Mi történt Békésen 2014-ben?


A 2014-es év hírösszefoglalója Békés város eseményeiről a Békés Mátrix Hírportál archívumából!

JANUÁR

Nagy sikerű, telt ház előtt megtartott újévi hangversenyt rendeztek a békési Kecskeméti Gábor Kulturális Központban.

2014-ben is folytatta az elmúlt esztendőkben már nagy sikert aratott karácsonyfa-örökbefogadási akcióját a kulturális központ. A kezdeményezés lényege, hogy a művelődési háznál leadott gyökeres fenyőket az intézmény munkatársai elültetik a város különböző frekventált pontjait.

Megkezdődtek a Szarvai utcában lévő lakótömbök előtti gépjárműparkolók felújítási munkálatai — tájékoztatott Izsó Gábor polgármester. A beruházásnak köszönhetően a régi terület mintegy 250 méter hosszan újult meg.

Az 1943-as Don-kanyari áttörés hetvenegyedik évfordulója alkalmából tartott megemlékezést a Rózsa temetőben a Történelmi Vitézi Rend Békés Megyei Székkapitánysága és a Visegrádi Szent György Lovagrend.

Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ a téli kríziskezelés keretében 2013 november 1-jétől április 30-áig napi 20 adag meleg ételt biztosított a rászoruló hajléktalanok számára. Az étkeztetést pályázat útján a Hajléktalanokért Közalapítvány biztosította.

Megtartotta alakuló ülését a békési Hétkrajcár Egyesület, amelynek létrehozásához a három éve töretlen sikerrel működő Hétkrajcár Hétvégi Gyermekélelmezési Program adta az alapokat.

Huszonhárom település, köztük Békés vehették át a Kerékpárosbarát település címet a szentendrei ünnepségen dr. Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár

Több mint 350 érdeklődő részvételével rendezték meg a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége békési szervezetének immáron tizenkettedik jótékonysági bálját a békési sportcsarnokban.

Csordás Ákos, az X-faktor 2013. évi negyedik helyezettjével szerveztek nagy sikerű közönségtalálkozót a békési kulturális központban.

Helyreállították a meghibásodott főtéri artézi kutat Békésen.

FEBRUÁR

Békésen az önkormányzat és intézményei 2013-ban összesen 2 milliárd 288 millió 951 ezer forint értékben valósítottak meg beruházást, korszerűsítést vagy egyéb rendezvényt, amihez 2 milliárd 57 millió 265 ezer forint pályázati forrást vontak be — tájékoztatta lapunkat az elmúlt év adatait ismertetve Izsó Gábor polgármester.

Élénk érdeklődés kísérte ebben az évben is az ökumenikus imahét eseményeit Békésen. A református, a katolikus, a baptista és a pünkösdi közösségek együttműködtek a program szervezésében.

Újabb, a vendégek kényelmét szolgáló fejlesztéssel bővült a békési uszoda külső termálmedencéje. A szakemberek februárban megkezdték a létesítmény ponyvázását. Az elkészült redőnytakarónak köszönhetően kisebb lett a párolgás, ami jelentősen csökkentette a medence hőveszteségét.

Több mint ötezer rászoruló kapott élelmiszersegélyt Békésen.

A Dr. Hepp Ferenc Általános Iskolában rendezték meg a Játékos sportverseny elnevezésű versenysorozat megyei döntőjét. A rendezvényen két békéscsabai, két gyulai, egy orosházi, egy szarvasi csapat vett részt a házigazda iskola csapatával együtt. A 2.-3.-4. osztályos diákok kilenc játékban mérték össze tudásukat. A Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola csapata az első, a gyulai 5. sz. Általános Iskola csapata a második helyet szerezte meg.

Ünnepélyes keretek között adták át a világszerte ismert sportdiplomata, Dr. Hepp Ferenc íróasztalát a róla elnevezett általános iskolában. A relikviát a család az intézménynek adományozta. Deákné Domonkos Julianna, a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola igazgatója és dr. Pálmai Tamás alpolgármester mondott köszöntőbeszédet.

Elfogadta Békés idei költségvetését a helyi képviselő-testület. A büdzsé bevételi és kiadási oldalán egyaránt 4 milliárd 692 millió forint állt.

