Mi történt Békésen 2009-ben?


Megjelent: 2016 Január 12. ( Kedd ) 16:47
Módosítva: 2016 Január 12. ( Kedd ) 17:52
A 2009-es év hírösszefoglalója Békés város eseményeiről a Békés Mátrix Hírportál archívumából!

JANUÁR


Bár a január általában uborkaszezonnak számít, 2009-ben mégis számos érdekesség történt már az év első hónapjában is. Az első jó hír ugyan még 2008-ból, de már az új esztendő első napjaiban érkezett. A Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács fővárosban megrendezett HunDeszt elnevezésű versenyén a Békési Pálinka Zrt. szamócapálinkája nyerte a média a különdíjat.

Ugyancsak januárban a kereszténydemokrata önkormányzati képviselők kezdeményezték, a békési Kim Ir Szen utca átnevezését. A helyi képviselő-testület ezalatt úgy döntött, hogy a Vektor Kft-t bízza meg a békési uszoda építésével. Aláírásgyűjtés kezdődött a Békés-Gyula közvetlen buszjárat elindításáért, s megkezdődött a békési szociális szolgáltató központ Jantyik utcai épületének felújítása is.

A kultúra területén is érdekes hónap volt a január. Baligáné Szűcs Irén, a békési Jantyik Mátyás Múzeum igazgatója, Bondárné Pásztor Emma, a Békési Kistérségi Óvoda intézményvezető-helyettese, az Epreskerti Tagóvoda vezetője és Takács Jánosné, a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola nyugalmazott igazgatója vehette át az első Nefelejcs díjakat. Nagy sikerrel rendezték meg a KÉSZ-bált.


FEBRUÁR


Újabb beruházások kivitelezőjéről született döntés. A képviselő-testület előbb a Vektor Kft-t bízta meg az inkubátorház kivitelezési munkáival, majd a helyi Wiener Center Kft. kapott megbízást az új autóbuszvárók építésére. Újabb elismerést kapott a város azzal, hogy Izsó Gábor polgármestere lett a Közép-békési Centrum (KBC) elnöke.

Egy békési pár, Asztalos Dóra és Rábai Bence állt a VIVA TV által meghirdetett Legyél te a csókkirály! elnevezésű versenyének élére. A tragikus körülmények között elhunyt Marian Cozma emléke előtt tisztelegtek a békési sportcsarnok előtt.

A kulturális élet most is bővelkedett érdekességekben. Helyi roma költők versei álltak a békési irodalmi kávéház középpontjában, miközben újabb hatalmas sikert aratott a Belencéres Néptáncegyüttes: a csapat ezúttal egy szicíliai fesztivál különdíját érdemelte ki.

Még mindig februárban jártunk, amikor nagy sikerrel rendezték meg az aerobic diákolimpiát Békésen.S ugyancsak ebben a hónapban színvonalas standdal képviseltette magát Békés a budapesti Utazás kiállításon, a képeket a Mátrix fotósa, Apáti Nagy Lajos biztostította. A vakok és gyengén látók támogatásainak csökkentése miatti ellentmondásokra figyelmeztett a parlamentben, írásbeli kérdésében Erdős Norbert, országgyűlési képviselő, a város alpolgármestere. A politikus később az elvileg kockázatmentes ingatlanalapokba való befektetés visszásságaira is felhívta a figyelmet.


MÁRCIUS


Március nyitóakkordjaként a gazdasági válság miatt, a békési munkahelyek megtartása érdekében helyi termékek vásárlására kérte a békésieket Izsó Gábor polgármester. A hónap egyébként a kultúra és az oktatás körül mozgott.

