Sajtóközlemény


Nő az esély – harminckét roma nő veheti át OKJ-bizonyítványát Békéscsabán

Országosan több mint ezer roma nő kaphat szakképesítést a szociális és gyermekjóléti ellátórendszerben az Országos Roma Önkormányzat és a Türr István Képző és Kutató Intézet, az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézete együttműködésében indított, európai uniós finanszírozású program keretében. A TÁMOP-5.3.1-B-1 Nő az esély projekt keretén belül roma asszonyok olyan szakmai végzettséget szerezhetnek, melyekkel szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi területeken helyezkedhetnek el. A projekthez szorosan kapcsolódó TÁMOP-5.3.1-B-2-es pályázat a képzésen végzett, OKJ-bizonyítványt szerzett asszonyok munkába lépését segíti – munkáltatóik számára egy év támogatott foglalkoztatásra ad lehetőséget.

2014. április 24.-én Békéscsabán ünnepélyes keretek között köszöntötték a projekt keretében Óvodai dajka és gyermek és ifjúsági felügyelő végzettséget szerző hallgatókat.

A 2013.05.21-től 2014.04.08-ig tartó képzésen végzett békéscsabai és a 2013.06.03-tól 2014.04.22-23-ig tartó képzésen frissen végzett szarvasi szociális gondozók és ápolók pedig átvették OKJ-bizonyítványukat.

Egy Szociális gondozó és ápoló képzés még folyamatban van, a hallgatók ősszel teszik majd le az OKJ-vizsgát.

A Nő az esély program komplex problémakezelésre törekszik, hiszen az aluliskolázottság csökkentése és a szakmai végzettség megszerzésének támogatása új lehetőséget nyit meg a tanulni vágyó nők előtt.

A hátrányos helyzetű településeken, szegregátumokban különösen nagy szükség van a frissen végzett roma szakemberekre, mivel a roma segítők olyan családokhoz is el tudnak jutni, akikhez eddig nem sikerült - ezzel nő a roma gyermekek és családok integrációjának lehetősége is. A roma szakemberek a híd szerepét is betöltik majd a roma közösségek és a szociális intézmények között.

A projektben résztvevő nők nemcsak esélyt kaptak, hogy megmutassák: képesek és akarnak is változtatni jelenlegi helyzetükön de ők maguk is egy új esélyt jelentenek a roma integráció területén, hiszen belépve a munkaerőpiacra a társadalom aktív és hasznos tagjai lesznek.

Kiss Márta a projekt szakmai vezetője köszöntőjében ismertette a projektben résztvevők, OKJ-végzettséget szerzők számadatait, és hangsúlyozta: ezek a számok magukért beszélnek – a projekt sikeresnek tekinthető.

Beszédes Nimród Attiláné a TKKI Békéscsabai Igazgatóságának igazgatója hangsúlyozta, hogy a most végzett roma asszonyok óriási akaraterőről, tudásról és elkötelezettségről tettek tanúbizonyságot – bebizonyították, hogy kitartanak új jövőképük mellett, aktívan részt vesznek saját sorsuk alakításában.

Ficz Emma az EMMI Társadalmi Felzárkóztatásért Felelős Államtitkárságának főreferense rámutatott arra, hogy a roma nők különösen hátrányos helyzetben vannak a munkaerőpiacon, ám a képzésen résztvevők bebizonyították, hogy aki esélyt kap, élni is tud vele. A leendő foglalkoztatóknak üzente, hogy éljenek a lehetőséggel és alkalmazzák a képzésen végzetteket, mert ezek a nők bebizonyították, hogy tudnak élni az eséllyel. Felhívta a figyelmüket arra is, hogy ha egy roma nőn segítenek, azzal a gyermekein is segítenek.

Ipacs László az ORÖ projektmenedzsere projektismertetőjében hangsúlyozta, hogy a mai nap ünnep – nemcsak a projektben résztvevők, de az egész társadalom számára, hiszen a projekttel többszörösen rácáfoltak a rosszindulatú társadalmi sztereotípiákra.

Flóra Elemérné Csilla és Kovács Ibolya hallgatók megköszönték a lehetőséget, hogy részt vehettek a képzésen. Elmondták, ez esélyt adott számukra, hogy a társadalom hasznos tagjának érezhessék magukat, és bebizonyíthassák, hogy tudnak változtatni a sorsukon, ha kapnak egy esélyt. A roma asszonyok élménybeszámolója alatt szem nem maradt szárazon.

Fehér Veronika a TKKI Békéscsabai Igazgatóságának területi koordinátora felsorolta, hogy a képzésen résztvevők mi mindent kaptak a képzés ideje, a tizenegy hónap alatt: elismerést, lehetőséget, tudást, barátokat, társakat, leendő munkatársakat, életre szóló emlékeket. Majd hozzátette: "S mindezekből következően a legfontosabbakat: az önbizalmat, az önmegbecsülést, és a reálisabb önértékelést azt mégsem kaptátok, azt elértétek ezen az úton."

Tóthné Tótka Edit képző, leendő foglalkoztató beszámolójában hangsúlyozta, a projekt nem csak egy képzés, hanem a társadalomtól is elvár egyfajta nyitottságot. A roma asszonyok intézményi gyakorlatuk során bebizonyították, hogy az ellátottak is elfogadják őket – nem romák voltak az intézményben, hanem hallgatók. A frissen végzett lányokat és asszonyokat már kollégáknak szólítva a következő szavakkal búcsúzott tőlük: "Mint lámpások induljatok el az úton – világítsatok mindenkinek."

(X) Reklám

Letölthető dokumentumok

# Fájlnév Méret
1 hatteranyag_noazesely 31.61KB
2 sajtokozl_noazesely_bekescsaba 805KB
3 sajtokozl_noazesely_bekescsaba_1 805KB

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!