Békés Városért elismerésben részesültek:


Újabb békési kiválóságokat köszöntöttek Békés város ünnepi testületi ülésén

Békés várossá nyilvánításának 41. évfordulójának alkalmából, április 15-én került sor Békés város kiválóságainak elismerésére. A kulturális központ színháztermében tartották azt az ünnepi képviselő-testületi ülést, amelyen a "Békés Városért" kitüntetések és "Az Év Békési Sportolója" elismerő címek került átadásra.

2014-ben a "Békés Város Díszpolgára" címre nem érkezett javaslat, "Békés Városért" kitüntetés adományozására hat békési kiválóságot, a "Civilek a Városért" kitüntetésre idén nem érkezett felterjesztés.

"Békés Városért" kitüntetés

Békés Város Képviselő-testülete 98/2014. (III.27.) számú határozattal "Békés Városért" kitüntetést adományoz KÁLLAI JÚLIÁNAK.

KÁLLAI JÚLIA

Kállai Júlia Békésen született, általános iskolai tanulmányait városunkban végezte, majd Szegeden, a Tömörkény István Művészeti Szakközépiskolában érettségizett grafika és nyomdai kiszedő szakon, 1966-ban felvételt nyert az Iparművészeti Főiskola alkalmazott grafika szakára, 1971-ben diplomázott.

Tanárai voltak Ernyei Sándor, Finta József, Szántó Tibor, Háromszéki Pál, a KNER Nyomda főmérnöke, később igazgatója, aki csomagolástechnikát tanított.

Az 1971-ben átadott KNER Nyomda grafikustervezője lett a diploma megszerzése után, majd a Dürer Nyomdában könyveket tervezhetett. A két nyomda egyesülése után (1980) újra a KNER Nyomda tervezője, s itt az alkalmazott grafika szinte minden területe képviselve volt, s adott feladatot számára.

Alkalmi és rendszeres kiállításokat szervezett, rendezett (Budapest, Békéscsaba, Munkácsy Mihály Múzeum, Békési Galéria, Jankay Galéria, Békési Művelődési Központ, Nagybecskerek, Pozsony, Székelyudvarhely, stb.)

Tanított a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium Művészeti Szakközépiskolájában és a Szent-Györgyi Albert Művészeti Szakközépiskolában.

Munkájáért több kitüntetésben, elismerésben részesült (Magyar Hirdető Nívó-díja (1976.), Békés-tarhosi Emlékplakett (1978., 1990.), Budatranspack Nemzetközi Csomagolóanyag Kiállítás, Budapest (1973-nagydíj), Biogál Gyógyszergyár, Debrecen – Centerplast tapaszdoboz (1985. II. díj), Pacific Óceán, Vác – öntetcsalád csomagolás (2003 nagydíj)

Rendkívül termékeny művész, műveiből – a teljesség igénye nélkül – kiragadva néhány, amelyeket tervezett és tipográfiai munkáját végezte: Békés életrajzi kislexikon; Békési házak, épített értékeink; Békés megye 1956-ban, Gulyás György: Bűneim… bűneim?; Balázs Gábor: Lépések az időben; Supka Magdolna: Kohán György (ennél az alkotásnál műszaki szerkesztő); Gyarmath Olga: Tudsz-e Tarhosért lelkesedéssel dolgozni? Ő tervezte a BÉTAZEN nagysikerű tükrös plakátjait; tanulmánya jelent meg a Bárka című folyóiratban, stb.

Kállai Júlia az alkalmazott grafika kiemelkedő művésze, lokálpatrióta, minden alkotásában, megnyilvánulásában érződik a szülőföldjéhez, Békéshez való ragaszkodása. Megjelenésében, beszédstílusában, rendkívül közvetlenségében érződik, hogy a települése a szíve csücske. Természetes, eredeti humorú, egészséges kritikai véleménnyel bíró egyéniség. Nagy műveltségű alkotó.

KÁLLAI JÚLIA Békés város művészeti életében hosszú időn át végzett kiemelkedő tevékenységéért "Békés Városért" kitüntetésben részesül.

Békés Város Képviselő-testülete 97/2014. (III.27.) számú határozattal "Békés Városért" kitüntetést adományoz JÁKLI JÁNOSNÉNAK.

JÁKLI JÁNOSNÉ

Békésen, 1952. 02. 28-án született. Családjával Vizesfáson, Kamuton és Békésen is laktak. Iskolai tanulmányait Békésen kezdte, 1960-ban édesapja Budapesten dolgozott így a család a fővárosba költözött. Megkezdett iskolai képzését Budapesten folytatta majd az általános iskola befejezése után gyors- és gépíró iskolában folytatta a további tanulmányait. 1968-1972 között a Fővárosi Ásványvíz és Jégipari Vállalatnál dolgozott. Először gépkiszolgáló volt, majd gépíró. 1972-től a Fővárosi Szállítási Vállalatnál, későbbi nevén a Főspedpack Csomagoló és Szolgáltató Kft-nél dolgozott adminisztrátorként, majd kereskedelmi előadói és diszpécseri munkakörben, végül termelési igazgató helyettesként tevékenykedett. Ebben az időszakban folytatta tanulmányait levelező tagozaton a Fényes Elek Közgazdasági Szakközépiskolában, ahol sikeres érettségi vizsgát tett. Végzettsége képesített könyvelő, vállalati tervező statisztikus, és a könnyűipari műszaki főiskolán csomagolástechnológus lett. Férjhez ment, és 1975-ben lánya született.

1984-ben súlyos betegsége után még fel sem épült betegségéből, mikor férje meghalt. Munkáját elismerve többször kapott kiváló munkáért kitüntetést. 1996-ban az édesapja ápolása miatt költözött vissza Békésre.