A budapesti Apolló Színház művészei adták elő Karinthy Frigyes Tanár úr kérem című regényadaptációját Békésen, a Kecskeméti Gábor Kulturális Központban. A darabot Heidinger Zoltán rendezte, a főbb szerepeket Straub Dezső, Böröndi Tamás és Bicskey Lukács alakították.

Jeneiné Lagzi Mária, a Békési Piacfelügyelet vezetője, Balog Gáborné, a Nefelejcs Békési Kulturális és Hagyományőrző Közhasznú Egyesület elnöke, valamint Pankotai István néptáncos képviselte Békés városát az V. Bogácsi Kocsonyafőző Versenyen. Főztjükért a csapatot Ezüstfokozatú oklevéllel díjazták.

A Nemzetközi Könyvajándék Nap alkalmából a békési Püski Sándor könyvtárba látogatók apró könyv- vagy folyóirat-ajándékot kaptak abból a célból, hogy a kapott könyvet ajándékozzák tovább egy ismerős vagy rokon gyereknek.

Megtartotta első foglalkozását a Zöld Fejek csoport a békési Kecskeméti Gábor Kulturális Központban.

Átadták a Békési Kistérségi Óvoda és Bölcsőde Rákóczi utcai tagbölcsődéjében kialakított sószobát, a Békés Város Bölcsődéinek Apróságaiért Alapítvány jóvoltából.

A hagyományos farsangi szokásokat megidéző, egyben a helyi értékeket bemutató, illetve a változásokhoz való alkalmazkodást középpontba állító egész napos programot szervezett a Kecskeméti Gábor Kulturális Központ és az Életfa Kulturális Alapítvány.

MÁRCIUS

Idén Toman Rudolfné nyugalmazott körzeti ápoló, az OTI, az SZTK elhivatott dolgozója, a rendelőintézet vezető nővére és Goda Béla, a békési rendelőintézet mindenesének munkásságát ismerték el a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége békési szervezete által létrehozott, s az önkormányzat ügyrendi, lakásügyi, egészségügyi és szociális bizottságával közösen alapított Sursum Corda (Emeljétek fel a szíveteket!) díjjal. A kitüntetéssel immáron hetedik éve helyi egészségügyi és szociális területen dolgozó szakemberek tevékenységét ismerik el.

A polgári védelem napja alkalmából dr. Bakondi György altábornagy, a BM OKF főigazgatója kiemelkedő színvonalon végzett munkájáért főigazgatói ajándéktárgyat adományozott dr. Farkas Lászlónak, a Békési Járási Hivatal helyettes vezetőjének.

A békési Szegedi Kis István Református Gimnázium 26 fős delegációja kereste fel a városi és megyei önkormányzatot, valamint a járási kormányhivatalt, hogy az önkormányzati és az államigazgatási szektor működését tanulmányozza.

Elkezdődött az a nagyszabású, több mint 290 millió forintos beruházássorozat Békésen, amelynek keretében a város kilenc közintézményét korszerűsítették a kivitelezéssel megbízott szakemberek.

Elkészült a békési fürdő külső termálmedencéjének redőnytakarója.

Nem emelkedik az önkormányzat lakások lakbére 2014-ben Békésen – határozott márciusi ülésén a helyi képviselő-testület, amely később döntött a civil szervezetek támogatásáról is.

A békési galériában megtartott szombati ünnepségen Bagolyné Szűcs Andrea óvónő és Varga István, Csaviga szakács, gasztronómiai szakember vehette az idei Nefelejcs-díjakat.

ÁPRILIS

Ünnepélyes keretek között adták át a hajléktalanok társadalmi visszailleszkedését segítő Ugródeszka elnevezésű program a közelmúltban Békésen újonnan megépített hulladékgyűjtő udvart és hulladékválogató csarnokot Békésen.

Kiválóan szerepeltek a Miskolcon megtartott Országos Magyar Versenyen a békési Szegedi Kis István Református Gimnázium és Általános Iskola diákjai. Az iskolát tizennégy diák képviselte a fináléban, prózamondásban 6. évfolyamon Balog Ákos (6.d) első, nyolcadik évfolyamon Molnár Réka második helyezést ért el.

Elkezdődött a hajléktalanok társadalmi visszailleszkedését segítő Ugródeszka elnevezésű program Békésen.

