Júniusban jelenhet meg Dr. Sz. Kürti Katalin könyve


A békési születésű Dr. Sz. Kürti Katalin művészettörténész, művészeti írónő Békés és Debrecen vonzásában című könyvének kiadására 450 ezer forint vissza nem térítendő támogatást nyert a békési múzeum.

Mint arról tavaly novemberben beszámoltunk, a Békés Városi Jantyik Mátyás Múzeum a Nemzeti Kulturális Alaphoz nyújtott be pályázatot a Dr. Sz. Kürti Katalin munkásságát bemutató könyv kiadására. Az önéletrajzi ihletésű művészettörténeti írás a szerzőnő 75. születésnapja alkalmából jelenik majd meg a Békési Téka sorozat 53. számaként 600 példányban. A mintegy 120 oldalas könyv a tervek szerint a nyár elején, az ünnepi könyvhéten kerül bemutatásra a Békés Városi Püski Sándor Könyvtár közreműködésével, ezt követően a békési múzeumban lesz megvásárolható.

Dr. Sz. Kürti Katalin munkásságának legnagyobb részét Debrecenben töltötte, kutatómunkájának köszönhetően 20 évvel ezelőtt a festmények történetében először Debrecenben, a Déri Múzeumban volt együtt látható Munkácsy Mihály trilógiája, a Krisztus Pilatus előtt (1881), a Golgota (1884) és az Ecce Homo (1896). Többek között felkutatta Munkácsy Amerikában lévő Krisztus-képeit, feldolgozta a Krisztus-trilógia történetét, megszervezte az 1994. évi Munkácsy-emlékülést. Főbb művei közt található a Munkácsy-ereklyék és dokumentumok a békéscsabai múzeumban (Békéscsaba, 1994).


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!