- Megtartják korábbi értékeiket és a népzene, népi kultúra köré csoportosulnak a Békés-tarhosi Zenei Napok idei rendezvényei — jelentette be Vámos László, az oktatási és kulturális bizottság elnöke az idei BÉTAZEN kapcsán. Jubileumi rendvédelmi találkozót rendezett Farkas Gyula Közoktatási Intézmény: 15 éve éppen ebben az intézményben indult elsőként rendvédelmi tagozatos osztály a megyében. Elkezdődött a békési uszoda építése. Több mint százan léptek színpadra a Határ Menti Népművészeti Fesztiválon, a Békési Kulturális Központban. Hivatalosan is átadták a békési székhelyűFarkas Gyula Közoktatási Intézmény tanszállóját. Átadták a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége békési szervezete által alapított Sursum corda (Emeljük fel szívünket) elnevezésű díjat. idén Samu Zsuzsanna védőnőnek és posztumusz dr. Uhrmann Ferenc sebész főorvosnak adományozták a díjat.

ÁPRILIS


Újabb népszerű kezdeményezés indult Békésen: több ezren látogattak el a régi idők piacait idéző virágvasárnapi vásárra. Ezalatt jó ütemben haladt tovább a dánfoki szabadstand felújítása. Több utca aszfaltozása is elkezdődött, a Sas, a Lengyel Lajos utcát és Krisztina zugot és a Dánfoki utat érintették, de elindult az ivóvízvezeték kiépítése is a Malomasszonykertben.

— Hamarosan új bölcsőde épülhet Békésen — jelentette már be a település várossá nyilvánításának 36. évfordulója alkalmából megtartott ünnepségen Izsó Gábor. A rendezvényen a szokásoknak megfelelően átadták a Békés városért kitüntetést is, melyet idén hatan vehettek át.

Az egészségügyben végzett kimagasló tevékenységéért dr. Kovács Imre fogszakorvost, míg a város hitéletében kifejtett kimagasló munkájáért Katona Gyula református lelkipásztort jutalmazták. A kiváló pálinkamestert, Békési Zoltánt a település hírnevének öregbítéséért, Barta István Zoltán egyéni vállalkozót a városért folytatott önzetlen közösségi és közéleti tevékenységéért tüntették ki. Schimpl Miksáné pedagógus évtizedes oktató-nevelői munkájával, Balogh József asztalitenisz szakvezető-edző a sportágban kifejtett kimagasló teljesítményével érdemelte ki az elismerést.

Április 30-án nagy sikerű koncertet adott Békésen a Karthago.


MÁJUS


Három helyszínen rendezték meg a II. Békési Sportágbőrzét, majd különleges biciklitúrávalünnepelték a Békés-Murony kerékpárút I. ütemének átadását. Ugyanezen a napon mutatták be a Békés 2 fantázianevű, egyedileg kifejlesztett kerékpártárolót is. Az M44 út ügyében szólalt fel a parlamentben Erdős Norbert. Átadták a Farkas Gyula Közoktatási Intézmény gyógypedagógiai egységének mintegy 7 millió forintból korszerűsített sportudvarát. Első alkalommal rendezték meg a békési Spining dayt. A békési sportpálya külső kerítését és a sportpályát körülölelő korlátot festették kia civil szervezetek, a vallási gyülekezetek tagjai, a polgármesteri hivatal munkatársai és nemzetőrök. Békés és környéke egyházi, kulturális és társadalmi életében kifejtett kimagasló tevékenységéért idénCs. Kiss Andor nyugalmazott református lelkipásztor vehette át a békési KÉSZ-díjat.


JÚNIUS


A június ismét egy jó hírrel kezdődött. Több, mint félmilliárd forintot nyert Békés a városi fürdő területén található járóbeteg-szakellátó fejlesztésére. Az alig pár hetes Gyerekecske kecske nyerte békési Nefelejcs Vigalom és Gyermeknap keretében megtartott kecskeszépségverseny közönségdíját. A Nefelejcs Egyesület immáron harmadik alkalommal rendezte meg a népszerű programot.

