Hány éve vett részt az első disznótoron, kolbásztöltésen?
Erre egy csabai születésű nehezen tud egzakt választ adni! Tudniillik, olyan fiatal voltam, amire nem emlékezhetek, mondjuk mivel októberben születtem, akár már a nálunk szokásos Pál napi vágáson együtt sírtam a disznóval…
Mi volt a legviccesebb disznótoros élménye?
A házi disznóvágás komoly dolog, de ünnep is, és ha ünnep, akkor ahhoz ital is társul hozzá… Szerintem általában ez okozza a vicces, meglepő és izgalmas eseteket. A mi családunkban az emlegetik fel – nekem – amikor egy attraktív mozdulattal a kisült zsírt kiöntöttem, gondolván, hogy mosogatóvíz.
Egy csabai csak csabai kolbászt fogyaszt, vagy szívesen kóstol más ízvilágot is? Befolyásolhatja ez a receptet?
Természetesen nagyra értékelem és szívesen kóstolom más vidékek és nemzetek konyháját, így kolbászát is. Én igazából csak azt utasítom el, amikor valaki " meg akarja újítani" a csabai kolbászt, és megcsúfolja mondjuk kardamommal, fahéjjal. Régen ezért kizárták volna a céhből! Van egymásra hatása a különböző kolbászoknak, mi csabaiak sem a kisujjunkból szoptuk a technológiát, csak a magunk lehetőségeihez formáltuk: a són kívül minden megtermett itt. De a kolbászkészítés csak akkor indult be igazán a 20. század elején, amikor már jelentős mennyiségű és minőségű disznó lett Csabán. Előtte itt, legeltetve juhot és marhát tartottak, abból nem készült kolbász.
Mi adta a Csabai Kolbászfesztivál megalapításának ötletét?
Amikor közel 20 évvel ezelőtt felvetettem a gondolatot, még nagyon kevés gasztronómiai esemény volt hazánkban, így könnyű volt újat mondani. Véleményem szerint ahhoz, hogy egy fesztivál meggyökeresedjen és népszerű legyen, két dolog kell: az adott településhez kötődjön és az emberekben kellemes rezonanciát váltson ki. A kolbász a miénk, csabaiaké, és kevés olyan ember van, aki ha megkínálják, elutasítja. A fesztiválon egyszer volt egy vegetáriánus zsűritag is, aki azt mondta," hát igen, de a csabai kolbászt szeretem…"
Hogyan kapcsolódik a Csabai Kolbászklub a fesztiválhoz?
A kolbászfesztivál és a kolbászklub születése és tevékenysége szorosan összefonódik, utóbbi közösség tulajdonképpen az egyik fő hajtása a rendezvénynek. A klub 1998-ban, közvetlenül az első fesztivál után alakult. Eredendő célkitűzés volt, hogy közösségé kovácsolja azokat, akik a kolbász mellett tették le a voksukat, az ezzel kapcsolatos ismeretek megőrzését, átadását tekintik feladatuknak.
Hogy néz ki egy kolbászklubos élete?
A klub végül is a város, mint szélesebb közösség leképeződése: sokfélék vagyunk származás, hivatás, szokások dolgában is, ezért még a csabaiságunkat és a kolbász szeretetét is különbözőképpen éljük meg. És ez így van jól, ez eredményezi, hogy tevékenységünk és kapcsolati rendszerünk is szerteágazó. Van aki "minden nap" disznót vág, kolbászt csinál, mert ez a hivatása, van, aki minden nap kolbászt eszik, mert ez a szenvedélye, és vagyunk egy páran, akik fesztivált, meg klubot szervezünk, mert erre köteleződtünk el.
Milyen nemzetközi sikerekkel büszkélkedhetnek?
A klub az elmúlt 17 évben sokszorosan végigjárta a határon túli magyarlakta vidékek kolbászos, disznóvágásos rendezvényeit, díjakat is begyűjtött. Sepsiszentgyörgyön, vagy Érsekújváron nélkülünk elképzelhetetlen a fesztivál, de járunk Pozsonyba, csehországi Velká nad Veličkouba, a szlovéniai Sevnicára, a horvátországi Samoborba, és Szerbiába, Turijába és Sidre. Van ahol szinte olyan kolbász készül mint nálunk, van ahol szalámi, de kölcsönösen tiszteljük egymás hagyományát, szokásait. Ha Samoborban berendezzük a kis kínáló asztalunkat kolbásszal, disznósajttal és jóféle pálinkával, sok barátot szerzünk hazánknak…
Hány szál kolbászt készít a kolbászklub egy évben?
A klubnak a kapcsolatépítéshez, - azt mondják a csabai jó valuta -, vendéglátáshoz van szüksége saját kolbászra. Szálra nem, de mázsára tudom a mennyiséget. Az elmúlt télen 4 mázsát csináltunk. Már alig van…
Van a kolbászklubnak saját titkos receptje?
Nincs, de ez a titkos recept ügy egyébként is idegen a csabai mentalitástól! Krajcsó Pali bácsi hentesmester, mindig azt mondta: "én így csinálom, meg lehet próbálni, ha nem sikerül, jöjjön, vegyen tőlem." Ehhez tartjuk magunkat!
Hol lehet megtekinteni és kipróbálni egy igazi, hamisítatlan csabai disznóvágást a kolbászklub előadásában?
1998 óta minden évben 5-7 disznót vágunk le és dolgozunk fel a fesztiválon, de a klubban kialakítottunk egy olyan "oktatótermet" ahová várunk minden érdeklődőt, segítünk a disznóvágásban, kolbászkészítésben.
Hogyan próbálják bevonni a fiatalságot és átadni nekik a kolbászkészítés hagyományát?
Az elmúlt 2-3 év legsikeresebb akciónk a Budapest Bank támogatásával, az iskolai csoportoknak szervezett "kolbászkészítő tanfolyam"! Eddig közel 40 programon vagyunk túl, esetenként 10-20 diákkal. Iskolákban és a mi műhelyünkben is tartjuk, vetítettképes előadással, munkavédelmi oktatással és gyakorlati munkával. Öröm nézni a fiatalokat, hogyan csinálják, hogy milyen sok ismeretet hoznak otthonról, és azt is, hogy milyen jóízűen fogyasztják a "saját" kolbászukat.
(X) Reklám