Bringa Akadémia néven ingyenes továbbképzést szervezett pedagógusok részére a Kerékpárosbarát Települések Országos Szövetsége (KETOSZ) Békés megyében — jelentette be Izsó Gábor, Békés polgármestere, a KETOSZ elnöke az első képzési nap előtti békési sajtótájékoztatón.

Hatodik alkalommal rendezték meg a virágvasárnapi vásárt a helyi piacon.

A békési Az én hangom énekverseny hosszú évekre visszanyúló történetének talán legszínvonalasabb döntőjét rendezték meg a helyi kulturális központban.

Mintegy kétszáz-háromszáz önkéntes bevonásával rendeztek tavaszi nagytakarítási akciót Békés-Dánfokon.

Kiválóan szerepeltek a 43. Országos Kalmár László Matematika Versenyen megyei fordulójában a békési Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola növendékei. Ötödik évfolyamon Alexa Lili első, Trescsik Ádám második, Bondár Emese harmadik lett. A hatodik évfolyamosok között Durkó Judit második, Oláh Kristóf harmadik helyen végzett, s az iskola tanulói emellett is több jó helyezést értek el.

Békés várossá nyilvánításának negyvenegyedik évfordulója alkalmából rendeztek ünnepi képviselő-testületi ülést a Kecskeméti Gábor Kulturális Központban.

A hagyományoknak megfelelően több kimagasló egyéniséget is elismertek az évfordulón. Kállai Júlia, a Békés művészeti életében hosszú időn át végzett kiemelkedő tevékenységéért, Jákli Jánosné a város közmunkaprogramjának irányításában hosszú időn át kifejtett kiemelkedő munkájáért, Horváth Elek Békés és környékének zenei életében és a békési roma gyerekek szellemi fejlesztésében hosszú időn át végzett kiemelkedő tevékenységéért részesült a Békés Városért kitüntetésben. Az Év Békési Sportolója címet Farkas Áron kajakozónak, Hortobágyi János atlétának, valamint Surman Zoltán Jr. ökölvívónak adományozta a képviselő-testület. Az elismeréseket Izsó Gábor polgármester adta át. Csordás Ákos, a 2013-as X-faktor békési kötődésű negyedik helyezettje, az előző év férfi hangja teljesítménye és emberi kvalitásai elismeréseként egyedi kivitelezésű ezüstszínű mikrofont vehetett át Izsó Gábortól.

A békési hajléktalanszálló felújításáról fórum keretében tájékoztatta a lakosságot Kádasné Öreg Julianna, a Békés Városi Szociális Szolgáltató igazgatója.

HajnalKAvalkád címmel nyílt meg Horváth Hajnalka alkotóművész kiállítása a Kecskeméti Gábor Kulturális Központban.

Húsz éve tartó lelkes és lelkiismeretes tevékenységéért, elkötelezettségéért és Békés város hitéletében kifejtett kimagasló munkájáért Katona Gyula református lelkipásztor, vezető lelkész, esperes vehette át az idei KÉSZ-díjat.

Befejeződött a békési önkormányzat BékésBringa – Békés város kerékpáros turisztikai fejlesztése elnevezésű programja. A nagyszabású, 288 millió 912 ezer 300 forintos beruházás során infrastruktúra- és szolgáltatásfejlesztés valósult meg a városban. Új, kerékpárosok számára kialakított híd épült a településen, pótolták az egyébként korábban is kiterjedt helyi kerékpárút-hálózat hiányzó szakaszait, a meglévő kerékpárutakat szélesítették, több helyen új burkolattal látták el. A szakaszokhoz kapcsolódóan kerékpártámaszokat és pihenőhelyeket alakítottak ki. Békés-Dánfokon 2400 négyzetméteres KRESZ-pályát építettek. Feltárták a volt Fekete-Körös-híd támfalát. A kerékpárral érkezők számára olyan új, alapvető szolgáltatásokat biztosítanak a fejlesztéssel, amelyek szükségesek a kerékpáros turizmus megerősödéséhez.

Nyolcadik alkalommal rendezte meg a Nefelejcs Vigalom elnevezésű programot a Nefelejcs Békési Kulturális és Hagyományőrző Közhasznú Egyesület a békési tájházban.

