Indul az idei tanyafejlesztési program


Az idei évben 720 millió Ft áll rendelkezésre a tanyafejlesztési programra- mondta el Dankó Béla országgyűlési képviselő.

A programban 3 célterületre lehet pályázni. Az I. célterület keretében a települési és térségi fejlesztések támogatására 200 millió forint áll rendelkezésre. Ezt az összeget a tanyasi termékek védjegy- és minőségrendszerének bevezetésére, fejlesztésére; a tanyagondnoki szolgálatok fejlesztésére; a tanyákon élők egészséges ivóvízzel történő ellátása érdekében szükséges vízminőség vizsgálatok elvégzésére; a tanyán élőket célzó lakó- és vagyonbiztonsági rendszerek, valamint a biztonságot fokozó kommunikációs eszközök beszerzésére, telepítésére; továbbá a szigetüzemű külterületi közvilágítás kialakítására lehet igénybe venni.

A II. célterület keretében a tanyagazdaságok indításának és fejlesztésének mezőgazdasági csekély összegű támogatására lehet pályázni, melynek keretösszege 400 millió forint.

A III. célterület pedig a tanyák lakóépületének felújítására, valamint lakó- és vagyonbiztonságot szolgáló egyéni fejlesztésekre irányul, mely keretösszege 120 millió forint.

A tanyafejlesztési program 2011-ben indult, az elmúlt öt évben 7,36 milliárd Ft támogatást nyújtott a kormány 1440 pályázat kapcsán.

Az idei évi pályázatban pozitív változás, hogy a nyertes pályázatok esetén nyújtható előlegfizetési lehetőség mértéke 75% lett, a korábbi években 25%, illetve 50% volt.

A pályázati felhívások a kormany.hu, valamint a Herman Ottó Intézet honlapján (www.hoi.hu) jelentek meg a napokban. A pályázati internetes felület a pályázati felhívások megjelenését követő 30. napon nyílik meg a Herman Ottó Intézet honapján és forráskimerülésig, illetve legfeljebb 30 napig lesz lehetőség a pályázat benyújtására.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!