Közgyűlés a Városvédő Egyesületnél!


Forrás: Békési Városvédő és Szépítő Egyesület
Helyszin: Békés, József Attila u., 12
A 2015. évről számolt be egyesületünk vezetősége a Közgyűlésnek, szó esett a jövőbéli terveinkről is.

A Békési Városvédő és Szépítő Egyesület április 22-én tartotta éves közgyűlését a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola, Sportiskola és Alapfokú Művészeti Iskola közösségi termében. Első napirendi pontként Miklós Lajos elnök számolt be az egyesület 2015. évben végzett tevékenységéről, ezt Jenei Sándor, az egyesület Pénzügyi Ellenőrző Bizottságának elnöke beszámolója követte a 2015. évi gazdálkodásáról. A határozatképes közgyűlés egyhangúlag elfogadta a beszámolókat.

“A ház homlokzatának megőrzéséért" emléktáblát idén is olyan lokálpatrióta családnak ítélte oda az egyesület, aki eredeti állapotának megfelelően állította azt helyre.

Az egyesületünk 2016 februrárjában önálló megemlékezést szervezett Irányi Dániel tiszteletére, aki mintegy húsz éven keresztül volt Békés országgyűlési képviselője, az ünnepi beszédet Szegfű Katalin tartotta.

Április 2. napjára szerveztük "Hol sírjaink domborulnak…" temetőtakarítási akciónkat a Rózsa és római-katolikus temetőkbe. Céunk megismertetni és emlékét, munkásságát megőrizni a békési közéleti személyiségeknek. Tiszteletükre időről-időre összegyűlünk és rendbe tesszük nyughelyüket, néhány szóval emlékezünk rájuk. Felhívásunkra mintegy félszázan jelentkeztek, köztük a Tisza Kálmán Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium diákjai is. Tagjaink a tavaszi nagytakarításban is részt vettek Dánfokon.

Kiemelendő együttműködésünk a Püski Sándor Könyvtárral. Számos rendezvényt közösen valósítunk meg, április második hetében került megrendezésre közös projektünk a szavalóverseny és Versünnep.

Április 18-án a Műemlékvédelmi Világnapon a Tisza Kálmán Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium parkjában közös kopjafa-festét szerveztünk az iskola életében jelentős szerepet betöltő személyiségek (Hajnóczy Vilmos, Szabó Miklós és Farkas Gyula) tiszteletére.

A beszámolókat követő kötetlen beszélgetésben többek között az I. világháborús emlékmű felújításáról és környezete megszépítéséről, Békés-Tarhosról is szó esett, majd további terveinkről is. Másjusban a Szent Lázár Alapítvánnyal emléktáblát állítunk az egykori újosztási vagy Hunyadi téri iskola emlékére. Augusztusra, a Csuta alkotótábor idejére tervezzük a Rákóczi u. 8. szám alatti épület – egykori polgári leányiskola- bejáratánál található dombormű helyreállítását, melyről az 1950-es években eltávolították a magyar Szent Koronát, amely egyesületünk kezdeményezésére visszakerülhet helyére.


Az egyesület jó kapcsolatot ápol a város vezetésével, intézményeivel, civil szervezeteivel, számos programot együttműködésben valósítunk meg. Örömünkre szolgált taglétszámunk növekedett, idén kilencen jelezték belépési szándékukat egyesületünkbe.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!