Kiemelt arany minősítéssel jutalmazta az elismert szakemberekből álló zsűri a Békés Városi Ifjúsági Fúvószenekart a Devecseri Fúvószenekari Fesztiválon és Minősítőn, ahol az együttes első alkalommal vett részt.

MÁJUS

A kerékpáros és gyalogos közlekedés biztonságának további erősítése céljából rendezte meg a Békési Kistérségi Óvoda és Bölcsőde Teleky Utcai Tagóvodája a közlekedés napját.

Az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesületének küldöttsége, kiegészülve a békési Szegedi Kis István Református Gimnázium diákjaival, Bécsben járt az ausztrál nagykövetségen, az úgynevezett Anzac Day alkalmából tartott rendezvényen.

Dr. Pálmai Tamás békési háziorvos, alpolgármester a Digitális Kalamáris kiadó különdíját nyerte el Pipedon című verses prózájával a szarvasi Cervinus teátrum által Litera 10 szóban címmel meghirdetett vers-

és prózaíró pályázaton.

Ehető város néven kezdett szerveződni egy angliai mintát Békés megyében is meghonosítani szándékozó csoport a napokban a facebookon. A kezdeményezés motorja Koszecz Sándor, a békési kulturális központ igazgatója.

Ismét megrendezték a békési Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanévzáró Suligáláját. A gyerekek több mint kétórás műsorfolyamban adtak számot sokrétű tudásukról.

A nyitórendezvénnyel hivatalosan is megkezdődött Békés négy civil szervezetének hátrányos helyzetű fiatalok foglalkoztatását elősegítő programja.

A képviselő-testület a mezőőri szolgálatot ellátók létszámkeretét az önkormányzat költségvetésében május 1-jétől egy fővel megemelte és ennek megfelelően három főben állapította meg.

120 éve hunyt el Kossuth Lajos, Békés város első díszpolgára címmel nyílt kiállítás a városháza emeleti folyosóján.

JÚNIUS

Megkezdődtek a városháza három részét is érintő, annak energetikai korszerűsítését célzó felújítási munkálatokat.

A Békési Fürdőért Közalapítvány és Békés Város Önkormányzata szeretné, ha a Békési Gyógyfürdő és Uszoda állandó kiállítása létrejöhetne. Kérik, azokat a lakosokat, akik az 1940-1950-es évek fürdőéletével kapcsolatosan képi dokumentációval rendelkeznek, juttassák el azokat archiválásra a Békés Városi Jantyik Mátyás Múzeumba.

Kétmillió forint pályázati támogatást nyert a békési önkormányzat Jantyik Mátyás, neves festőművész mellszobrának elkészítésére.

Ötmillió forintot biztosít a helyi rendelőintézet teljes felújításának tervezési munkáira a békési képviselő-testület — döntött rendkívüli ülésén a grémium.

Százszázalékos támogatást nyert a békési önkormányzat nyári gyermekétkeztetésre benyújtott pályázata. A nyári szünetben, hét közben, naponta négyszáz gyermeknek biztosítottak ebédet, összesen 7 millió 744 ezer forint értékben — tudtuk meg Izsó Gábor polgármestertől.

A múlt és a jelen kérdései Amerikában címmel tartott különleges előadást a békési Szegedi Kis István Református Gimnáziumban Alaina Kinney tanárnő (Fulbright-ösztöndíjas) az Amerika iránt érdeklődő és angolul értő hallgatóságnak. Az előadáson a modern kori Egyesült Államok legfontosabb kérdéseiről is szó esett.

Elkészült és megjelent a békési Szegedi Kis István Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium Emlékkönyve. A kötet szerkesztője, Mucsi András elmondta, a könyv Gellén János iskolatörténeti áttekintésével kezdődik, majd az archív képeken vezetik végig a patinás épületen, illetve a többi tagintézményen az olvasókat, a kötet forgatóit.

Június 20-a és június 28-a között immáron harmincnyolcadik alkalommal rendezték meg a Békés-tarhosi Zenei Napokat.

A Baptista Teológiai Akadémia hallgatói a közelmúltban Serafin József a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztály főosztálvezető-helyettese vezetésével tanulmányi kirándulás keretében tekintették meg a békési Baptista Pont (BP) működését.

Lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást a Békési Rendőrkapitányság egy férfi ellen, aki a mérőórát megkerülve csatlakoztatta háztartását az elektromos hálózatra Békésen. A 46 éves P. Sándor egy olyan házat bérelt, ahol korábban az áramszolgáltató kikapcsolta a szolgáltatást. A férfi miután beköltözött az épületbe felmászott a villanyoszlopra és visszakötötte a vezetéket, majd a szolgáltatás helyreállításához szükséges egyéb összeköttetéseket is saját kezűleg alakította ki.

Ha minden a tervek szerint alakul, néhány éven belül ének-zenei centrumként funkcionálhat a nagy múltú tarhosi zenepavilon — közölte Izsó Gábor polgármester és Matyi István tulajdonos. Az épületben megtartott tanácskozáson egy olyan elképzelés bontakozott ki, amely hosszú távon működőképessé teheti és új alapokra helyezheti a létesítményt. A kastélyparkkal kapcsolatos fontos információ, hogy megkezdődött az ott található növényegyüttes megújítási tervének elkészítése és az egykori tó helyreállítása.

A törökországi Isztambul városában vendégszerepelt a békési Belencéres Néptáncegyüttes. Mint azt Mahovics Tamás művészeti vezetőtől megtudtuk, az Anadolu Gösteri Sanattlari nevű isztambuli néptáncegyüttes baráti meghívásának eleget téve vettek részt táncosaik az Isztambul, Üsküdar kerületében megrendezett nemzetközi folklórfesztiválon.

Háromtagú delegáció, Deákné Domonkos Julianna, Barkász Sándor és Balázs László képviselte Békést a csehországi Kopřivnice-ben megtartott Technikai Napokon. A két város között ezzel megkezdődött a kapcsolatok erősítése.

Ünnepi istentisztelettel zárta a tanévet a Szegedi Kis István Református Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium. Csak a kitűnő és jeles tanulók jutalmainak kiosztása több mint fél órát vett igénybe. Beszédet mondott Kovács Dániel igazgató, az igét Katona Gyula esperes hirdette.

JÚLIUS

Megkezdődött a békési városháza nyílászáróinak teljes körű cseréje.

Izsó Gábor, Békés polgármestere is köszöntötte a Semmelweis-napon az egészségügyben dolgozókat. Mint azt köszöntőjében kiemelte, az orvoslás, az egészség megőrzése az emberrel foglalkozó tudományok egyik legösszetettebb területe. Emberekkel, személyiségekkel együtt dolgozni, azokat gyógyítva, formálva alkotni pedig az emberi tevékenységek egyik legnemesebb formája.

Az ország valamennyi tájáról mintegy 6-7000-en vettek részt a Békés-Dánfokon megtartott jubileumi huszadik Országos Polgárőr Napon.

Jelentős érdeklődés mellett rendezték meg az immáron hagyományosnak számító Egy hajóban evezünk vízi túrát. A mintegy százhetven résztvevő – köztük Wichmann Tamás kilencszeres kenuvilágbajnok és a japán Koji Okomura – szombaton Gyulától Szanazug érintésével Békésig evezett. Másnap a mezőny Békéstől Mezőberényen át Köröstarcsáig jutott el.

Közgyűlést tartott a Békési Civil Szervezetek Egyesülete a Békési Civil Szervezetek Házában, amelyen elfogadták az új alapszabályt, valamint teljes tisztújítást tartottak. Az egyesület elnökének Koszecz Sándort, titkárának Szűcs Gábornét, továbbá gazdasági vezetőjének Nyeste Gyulánét választották meg. Ezután az egyesület megköszönte korábbi elnökének, Balázs Imrének és gazdasági vezetőjének, Balogh Lászlónénak az eddigi munkáját.

Tizedik alkalommal rendezték meg a Fuss a nyárba utcai futóverseny a liget környékén, Békésen.

Mezőtúr adott otthont az immáron 29. alkalommal megrendezett Kárpát-medencei Magyar Református Középiskolák Találkozójának. Az eseményre Magyarországról, valamint Felvidékről, Kárpátaljáról és Erdélyből is érkeztek tanárok és diákok. A programon a békési Szegedi Kis István Református Gimnázium Kovács Dániel igazgató vezette delegációja is képviseltette magát.