Békés Város Önkormányzatánál az 1998-ban induló nagy létszámú közmunkaprogramban munkavezetőként vett részt. A szervezőképessége, az emberekkel való bánásmódja már ebben a rövid időszakban is megmutatkozott. Kiválóan végzi feladatát, a közmunkaprogramok sikeressége érdekében egészségét, erejét nem kímélve vesz részt a feladatokban. Az élhető környezetünk kialakításáért, fenntartásáért dolgozik a város vezetés irányítása alatt.

2006-ban a közfoglalkoztatás a LISZ Kft. irányítása alá került, innentől kezdve a LISZ Kft. állományában dolgozott a városért.

Jákli Jánosné, Ica vagy Ica néni nem csak az általa vállalt munka elvégzésében maximalista. Nem ismer lehetetlent, ha a köz ügyéről van szó az egész életét ennek a szolgálatába állította. Az előre tervezett, de az egyik óráról a másikra megoldandó feladatok megoldásában is teljességgel lehet rá számítani. Ezt azért is megteszi és megtehette, mert környezetére is képes volt kisugározni azt a munkamorált, melyet egész életében magától is megkövetelt. Beosztottai mindig számíthatnak rá, túl a munkaköri kapcsolaton, szinte pótanyjukként segít megoldani problémáikat.

Az egész város izgult érte, amikor 2013-ban "A nagy szíve miatt is talán" kórházba került. Sikeres műtéte után visszaállt abba a munkába, amit annyira szeret. Nehezen tudná elviselni a mindennapokat az Ő szeretett fiai nélkül.

A Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola tanárai és diákjai is köszönetet mondanak az iskolafelújítás idején végzett áldozatos, lelkiismeretes munkájáért, hihetetlen együttműködéséért.

JÁKLI JÁNOSNÉ Békés város közmunkaprogramjának irányításában hosszú időn át kifejtett kiemelkedő munkájáért "Békés Városért" kitüntetésben részesül.

Békés Város Képviselő-testülete 96/2014. (III.27.) számú határozattal "Békés Városért" kitüntetést adományoz HORVÁTH ELEKNEK.

HORVÁTH ELEK

"Amíg Isten megtart, tanítom a zenét, mert hívatásom és szerelmem a zene" – vallja magáról Horváth Elek.

"Büszke vagyok a tanulóimra, mert ezek a gyerekek egyszerre két iskolát is végeznek, ugyanúgy tanulják a matematikát vagy történelmet, mint a zenei órákat, melyet nagyon komoly szinten végeznek. Hálás vagyok a Jóistennek, hogy erre a pályára állított engem, s hogy nem marasztalt Budapesten. Úgy érzem, nekem a vidéki gyerekek tanítása a hivatásom. Nagyon sok gyereket, mondhatjuk fiatal kész művészt adtam az országnak s a pályának, erre méltán vagyok büszke. A cigánygyerekekben van egy plusz, a génjeikben a zene, s a zene mellett egy nagy adag alázat is a hangszereik felé. De nem elég csak alázatosnak lenni, nagyon sok gyakorlás és tanulás kell ahhoz, hogy komoly szintre jussanak el. Mint például én vagy sokan mások, de akár ő előttük is nyitva az a bizonyos "nagykapu". Részemről még egy vágyam volna, szeretnék egyszer nagy közönség előtt - szülők, cigány képviselők, vezetők, politikusok előtt - most az egyszer nem zenélni, hanem beszélgetni, s megtudni miért tartunk mi, cigányok ott, ahol jelenlegi állapotunkban vagyunk. Mi a kiút véleményük szerint, hogy mindenki büszke lehessen a Teremtőtől kapott nemzetiségére, hogy ne kelljen szégyellni magunk. Jómagam részéről nagy ajándéknak tartom az élettől, munkám és hivatásom mellett a cigányságomat."

"Békésen születtem 1947. április 12-én, muzsikus családban. Zenei tanulmányaimat általános iskolás koromban Békésen kezdtem, majd Békéscsabán folytattam. Először csellózni, majd gitározni, később nagybőgőzni tanultam. A zene szeretete egész életemet meghatározta. Budapesti éveim alatt Pege Aladár tanítványa voltam, ezzel párhuzamosan szereztem meg az "A" kategóriás működési engedélyem. A főiskolai tanulmányaimat Szegeden 1978-ban, Vadász Ilona tanárnőnél fejeztem be. Tanári munkám elismeréseként több nívódíjat kaptam. A veszprémi Országos Zenekari Találkozón fesztiváldíjban részesültem. Mint muzsikus, a megye zenei életében aktívan részt veszek. Több növendékem került főiskolára, zeneakadémiára"

Horváth Elek 1977 óta tanít a Békéscsabai Zeneiskolában bőgő, gitár, basszusgitár szakokon. Mára nyugdíjas tanár, aki több mint 30 éve oktatja, neveli kimagaslóan növendékeit. 2002-ben az "Év tanára" lett. 2004-ben a Miniszterelnöki Hivatal elismerő oklevelét vehette át a roma gyerekek szellemi fejlődése érdekében végzett kiemelkedő tevékenységéért. Embersége, zene és tanítás iránti alázata példaértékű. Több növendéke választotta hivatásul a pedagógus, muzsikus pályát. Gyakorló muzsikusként tagja volt a Békéscsabai Vonós Kamarazenekarnak. Negyven éven át pedig a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar bőgő-szólamvezetője volt. 2010-ben KÉSZ díjat kapott. A Jazz Elek trióban Bánfi Miklós (zongorán) és Ugró Béla (dobon) a társa.

HORVÁTH ELEK Békés város és környékének zenei életében és a békési roma gyerekek szellemi fejlesztésében hosszú időn át végzett kiemelkedő tevékenységéért "Békés Városért" kitüntetésben részesül.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!