A Békési Ipartestület sajtóközleménye a választási kampányról


A Békési Ipartestület sajtóközleménye a választási kampány beindulásáról

Ipartestületünk az elmúlt két évben aktívan részt vett a kormány, gazdaságot érintő valamennyi operatív programjának az előkészítésében, így kiemelt figyelmet fordít az abból adódó lehetőségek megvalósulására.

Nagy örömünkre szolgált, hogy a Kormány a korábbi évek gazdasági érdekképviseleti szerveinek és a kamarák javaslatait elfogadva az Európai Uniós források döntő többségét vállalkozásfejlesztésre fordítja, ezért a városban történő változásokat ezen a szemüvegen keresztül vizsgáljuk és igyekszünk segíteni, ahol erre fogadókészség van.

A Békési Ipartestület Izsó Gábor polgármester korábbi nyilatkozatai, a békésiekhez szóló, szinte mindennapossá vált közszerepléséből arra következtetett, hogy belátta, hogy csak akkor lehet eredményes a város vezetése, ha az eddigi gyakorlaton változtat.

A korábbi, jól hangzó kinyilatkoztatások arra engedtek következtetni, hogy Izsó Gábor polgármester úr megérti az idők szavát, és sikerül felülemelkedni egy szűk csoport érdekein és képes lesz összefogni a kormány politikáját támogató erőkkel és ezzel az eddiginél előnyösebb helyzetbe hozni a várost.

A "függetlenítési sajtónyilatkozat" után világossá vált, hogy mi vár ránk, békésiekre. Van, akiknek az a jó, ha minden marad a régiben.

Marad a megosztottság, és a széthúzás, - mígnem jön egy kívülről jött nevető harmadik, aki élvezi mindezek hasznát!

Amíg a Polgármester úr szebbnél szebb statisztikákat mond, addig a békési vállalkozások értetlenül állnak a bejelentések előtt és rendszeresen jelzik nemtetszésüket, miszerint egy vidéki vállalkozás hamarabb kap önkormányzati munkára megbízást, mint egy békési.

Hamis csúsztatás, amikor egyes – köztiszteletben álló – vállalkozókat úgy állít maga mögé, mint a vállalkozók képviselőit. Azok, akik nem mernek azonosulni egy vállalkozói közösséggel, egyetlen gazdasági érdekképviseleti szerv sem tekinti őket a vállalkozások képviselőinek, csak a saját és a szűkebb pátriájuk érdekeit szolgálják.

Hamis, illúziókeltésre alkalmas képet mutat, a fényképezőgépbe történő mosolygás Békés főterén térségünk olyan FIDESZ-es országgyűlési képviselőjével, aki a Békési Ipartestülettel, mint vállalkozói testülettel semmiféle érdeklődést nem mutatott. Ki hiszi el komolyan, hogy érvényesülni fog Békésen is a kormány gazdaságpolitikája?

Ezeket a valóságtól való finom eltéréseket egy iparos, egy tisztességes kereskedő, vállalkozó, - akitől távol állnak az úri praktikák, - nehezen viselik el. Ők bíznak abban, hogy a kimondott szó azt takarja pontosan, amire egymásnak kezet adtak.

A korábbi optimizmusunk megbicsaklott. A tapasztalt iparosok megszokták, hogy választások előtt mindenki a kis és középvállalkozások fejlesztéséről beszél, amiről megválasztásuk után a képviselők nagy része megfeledkezik.

A békési iparosok, kereskedő, szolgáltató vállalkozások szemében az a döntő, hogy ki, milyen konkrét, számon kérhető vállalkozásfejlesztési programot tud felmutatni, a vállalkozói környezet javítását ki, hogyan kívánja megváltoztatni, s ehhez, milyen szövetségeseket talál!

Az Ipartestület tagjai közt vannak keresztények, hívők és más ateisták, jobb és baloldali érzelműek, valamint a nem politizáló, csendes többséghez tartozók. Klubestjeinken jól megférnek egymás mellett. Tiszteletben tartják más, emberi értékeit, adott szavát. A viták erősítik a barátságot, az együvé tartozást.

Nagy a tét.

Megérdemelne Békés egy békés, "nagykoalíciót". Olyan városvezetést, aki felül tud emelkedni a csoportérdekeken és a gazdaságfejlesztésre szánt forrásokat a gazdálkodók fejlesztésében és nem az állami pénzek elosztásában látják.

Békés, 2014. augusztus 25.

Juhos János

a Békési Ipartestület elnöke


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!