Újabb helyi értékeket vett fel a Békési Értéktár Bizottság a helyi értéktárba. A Békési Kalendárium és a Békési Rongybaba egyaránt bekerült ebbe a csoportba.

Ebben az évben megközelítőleg 15 ezer 500 egynyári virág díszítette Békés város közterületeit. Ültettek többek között borbolyát, madárbirset, kecskerágót, orbáncfűcserjét, levendulát, tűztövist, bangitát, és több rózsaágyást is új fajtákkal frissítettek.

Megnyitotta kapuit az immáron huszonnegyedik Csuta Nemzetközi Művésztelep.

Ismét megnyitotta kapuit a munkahelyteremtésre alkalmas vezetői adottságokkal bíró, stratégiai gondolkodású fiatalok képzését megvalósító Dél-Alföldi Talentum Akadémia, amelynek kezdeményezője és ötletgazdája Barkász Sándor.

Ünnepélyes keretek között adták át a Belvízrendezés az élhetőbb településekért komplex belvízrendezési program részeként elkészült békési beruházást. Izsó Gábor polgármester kifejtette, a fejlesztés során összesen 2352 folyóméteren épült gravitációs zárt csatorna Békésen. A Malomasszonykerti csatornánál, a Szegedi utca záportározónál és a Holt Fekete-Körös torkolatánál szivattyúegységek és nyomóvezeték létesült 312 méter hosszban. A három szivattyúállás összkapacitása másodpercenkénti 0,48 köbméter.

AUGUSZTUS

Napelemeket telepítettek a Szegedi Kis István református gimnázium tornaterme és alsó tagozatos udvari épületének tetejére. A pályázati forrásokkal megvalósuló beruházásnak köszönhetően csökkennek az intézmény villamosenergia-költségei.

Az immáron hetedik Békési Motoros Találkozót rendezték meg Békésen.

Átadták az egykori Fekete-Körös ágon átívelő, néhány évtizedig az aszfalt alatt rejtőző, majd a közelmúltban restaurált téglahidat.

Idén nyáron is napközis tábort szerveztek Békés-Dánfokon a Szociális Szolgáltató Központ szervezésében. Hat héten keresztül 30 kisiskolás számára szerveznek szabadidős programokat, ápolt vízparti környezetben.

A Közlekedési Operatív Program részeként a főutak egy részén cserélték a szalagkorlátokat, míg másutt teljesen újakat helyeznek ki. Mint megtudtuk, a 470-es főút Békéscsaba és Békés közötti szakaszán is zajlottak ilyen beavatkozások.

Ismét kisütötték a Testvérvárosok kenyerét Békésen. A kezdeményezés jótékony célokat szolgál, a több száz darab, egyenként félkilós cipó eladásából származó bevételt a szervezők a Békés testvérvárosában, az erdélyi Gyergyószentmiklóson található Szent Anna Gyermekotthon számára ajánlják fel.

Köszöntötték Katona Gyula református esperes-lelkipásztort a gyülekezet tagjai és vezetői annak apropóján, hogy a napokban volt húsz éve, hogy Katona Gyula átvette a békési református gyülekezet vezetését.

SZEPTEMBER

Befejeződött az Önként Békésen elnevezésű, egy éven át tartó projekt, amely Békés mellett négy környező településen zajlott. A projekt révén 127 szerződött önkéntes mintegy 18 ezer munkaórát teljesített, így szolgálta a településen élőket.

A nyári szünidő alatt mintegy 20 millió forintos ráfordítással, teljesen önerőből megújult a békési Szegedi Kis István Református Gimnázium sportudvara, amit szeptember elsején birtokba is vehettek a diákok.

A békési képviselő-testület tudomásul vette az önkormányzati működés 2010-2014. évi tevékenységéről szóló tájékoztatót.

Ünnepélyes keretek között adták át a mintegy 1,3 milliárd forintos ráfordítással elkészült Békési Biogázüzemet.

Sikerrel rendezték meg a Madzagfalvi Napokat. Az eseményen fellépett Csordás Ákos és a Hevesi Happy Band, Márió és az Edda.

Első ízben tartották meg a Békési Ikrek Találkozóját.

Megkezdődött az új komposztáló telep próbaüzeme Békésen.

