Katasztrófavédelmi gyakorlat lesz szombaton Békésen!


Titán, Pelikán és Gyulai mentőcsoportok minősítő gyakorlata lesz Békésen, szombaton.

Békésen, 2014. szeptember 13-án, szombaton fog sorra kerülni három járási polgári védelmi szervezet, a Gyulai járási, a Békési járási "Titán", valamint a Sarkadi járási "Pelikán" mentőszervezet közös rendszerbeállító és minősítő gyakorlata.

A gyakorlat tárgya:

A 62/2011. (XII. 29.) BM rendeletben - a katasztrófák elleni védekezés egyes szabályairól - meghatározottaknak megfelelően az önkéntesség alapján létrehozott területi rendeltetésű szervezetek gyakoroltatása. A nemzeti minősítéshez kötött gyakorlat végrehajtása, amelyhez a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága a Szervezeti és Műveleti Irányelvben, ajánlásként meghatározta a szervezeteknek a szakmai követelményrendszerét az árvízi –védekezési és mentési, valamint a kutató és mentő tevékenységekhez.

A gyakorlat célja:

A katasztrófavédelmi gyakorlat célja a természeti, civilizációs és egyéb eredetű katasztrófák, veszélyhelyzetek megelőzése, az elhárítás és helyreállítás során jelentkező polgári védelmi feladatok végrehajtására való felkészülés.

A fegyveres összeütközések időszakában végrehajtandó polgári védelmi feladatok (lakosság mentése, elsősegélynyújtás, tűzoltás, műszaki mentés, árvízi védekezési feladatok ellátása) gyakorlása.

A gyakorlat módszere:

Törzsvezetési és gyakorlati feladatok végrehajtása.

A gyakorlat ideje:

Előkészítés 2014. szeptember 08-tól 12-ig

Gyakorlati felkészítés: 2014. szeptember 13-án.

Az elképzelés alapján kialakult helyzet:

A településen keresztül vonuló 100 km/h vihar és villámlás következtében megsérültek épületek. (A Jókai utca 13. magántulajdonú lakóépület villámcsapás következtében megrongálódott, életveszélyessé vált, a Szánthó Albert utca 3., valamint a Jantyik Mátyás utca 1. Területgondozási Szolgálat tetőszerkezete sérült, balesetveszély áll fenn a területen.)

Az alábbi feladatok végrehajtása válik szükségessé:

1. Feladat (Jantyik Mátyás utca 1.): Az épületre dőlt fa eltávolítása, 1 fő sérült kimentése, valamint a károsodott épületrész elbontása.

Riasztás ideje: 09.40

Gyakorlatelem kezdete: 09.55

Gyakorlatelem várható befejezése: 11.30

2. Feladat (Szánthó Albert utca 3.): A kialakult rendkívüli időjárási körülmények következtében a viharos erejű szél az épületben jelentős károkat okozott.

A keletkező károk miatt az épület - a helyszínre rendelt statikus megállapítása alapján – életveszélyessé vált, ezért azonnali dúcolását rendeli el.

Riasztás ideje: 09.45

Gyakorlatelem kezdete: 10.00

Gyakorlatelem várható befejezése: 14.00

Az elképzelés alapján kialakult helyzet:

Kettős-Körösön a LNV-t megközelítő árhullám várható, a töltés magasság- és keresztmetszet hiányos, magasítás szükséges, de a KÖVIZIG tájékoztatása alapján a töltésen tapasztalt árvízi jelenségek miatt fel kell készülni az esetleges töltésszakadásra, ezért elrendelésre került a Békés várost védő körtöltés átvágásainak bezárása.

3. feladat (Kisvasút sori körtöltés): Árvízi védekezési feladatok végrehajtása, nyiladék betöltése, fóliázása, a töltés megtámasztás (bordás megtámasztás) végrehajtásra. A helyi védekező erők megsegítésére a Gyulai MCS és a Titán MCS alkalmazható állománya bevonásra kerül a védmű építési feladatok végrehajtásába

Riasztás ideje: 09.50

Gyakorlatelem kezdete: 10.05

Gyakorlatelem várható befejezése: 14.00

4. Feladat (Jókai utca 13.): A kialakult rendkívüli időjárási körülmények következtében az épületbe villám csapot, valamint a viharos erejű szél az épületben jelentős károkat okozott.

Az épületben keletkező károk miatt - a helyszínre rendelt statikus megállapítása alapján – életveszélyessé vált, ezért azonnali bontását rendeli el.

Riasztás ideje: 10.00

Gyakorlatelem kezdete: 10.15

Gyakorlatelem várható befejezése: 13.00

Az elképzelés alapján kialakult helyzet:

Az elhelyezési körletből (sokkos tünetekkel kezelt) 1 személy engedély nélkül távozott és a közeli erdőben eltévedt. Az ellátó személyzet jelzése alapján vélhetően eltévedt, vagy sérülést szenvedett. A bejelentés alapján az alábbi feladatok végrehajtása válik szükségessé:

5. Feladat (Dánfoki üdülőtelep): Kutyás személykeresés végrehajtása (Titán MCS kutyás kutatói). Megtalálás után egészségügyi és krízisintervenciós ellátási feladatok elvégzése, elsősegély-nyújtás végrehajtása (Egészségügyi csoport, Országos Mentőszolgálat).

Első riasztás ideje: 10.20

Gyakorlatelem kezdete: 10.25

Gyakorlatelem várható befejezése: 11.25

Második riasztás ideje: 12.20

Gyakorlatelem kezdete: 12.25

Gyakorlatelem várható befejezése: 13.25


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!