Jantyik Mátyás emlékét ápolja Békés


Jantyik Mátyás, neves festőművész mellszobrának felállására nyújtott be pályázatot a napokban a békési önkormányzat.

A Vizuális Művészetek Kollégiuma által kiírt program keretében a település Lotz Károly díjas festőművész portrészobrának elkészítését szorgalmazza. A szobor kihelyezésesre a békési Erzsébet-ligetben kerülne sor, a festőművész egykori szülőháza mellet lévő parkos területen. A pályázatban Békés város számára egy olyan fontos személyiséget mutatnánk be, akinek nevéhez több híres festmény fűződik.

Ezek egy részét egykor a békési műhelyében alkotta meg. Így például "Az itatóhoz" vagy a "Békési leány" című alkotása. A békési múzeum 1971-ben vette fel a Jantyik Mátyás nevet és jelenleg 18 festményét illetve 100 darab rajzát őrzi. Ebben az évben május 10. napján ünnepeljük születésének 150. évfordulóját. Jantyik Mátyás, Békés első és egyik kiemelkedő művésze volt. Budapesten és Párizsban is képezte magát.

Elismert illusztrátorként több évig dolgozott Pesten. Ebben az időszakban több száz rajza jelent meg. Sokat utazott viszont 1895-ben hazaköltözött szülővárosába, Békésre, ahol legfontosabb művei láttak napvilágot. Alkotásaira a parasztság, az alföldi tájkép és élet és a történelem volt nagy hatással. 1901-ban Lotz díjjal jutalmazták az országházában található "II. Endre kihirdeti az aranybullát" és "Mária Terézia a pozsonyi országgyűlésen" című falképeiért.

Nem csak tehetsége, hanem szorgalma, céltudatossága és kitartása is példaértékül lehet valamennyiünk számára. - hangsúlyozta Izsó Gábor polgármester. Amennyiben a döntéshozók pozitívnak ítélik meg a pályázatot úgy, a szobor 4 millió forintos támogatás mellett 1,2 millió önerővel összesen 5,2 millió forint összköltséggel valósulna meg.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!