Állami tulajdonba kerül az egykori békési járásbíróság épülete. A Kossuth utca 4. szám alatti ingatlanban a Békési Járási Hivatal kap majd helyet — jelentette be Békésen a témával kapcsolatos sajtótájékoztatóján Gajda Róbert, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott és Izsó Gábor, a város polgármestere.

Ünnepélyes keretek között adták át a békési Szegedi Kis István Református Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium felújított, Rákóczi út 8. szám alatti iskolaépületét.

Négy általános iskolás diák csatlakozott a Békési Polgárőr Egyesülethez.

Békésen és Mezőberényben is két-két helyen biztosítanak ingyenes wifi internet kapcsolatot a Békési Kistérségi Társulás optikai kábeles hálózatán keresztül — jelentette be a témával kapcsolatos sajtótájékoztatón Izsó Gábor, Békés polgármestere.

Átadták a mintegy félmilliárd forintos fejlesztéssel korszerűsített békési szennyvíztisztító-telepet.

OKTÓBER

Új kezekbe került az orvosi ügyelet Békésen, ugyanis az elmúlt hónapokban folyamatos negatív visszajelzések érkeztek a korábbi szolgáltatás színvonalával kapcsolatban.

Immáron kilencedik alkalommal rendezték meg a Békés Megyei Príma-gálát. A Csabagyöngye Kulturális Központban megtartott eseményen Csuta György békési festőművész, Péter Erika költő és a mezőkovácsházi Hunyadi János Közoktatási Intézmény Duma’ Színházának képviselői vehették át a Békés Megyei Príma-díjat.

Ádták át Békés közelmúltban elkészült új játszóterét a Fáy utcában.

Nagy fölénnyel Izsó Gábor nyerte a polgármesterválasztást Békésen. A testületben a Jobboldali Összefogás hat, a Fidesz három, az MSZP és a Jobbik egy-egy képviselője jutott be.

Megnyitották meg a békési fürdőben a lymphodema centrumot, és ezzel párhuzamosan átadták az Ultrahanggal az Egészségért Alapítvány jóvoltából beszerzett hullám-masszázsgépet.

Dr. Pálmai Tamást választotta Békés társadalmi megbízatású alpolgármesterévé alakuló ülésén a helyi képviselő-testület.

Az ország számos tájáról mintegy hatvan pár vett részt az immáron tizenegyedik alkalommal megtartott Fregolina Kupán, a Tánciskolák Táncversenyén a békési Kecskeméti Gábor Kulturális Központban.

Idén a Békési Polgárőrség érdemelte ki Az Év Polgárőr Egyesülete címet a megyéből, míg a szintén békési Pocsaji Ildikó Az Év Polgárőr Pedagógusa elismerést vehette át az országos díjkiosztón. A Labdarúgás Biztonságáért díjjal szintén a békési Balog István munkáját ismerték el.

NOVEMBER

Ismét Izsó Gábor választották a Békési Kistérségi Társulás elnökévé.

Ismét a roppant előkelő tizenhatodik helyen végzett a közel 120 hazai utánpótlás-nevelő egyesület között a Békési Kajak-Kenu Club.

Új, modern stégrendszerrel bővíti a békési önkormányzat a következő év nyarától a Körös Menti Kishajó-kikötő- és Átemelőt — tájékoztatta hírportálunkat Izsó Gábor polgármester.

Tizedik alkalommal jelent meg a Békési Kalendárium, amelyet a Családért Alapítvány jelentet meg — tájékoztatta lapunkat Szegfű Katalin, a kiadvány ötletgazda-szerkesztője. A jubiláló évkönyv célja ezúttal is Békés történetének megismertetése, a lokálpatrióta szellemiség erősítése.

Harminchárom város és község, köztük Békés érdemelte ki, immáron nyolcadszor a Kerékpárosbarát Település címet, amelyet a balatonkenesei ünnepségen Hegmanné Nemes Sára vagyonpolitikáért felelős államtitkár adott át az érintett helységek vezetőinek, képviselőinek.

Egészséghetet rendeztek a békési Teleky utcai óvodában. A rendezvénysorozat jó néhány témakörben segítette a gyerekek egészségnevelését.

