500 000Ft tartozás jött be két hónap alatt!


A Városgondnokság nemrégiben kinevezett vezetője, Szász Istvánné a lakásgazdálkodásról tájékoztatta az Ügyrendi, Lakásügyi, Egészségügyi és Szociális Bizottságát az augusztus 25-i ülésre.

Az igazgató Füredi János személyében kapcsolattartó-gondnokot nevezett ki, aki a lakók 90 %-át amúgy is jól ismeri. "Intézményünk mindent megtesz annak érdekében, hogy lakóink ne érezzék azt, hogy ők a társadalomtól kirekesztve élnek.

Korrekt partneri viszonyra törekszünk a lakókkal. A lakbérelmaradásnál részletfizetési lehetőséget kínálunk. Aki szeretne fix fogyasztási órákat is felszerelhet a villany- és a gázfogyasztáshoz.

A rendszer hasonlóan működik, mint a telefonkártyák. Ott annyit beszélhet valaki, amennyi az egyenlege, a lakások esetében pedig annyit fogyaszthat. Már többen is éltek ezzel a megoldással, és úgy tűnik, jó néhány további érdeklődő is akad."

Jelentős előrelépés az igazgató szerint az, hogy folyamatosan csökken a városgondnokság kintlevősége, hiszen a kapcsolattartó gondnok tevékenységének köszönhetően is két hónap alatt 500 ezer forint tartozás folyt be a kasszába, és sikerült számos nehéz helyzetben lakó bérlővel megegyezni a részletfizetésről.

Két lakógyűlést is tartott a városgondnokság a nyáron: a Veres Péter tér 9. és az Ady utca 6. szám alatti társasház lakóinak. Ez eddig nem volt szokás, a bérlők nagyon hálásak érte.

A lakók számára egységes házirendet készített a Városgondnokság, amelyet minden lakó megkap igényesen kivitelezett füzet formájában. A kiadvány tartalmazza a városi önkormányzat lakásrendeletét is.

Szász Istvánné a vízdíj-probléma kapcsán elmondta: "Vízdíj számlázással kapcsolatban elmondtuk, hogy a Vízmű szolgáltató félévente olvassa le a főmérő és az almérők állását.

A különbözet kiszámlázásra kerül a Városgondnokságnak. Ebből levonjuk a felmondott szerződések (nem fizetés miatt) vízfogyasztásait, amelyek lakónként kerülnek számlázásra.

A maradék pedig fogyasztóarányosan kerül szétosztásra a többi lakónak, amelynek összege általában 1-2 ezer forint."

A BékésMátrix kérdésére Mucsi András bizottsági elnök elmondta: a lakásügyben a korábbiaknál is nagyobb rendre, fegyelemre van szükség, hiszen nagyon magasak voltak a lakbér és rezsi elmaradások a bérlők részéről.

A Városgondnokság új vezetése és munkatársi köre gőzerővel dolgozik a probléma kezelésén. A bizottság célja az, hogy olyan lakók kapjanak lakást, akik valóban rászorulók és megbecsülik a segítséget, amit az önkormányzattól kaptak.

A képviselő-testület elfogadta a szociális névjegyzéket, amelyre olyan lakók kerültek fel, akikkel valószínűleg nem lesz probléma. Az előkészítés fél évet vett igénybe – mondta Mucsi András.

A szociális bérlakás nem jár alanyi jogon csak azért, mert valakinek több gyereke van, elvárjuk, hogy a lakók dolgozzanak, hogy tudják fizetni a költségeket.

Ennek megfelelően nem az elsődleges szempont az, hogy ki mikor adta be a lakásigénylést, hiszen ez a segítség adható és nem kötelező. Aki lakást kap, annak be kell tartani a rendet, fizetni kell a rezsit, bár sokan abban a tudatban élnek, hogy ami szociális, az ingyen van. Ezen a felfogáson szeretnének változtatni- hangsúlyozta Mucsi András


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!