A Békési Pálinka Zrt. új erjesztőcsarnokának átadásával kezdődött a III. Békési Szilvapálinka Ünnep. A program nyitónapján részt vett Gráf József agrárminiszter is. Hivatalosan is átadták Békés új játszóterét az Erzsébet ligetben. Hivatalossá vált, hogy Békés 494 millió forintot nyert a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola felújítására. Elkezdődtek a Békés-tarhosi Zenei Napok. Kótai Mihály ökölvívó világbajnok és Wichmann Tamás sokszor világbajnok kenus is részt vett az Egy hajóban evezünk elnevezésű vízi túrán.

JÚLIUS


A nyár mint általában, idén is a szabadságolások és a fesztiválok, a rendezvények ideje volt. Ezzel együtt uborkaszezonnak ezt az időszakot sem igazán lehetett nevezni.

Júliusban a kötelező előírások miatt az ország valamennyi hasonló létesítményéhez hasonlóan bezárta kapuit a békési szeméttelep, a hulladékot Gyomára szállítják a városból. Komoly szakmai sikert elérve több települést is érintő drogügy végére tett pontot a békési rendőrség. Egy más jellegű sikert is öregbítette a város hírnevét: a Belencéres Néptáncegyüttes gyermekcsoportját választották a csehországi Kunovicében megtartott XVI. Nemzetközi Folklórfesztivál legjobbjának.

Eközben tizenhét ingatlannal gyarapodott Békés lakásállománya. A város és a megyei önkormányzat ingatlancserében, illetve tulajdonjog ingyenes átruházásában állapodott meg. A szerződés értelmében a tarhosi zenepavilon és a hozzá tartozó területekkel együtt Békés tulajdonába került négy békési és 13 tarhosi lakás is. Apák napi rendezvényt tartottak a békési Bajza utcai Bóbita Bölcsődében. Hatalmas sikerrel és a szakma osztatlan elismerése mellett befejeződtek a Békés-tarhosi Zenei Napok. A hangversenyek mellett a programsorozat egyik legnagyobb szenzációja az volt, hogy kilenc év után ismét Csuta-kiállítás nyílt Békésen.


AUGUSZTUS


Kilencvennyolc éves korában elhunyt Püski Sándor könyvkiadó. Megnyitotta kapuit a Csuta-művésztelep. Több mint félszáz nevezés érkezett a Virágos Békés elnevezésű környezetszépítő versenyre. A hagyományőrzés és a közösségformálás jegyében immáron hatodik alkalommal rendezték meg a Békési Roma Fesztivált. Elkezdődött a megye egyetlen földrajzi eredetvédett pálinkájához, a Békési Szilvapálinkához alapanyagot szolgáltató vörös szilva szüretelése. A megnyitóünnepséggel hivatalosan is elkezdődött a "Kompetenciafejlesztés a Békési Kistérségi Általános Iskolában" elnevezésű, több mint 63 millió forintos oktatási program.

Összefogást kezdeményezett Izsó Gábor, Békés polgármestere az utóbbi időben a város külterületein elszaporodott lopások miatt. Első alkalommal rendeztek bolhapiacot Békésen. Komoly érdeklődés mellett rendeztek motoros találkozót Dánfokon. Több százan látogattak el a békési kishajókikötőben első alkalommal megtartott Kikötő-kupa elnevezésű játékos rendezvényre.

Elkezdődött a tanév, s ezzel párhuzamosan elindultak a dr. Hepp Ferenc Iskola felújítása is.


SZEPTEMBER


Elkezdődtek a Madzagfalvi Napok, a több ezer érdeklődő előtt megtartott programon a BékésMátrixot választották az Év szolgáltatójának. Elindult a békési szilvapálinka centrum építése. Első alkalommal rendezett nemzetközi nyugdíjas-találkozót a Békés Megyei Nyugdíjas-egyesületek Szövetsége. Békésen forgatták le a Palmetta Zenekar első videóklippjét. Két hétre hermetikusan lezárták a békési Jantyik Mátyás Múzeum Széchenyi tér 6. szám alatti épületének padlásterét a gázosítással történő rovarirtás miatt. Több mint négyezer kilogrammnyi elektronikai hulladékot adtak le a meghirdetett akción a békésiek.

folytatjuk!