Két békési rendőr, Varga Attila és Gyarmati Sándor lélekjelenléte, illetve gyorsasága mentett meg egy öngyilkosságot megkísérlő férfit. Számukra Szent György emlékplakettet és elismerő oklevelet adományozott dr. Polyák Zsolt, Békés Megye Rendőrfőkapitánya.

Békéscsaba új polgármesterével, Szarvas Péterrel tárgyalt csütörtökön Izsó Gábor, Békés polgármestere, hogy a két város köteléke tovább erősödjön. Egyetértettek abban, hogy a két város közelségét a gazdaságfejlesztésben, turizmusban és sportban a jövőben jobban ki kell használni.

A békési Fürkész-Központi Óvoda a 2014. évi Virágos Magyarországért Országos Környezetszépítő verseny budapesti díjkiosztó ünnepségén az Emberi Erőforrások Minisztériumának elismerését kapta.

DECEMBER

Békés városvezetése az idei karácsonyra is ünnepi köntösbe öltöztette a település utcáit. Ismét felkerült az utcák oszlopaira a meghitt hangulatot árasztó karácsonyi díszkivilágítás és az ünnep szimbólumaként hatalmas fenyőfát állítottak fel a város főterén.

Összesen huszonhat oszlopmotívum és négy, az út felett átfeszített ledes függöny fényfüzér világította be karácsony idején a település központját. A nevezetes "mindenki karácsonyfájára" idén is írt ki az önkormányzat lakossági felkérést, és a kiválasztott impozáns fenyőfa karácsonyi fényekben és díszekben tündökölt.

A békési Balog Gáborné, illetve dr. Erdész Ádám, Csasztvan András és a Körös Mentőcsoport érdemelte ki idén a Békés Megyéért kitüntető díjakat, amiket ünnepélyes keretek között vették át a megyei közgyűlés ülésén, a Békéscsabai Jókai Színházban.

A szokásoknak megfelelően idén is megrendezték a hagyományos egészséghetet a békési Dr. Hepp Ferenc Általános Iskolában. A rendezvénysorozat részeként számos program várta a gyerekeket a totótól a biotermékek bemutatásáig.

A képviselők elfogadták az inkubátorház üzemeltetéséről szóló beszámolót. Balázs László, a pénzügyi bizottság elnöke elmondta, a létesítmény az elmúlt egy évben százszázalékos kihasználtsággal működött. A bérlők csaknem fele kezdő vállalkozó.

Mecénás-díjat adományozott a gyergyószentmiklósi önkormányzat Izsó Gábornak, Békés polgármesterének amit az erdélyi településen a Szent Miklós-napok alkalmából megtartott ünnepségen adtak át. Mint kiemelték, Izsó Gábor szívügyének tekinti és nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Gyergyószentmiklós értékét és hírnevét minél többen megismerjék.

Huszonkettedik évét zárta a közelmúltban a Kecskeméti Gábor Kulturális Központban működő Nők Klubja.

A Békési Rendőrkapitányságra bejelentést tett az egyik békési műszaki áruház dolgozója arról, hogy üzletük elől elloptak egy hűtőszekrényt. A háztartási gép az utcán, az épület sarkánál volt.

A rendőrkapitányság nyomozást indított, és a rendőrök azonosították a lopással gyanúsítható férfit. A 43 éves békési B. Zoltánt december 19-én hallgatták ki. A férfi elmondta, hogy pénzre volt szüksége, s a hűtőszekrényt a magával vitt malmi kocsival tolta el a közeli parkolóig, ahonnan autóval vitte haza. Másnap fele annyiért adta el, mint amennyit ér. A rendőrség B. Zoltán ellen lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást.

Békésen karácsony előtt egy nappal is folytatódott a Hétkrajcár Egyesület esztendőkkel ezelőtt indult gyermekélelmezési programja. Izsó Gábor polgármester lapunknak elmondta, azért hívták életre a kezdeményezést, hogy a rászoruló gyermekek azokon a napokon is meleg ételhez jussanak, amikor nincs iskolai, óvodai oktatás. 2011 és 2014 között már több mint 21 ezer adat étel talált így gazdára, míg tegnap újabb 400 adag babgulyást és hozzá buktát kaptak a nehéz sorsú gyermekek.

Kicsi a világ, de nagy világ slágerével bejutott A dal című műsor legjobb harminc legjobb versenyzője közé a békési kötődésű Pankastic! zenekar.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!