10 virág, amely a testet-lelket gyógyítja!


Cikksorozatunk szerzője Jeszenszky Attila, a Levendula Patika szakgyógyszerésze, a gondoskodo.hu és az immunspecialista.hu főszerkesztője.

Ibolya:A lila virág édes íze miatt torták és más desszertek különleges kiegészítőjeként használatos kandírozva vagy nyersen. Gyümölcskoktélok is gyakran tartalmazzák, gyógyhatását tekintve pedig álmatlanság, köhögés, hörgőhurut és fejfájás csillapítás esetén alkalmazzák, többnyire gyógyteaként fogyasztva.

Az inkább fűszerként elterjedt növény ételekbe keverve tudja igazán kifejteni gyógyító erejét. A kakukkfű virága és levele természetes gyógymód a gyomorbántalmak enyhítésére. Javítja az étvágytalanságot, görcsoldó és szélhajtó , valamint meghűlés ellen is hatékony.

Kamilla: Az egyik legismertebb és legrégebben használt gyógynövények egyike. A kamilla virágából főzött tea közismerten jó a megfázás kezelésére. A forró vízbe áztatott kamilla illatát belélegezve tisztíthatjuk a légutakat, és megnyugtathatjuk beteg szervezetünket. Gyulladáscsökkentőként is rendkívül hatásos.

Kapor: A virága mellett a kapor minden része felhasználható a gyógyításban, jótékony hatással van a szervezetre. Természetes és hatékony gyógymód fogínygyulladás, hányinger, felfúvódás és emésztési problémák kezelésénél.

Hibiszkusz: A világ több pontján ismert virág, felhasználása viszont minden területen más. Mexikóban fűszerként elterjedt, Szenegálban szirupként alkalmazzák, nálunk pedig többnyire gyógytea formájában fogyasztják. A hibiszkusz rengeteg C-vitamint tartalmaz, ezért kiváló felső légúti fertőzések esetén, immunerősítőként és köhögés csillapítóként.

Fehérmályva: Kiváló gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, a gyomor-, a vastagbél és a száj gyulladásainak kezelésére egyaránt megfelelő gyógymód. Főzetét húgycsőgyulladás és gyomorpanaszok enyhítésére is ajánlják.

Kankalin: Asztma, köszvény , és keringési rendellenesség kezelésére régóta használja a népi gyógyászat. A virág szirmaiból készült gyógytea nagyon elterjedt egész Európában, Angliában pedig szívesen használják borok ízesítésére is.

Hárs: A virágból készült méz és tea gyógyhatása nagyon intenzív. Tisztítja a vesét, hatékonyan kezeli a reumát és a köszvényt, valamint orvosolja a légzési nehézségeket és a köhögést.

Árvácska: Teát készítve belőle értisztító és vérnyomáscsökkentő hatású.

Rózsa: Bár a szerelem virágként ismert, nem csak a szíveket gyógyítja. Teaként fogyasztva ugyanis fertőtlenítésre, nyugtatásra, ellazításra, hasmenés megszüntetésére, baktériumok kiölésére is rendkívül hatékony.

A lélek orvosságai

A Bach-virágterápia szintén a virágok gyógyító hatásaira épít, de ez a módszer nem a fizikális tünetekre, hanem az adott személy lelkiállapotára alapozza gyógymódját. Az 1930-as években kifejlesztett terápia szerint ugyanis az egyes növények virágaiból készült esszenciák által közvetlenül lehetséges hatni a lelkiállapotra.

A rendszert, amelyben 38 vadon élő virágot és növényt találunk, dr. Edward Bach fedezte fel. Az angol orvos elsősorban olyan gyógymódot keresett, amelynek segítségével bárki megtalálhatja betegségének okát, és saját maga sikeresen kezelheti testi-lelki bajait. A betegség ugyanis szerinte a test-lélek-szellem közötti harmónia felbomlásából származik, ezért a gyógyulás csak úgy lehetséges, ha az egyensúlyt helyreállítjuk. A Bach-virágterápia öngyógyító módszerként segít megtalálni a lelki békét a stresszes, rohanó világban.

A Levendula Patika további cikkei a Mátrixon!

www.gondoskodo.hu

www.immunspecialista.hu

www.facebook.com/levendulapatika


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!