Tovább csökken a rezsi költsége!


November 1-jétől további 11,1%-kal csökken a rezsi- számolt be Dankó Béla országgyűlési képviselő. Így az eddig meghozott kormányzati intézkedésekkel együtt a tavalyi árakhoz képest már 20 %-kal csökken az áram, a gáz és a távhő ára.

A rezsicsökkentés 1. ütemében, 2013. januártól 10%-kal csökkent a gáz, az áram és a távhő ára, míg a 2. ütemében, júliustól csökkent a vízdíj, a csatornadíj, a szemétszállítás, a PB-gáz, a szippantott szennyvíz és a kéményseprés díja. Egy családnak évente átlagosan kb. 100 ezer forintos, egy nyugdíjas házaspárnak pedig 70-80 ezer forintos megtakarítást jelentenek az eddigi intézkedések.

A korábbi rezsi költségek már olyan mértékben megnövekedtek, mely a családok megélhetését veszélyeztették. Európa legmagasabb rezsiterheit fizették a magyar családok, mely lehetővé tette a szolgáltató cégek számára az extraprofit elérését.- jelentette ki a képviselő.

Az Országgyűlés elfogadta a rezsicsökkentés védelméről szóló politikai nyilatkozatot is, melyben elvárja az Európai Uniótól, hogy tartsa tiszteletben Magyarország szuverenitását, valamint a csaknem 2,5 millió magyar állampolgár aláírásával megerősített döntését a rezsicsökkentés politikájáról. Brüsszel szerint "sérti a versenypiacot és a diszkriminációmentesség elvét", hogy a családok rezsiköltségeit csökkentettük, míg a vállalatokét nem. Dankó Béla hozzátette, hogy az uniós közösségi jog semmilyen formában nem tiltja a közszolgáltatások árával kapcsolatos hatósági ármegállapítást, mely az Európai Unió 28 tagállamából 18-ban többféle formában is jelen van.

A kormány további intézkedéseket fontolgat a rezsicsökkentés védelme érdekében: a 2014-es költségvetés már a csökkentett költségekkel számol, a nonprofit közműszolgáltatásokról szóló törvény pedig megtiltja, hogy a szolgáltatók extraprofitot számoljanak fel a családok kárára, legvégső esetben akár az Alaptörvénybe is bekerülhet a rezsicsökkentés védelme- jelentette ki Dankó Béla.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!