj-kiegészítés után idén további 5,2%-kal magasabb nyugdíjat kapott közel 3 millió ember.

A kormány ígéretének megfelelően: 40 év munka után nyugdíjba mehetnek a nők. Már több mint 108 ezer nő, édesanya élt ezzel a lehetőséggel. Havonta átlagosan 2 ezren élnek ezzel.

Nemcsak összegben, de vásárlóerőben is többet ér a nyugdíj a rezsicsökkentésnek és az 1970-es évek óta nem látott rekord-alacsony inflációnak köszönhetően.

A kormány nemcsak a nyugdíjak megvédésével segíti a nyugdíjasokat: a mindennapi megélhetés költségei a rezsicsökkentéssel jelentősen csökkentek, hiszen a rezsicsökkentés által eddig kilenc szolgáltatás díja csökkent: januártól 10%-kal alacsonyabb a földgáz, az áram és a távhő ára, júliustól a vízdíj, a csatornadíj, a szemétszállítás, a PB-gáz, a szippantott szennyvíz és a kéményseprés díja csökkent. Novembertől már a tavalyi árnál 20%-kal kell kevesebbet fizetni az áram, a gáz és a távfűtés áráért.

Mindezekkel ellentétben a szocialisták, amikor kormányon voltak, a nyugdíjasok megélhetését keservessé tették. Tizenötször emelték a rezsiárakat, a gáz árát háromszorosára, az áramét duplájára emelték. Ha rajtuk múlt volna, ma vizitdíjat és kórházi napidíjat is fizetnének a nyugdíjasok. Ezt egyedül a Fidesz által kezdeményezett 2008-as szociális népszavazás akadályozta meg.

Megbecsülni az időseket és gondoskodni róluk a politika erkölcsi kötelessége is, ezért nem térhet vissza az a politika, amely ezt az erkölcsi kötelességet elmulasztotta, amely az időseket ahelyett, hogy segítette volna, létbizonytalanságba taszította.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!