Megfosztotta mandátumától Szalai Lászlót a képviselő-testület


Megjelent: 2015 Február 16. ( Hétfő ) 10:38
Módosítva: 2015 Február 16. ( Hétfő ) 12:50
Ezt Mucsi András, az Ügyrendi, Lakásügyi, Egészségügyi és Szociális Bizottság elnöke jelentette be Izsó Gábor polgármesterrel tartott február 13-i sajtótájékoztatóján.

Mint azt Mucsi András elmondta, a méltatlanság elnevezésű új jogi intézmény bevezetésével azon képviselők és bizottsági tagok, akik nem tudnak igazolást bemutatni arról, hogy nincs köztartozásuk – a NAV adatbázisa alapján – megfoszthatók mandátumuktól.

Korábban csak a jogerősen szabadságvesztésre ítélt képviselők megbízatása szűnt meg, most már a méltatlanság intézménye arra is lehetőséget ad, hogy az adótartozással rendelkezők is elveszítsék a mandátumot. A város polgármestere és jegyzője négy alkalommal tájékoztatta a képviselőket és bizottsági tagokat erről. A 2003. év XCII. törvény alapján köztartozásmentes adózónak az minősül aki a NAV által kiállított hivatalos adóigazolással igazolja, hogy nincs köztartozása. Mucsi András elmondta: a megválasztott képviselőknek a választás utáni egy hónapon belül kezdeményezni kellett, hogy felvegyék őket a köztartozásmentes adózói adatbázisba, majd december 31-ig ennek megtörténtét is igazolni kellett.

Adóigazolást csak a képviselő kérhet a NAV-tól, a polgármester ezt nem teheti meg egy képviselő kapcsán sem, hiszen személyes adatról van szó. Február 9-én, az ügyrendi bizottság ülésén a bizottság tagjai megállapították, hogy Szalai László nem szerepel ezen a listán, kötelezettségének nem tett eleget, így felszólították, hogy pótolja a dokumentumot. A február 12-én tartott bizottsági és testületi ülésen a két grémium megállapította, hogy ebben az esetben fennáll a méltatlanság, és megszüntette a képviselő mandátumát.

Egyúttal azonban tájékoztatták Szalai Lászlót a jogorvoslati lehetőségekről. A politikus elmondta: a vagyonnyilatkozatok, a mandátumok, az összeférhetetlenség és a méltatlanság vizsgálata kötelező, nem politikai vagy személyes ügyről van szó, mérlegelésre nincs lehetőség.

Szalai László ellenzéki képviselő összeférhetetlenségi indítványt nyújtott be Izsó Gábor polgármester ellen, az indítványt azonban a testület 9:1 arányban leszavazta. A polgármester péntek délután Facebook oldalán vagyonnyilatkozatát nyilvánosan is elérhetővé tette.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!