OKTÓBER


Elkezdődött a Békési Kistérségi Iskola Dr. Hepp Ferenc Tagintézményének több mint félmilliárd forintos felújítása. A Kultúrházak a XXI. században című fotópályázat eredményhirdetését, illetve a beérkezett képekből összeállított kiállítás megnyitóját rendezték a békési galériában. A fotósversengéshez az ötletet az adta, hogy hatvan évvel ezelőtt éppen Békésen nyílt meg Magyarország első vidéki művelődési háza. Több ezren látogattak el a hagyományos piacok hangulatát is megidéző szüreti vásárra Békésen. Több európai város után Békés mutathatta be kulturális és gasztronómiai értékeit Debrecenben. Sok százan vettek részt az immáron negyedik alkalommal megtartott békési tökmulatságon. A program mindkét napján számos érdekesség várta az érdeklődőket: a kilencéves Jenei Péter személyében pedig megválasztották az új tökkirályt. Békésen készítik el azt a háromméteres szobrot, amelyet a tragikus körülmények között meggyilkolt kézilabdázó, Marian Cozma emlékére állítanak majd fel Veszprémben – tudta meg a Békés Mátrix.


NOVEMBER


A békési születésű dr. Hepp Ferenc, a Magyar Kosárlabda Szövetség alapító tagja, nemzetközi sportdiplomata 100. születésnapja alkalmából rendeztek több településen is ünnepségeket. A fővárosban és szülőhelyén is számos programmal emlékeztek a kiváló szakemberre. A kulturális központban adták át a Békés megye szépségei elnevezésű rövidfilm-pályázat díjait. Próbaüzeméhez érkezett a békési uszodaberuházás. Mintegy hétmillió forintot osztott szét békési vállalkozások között munkahely-teremtésre, illetve -megőrzésre a helyi önkormányzat.. Az idén immáron második alkalommal kiírt Vállalkozói Alap elnevezésű pályázatra ezúttal öt helyi vállalkozás adta be szakmai anyagát. Tömegverekedés miatt kellett félbeszakítani a Békés—Méhkerék labdarúgó-mérkőzést. Két fejlesztéséhez összesen több mint 86 millió forinthoz jut az Európai Unió önerő alapjából Békés – derült ki november közepén. A Dr. Hepp Ferenc Tagiskola 550 millió forintos felújításához 27,5 millió, a Kistérségi Komplex Járóbeteg-ellátó Központ 621 milliós korszerűsítéséhez pedig 59 millió 814 ezer forint támogatást kap a település. Pályázati forrásból cserélte le az elavult karácsonyi világító díszek berendezéseit a békési önkormányzat. Megünnepelték a békési könyvtár fennállásának hatvanadik évfordulóját. Az intézmény 1949-es átadása országos jelentőségű esemény volt, hiszen mozgalom indult művelődési házak és bibliotékák alakítására. Minden előzetes várakozást felülmúlt az I. Békési Sportbál.


DECEMBER


Sorozatbetörő ügyét zárta le a Békési Rendőrkapitányság. A fél tucatnyi bűncselekménnyel gyanúsított férfi ügyét vádemelési javaslattal küldték meg az ügyészségnek. Békésen is megkezdték az átmeneti segélyfák kiszállítását a rászorulóknak. Hatfős békési küldöttség járt a település erdélyi testvérvárosában, Gyergyószentmiklóson. Átadták a békési uszodát. Harmadik alkalommal nyerte Békés városa a Kerékpárosbarát Település címet. Az elismerést kedden a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumban Budapesten vette át Izsó Gábor polgármester. A város korábban 2006-ban és 2008-ban nyerte el a díjat.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!