A Közlekedési Kultúra Napja


A Békés Megyei Kormányhivatal, Békés Megyei Balesetmegelőzési Bizottság, és a KTE Békés Megyei Területi Szervezete „Szépkorúak közlekedésbiztonságának speciális kérdései” címmel tartott kapcsolódó rendezvényt Orosházán, ahol az érdeklődők egy fórum keretén belül kaphattak válaszokat a felmerülő kérdésekre.

2010 márciusában az ENSZ közgyűlés több mint 90 ország – köztük Magyarország - kiemelt támogatásával elfogadta a "Cselekvések Évtizede a Közlekedésbiztonságért" 2011-2020 programot, mint az emberiség történelmének első világméretű közlekedésbiztonsági programját. A program a Föld valamennyi kontinensén 2011. május 11-én vette kezdetét a közlekedésbiztonsági kockázatok tudatosítása, a cselevésre ösztönzés és az együttműködés fontosságának hangsúlyozása jegyében.

Az évtizedes program félidejéhez közeledve megállapítható, hogy hazánk jelentős eredményeket ért el a közeledésbiztonság javítása terén, de a tartós, további javulás újabb erőfeszítéseket, az eddigi eredményes balesetmegelőzési tevékenység megtartása mellett újszerű megközelítéseket is igényel.

Ennek érdekében a Közlekedéstudományi Intézet, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara, valamint 10 rendező szervezet a kezdeményezte hagyományteremtő szándékkal 2015. május 11–én "A KÖZLEKEDÉSI KULTÚRA NAPJA" című esemény megtartását.

Az esemény nyitórendezvényére 2015. május 11-én, Budapesten a Művészetek Palotájában került sor. Ezt követően a közlekedésbiztonság, közlekedési kultúra iránt elhivatott, reprezentatív szervezetek fél óránként az ország számos pontján az esemény hivatalos részét képező, a programba illő önálló, kapcsolódó rendezvényt tartottak.

A különböző programok az óvodások, iskolások közlekedésre nevelésére, a biztonságos kerékpározás, motorozás fontosságára, a vezetéstechnikai tréningek hasznosságára, gyalogosközlekedés kockázataira, a jármű műszaki biztonságra, a közlekedésbiztonság tudományos szakkérdésére valamint a szépkorúak közlekedésbiztonságának speciális kérdéseire hívták fel a jobbító szándékkal a figyelmet.

A Közlekedési Kultúra Napjának célja, hogy minden nap a kulturált közlekedés napja legyen. A rendezvény küldetése a biztonság- és környezettudatos közlekedési magatartásformák széles körű elterjesztése, valamint a toleráns, partnerségen alapuló, egymásra és önmagára odafigyelő közlekedési kultúra sokszínűségének bemutatása, színvonalának emelése.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!