Civilek a város szépítéséért - az első lépések - kútfestés!


Békés városa sok olyan értékkel rendelkezik, amely a lakosságnak már fel sem tűnik, nap mind nap elmegyünk mellettük, úgy, hogy állagromlásukat észre sem vesszük: ipari műemlékek, kutak, emlékművek mennek tönkre.

Július 19-én néhány Ibrányban élő civil, akik a közéletben is aktívak, ecsetet és festéket fogtak, és új köntösbe öltöztették a Kispince és Nyíri utca találkozásánál, valamint a Móricz Zsigmond és a Kert utca által alkotott háromszögben levő Norton-kutat, amelyből a városban már csak néhány található ilyen jó állapotban. A kutak régen a közösségi találkozás helyszínei voltak, ahol az emberek egészséges ivóvízhez jutottak és egymással beszélgettek.

Mucsi András, a körzet képviselője és lakója elmondta: néhány napja született meg a gondolat egy szalonnasütés alkalmával, hogy ne a költségvetés elkészítésével összefüggő lobbitevékenységre és pályázatokra várva történjenek dolgok a városban, hanem közösségi összefogással és kis költséggel is el lehet érni fejlődést. Kihasználva a nyári jó időt, lefestettek két régi kutat.

Pocsaji Ildikó úgy fogalmazott, hogy baráti társaságoknak ez egy nagyon jó kikapcsolódási és közösségi tevékenység lehet. Bízik benne, hogy többen is szeretnék a környezetüket közösségi összefogással szebbé tenni.

Füredi János arra hívta fel a figyelmet, hogy adakozni nem csak pénzzel, hanem idővel és munkával is lehet. Sokkal szebb lehetne a város, ha a lakosság nem csak az önkormányzattól várná a megoldást mindenre, hanem maga is többet tenne a környezete szépítéséért.

Kovács Gusztáv a szakember szemével nézte és végezte a munkát, hiszen civilben karbantartó az egyik iskolában. Nagyon szereti a régi építményeket, és ezért örömmel csatlakozott az akcióhoz.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!