Irodalmi délutánnal zárult a könyvhét Békéscsabán


A Bárka irodalmi folyóirat 1956-os szépirodalmi pályázatán különdíjas lett dr Pálmai Tamás alpolgármester.

A tájház udvarán Elek Tibor, az irodalmi társaság elnöke mutatta be a Bárka 3. számát, amely tele van aktuális Békés megyei és békéscsabai témákkal. A Bárkát ezúttal a Szent István szoborpályázat alkotásaival illusztrálták, ráadásul négy írás is foglalkozik a szoborpályázattal. Ezek egyike Gyarmati Gabriella írása, aki Máté Istvánnal, a szoborpályázat nyertesével beszélgetett a szimbólumok és hagyományok mentén. A Szent István szobor ötlete dr. Kerekes Attila önkormányzati képviselő fejében fogant meg, az ezzel kapcsolatos gondolatait ő is papírra vetette, ezek most a Bárkában olvashatók. Mindketten eljöttek az irodalmi délutánra, hogy közelebb hozzák a közönséghez a 2018-ra elkészülő szobrot. "Ezelőtt szárny nélkül röpködtem/ ma összezárom magamat/ magammal, hogy/ ezután mindig önmagam legyek" – olvasta fel a folyóiratban megjelent egyik versét Péter Erika, majd Hartay Csaba, Molnár Lajos, Szilágyi András és Farkas Wellmann Éva is bemutatott valamennyit abból, amit a legújabb számba írtak. Ezután az 1956-os szépirodalmi pályázat eredményhirdetése következett. Mint megtudtuk, 19 pályázó volt, és összesen 31 alkotást küldtek be a megye 6 településéről. A pályázatot Békés Megye Önkormányzata is támogatta. – Néhány évvel ezelőtt egy Észak-Ír határhoz közeli településen jártunk. Ott kérdezte meg tőlünk egy öregúr, hogy milyen nyelven beszélünk. Amikor felfedtük a kilétünket, az úr első gondolata a magyarokkal kapcsolatban 1956 volt. Nem csak neki, hanem sok, ma már idősebb európai embernek az emlékezetébe bevésődött az a kép, amikor a magyar fiatalok, szinte remény nélkül harcoltak a szovjetek ellen. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a ma még élő szemtanúk történetei ne merüljenek feledésbe, és hogy foglalkozzunk 1956 üzenetével – mondta el Zalai Mihály, a megyei önkormányzat elnöke. Az 1956-os szépirodalmi pályázaton – az Elek Tibor, Zalán Tibor és Banner Zoltán alkotta zsűri szinte egyöntetű véleménye szerint – a középiskolások között Tömő Ákos érdemelte ki az első helyet, második Pásztor Martin, harmadik pedig Katkó Ádám lett. A felnőttek között első helyen Józsa Péter, másodikon Erdődi Ferenc Vilmos, harmadikon Csillag Tamás végzett. Különdíjat Such Tamásnak és Pálmai Tamásnak ítéltek oda.

A könyvhetet záró irodalmi délutánon végezetül Gerendeli György, Hartay Csaba, Kántor Zsolt, Kereskényi Miklós, Kiss László, Kiss Ottó olvasott fel legújabb könyvéből, Kőszegi Barta Kálmán pedig haiku-fordításait tárta a közönség elé.

A Bárka folyóirat legújabb számának bemutatója, a Körös Irodalmi Társaság 1956-os pályázatának eredményhirdetése és Békés megyei alkotók könyvbemutatói szerepeltek a pénteken koraeste a könyvhetet záró irodalmi délután kínálatában. A könyvhét záró momentumát a Szlovák Tájházban tartották.

A tájház udvarán Elek Tibor, az irodalmi társaság elnöke mutatta be a Bárka 3. számát, amely tele van aktuális Békés megyei és békéscsabai témákkal.

A Bárkát ezúttal a Szent István szoborpályázat alkotásaival illusztrálták, ráadásul négy írás is foglalkozik a szoborpályázattal. Ezek egyike Gyarmati Gabriella írása, aki Máté Istvánnal, a szoborpályázat nyertesével beszélgetett a szimbólumok és hagyományok mentén. A Szent István szobor ötlete dr. Kerekes Attila önkormányzati képviselő fejében fogant meg, az ezzel kapcsolatos gondolatait ő is papírra vetette, ezek most a Bárkában olvashatók. Mindketten eljöttek az irodalmi délutánra, hogy közelebb hozzák a közönséghez a 2018-ra elkészülő szobrot.

Ezelőtt szárny nélkül röpködtem/ ma összezárom magamat/ magammal, hogy/ ezután mindig önmagam legyek – olvasta fel a folyóiratban megjelent egyik versét Péter Erika, majd Hartay Csaba, Molnár Lajos, Szilágyi András és Farkas Wellmann Éva is bemutatott valamennyit abból, amit a legújabb számba írtak.
Ezután az 1956-os szépirodalmi pályázat eredményhirdetése következett. Mint megtudtuk, 19 pályázó volt, és összesen 31 alkotást küldtek be a megye 6 településéről. A pályázatot Békés Megye Önkormányzata is támogatta.
– Néhány évvel ezelőtt egy Észak-Ír határhoz közeli településen jártunk.

Ott kérdezte meg tőlünk egy öregúr, hogy milyen nyelven beszélünk. Amikor felfedtük a kilétünket, az úr első gondolata a magyarokkal kapcsolatban 1956 volt. Nem csak neki, hanem sok, ma már idősebb európai embernek az emlékezetébe bevésődött az a kép, amikor a magyar fiatalok, szinte remény nélkül harcoltak a szovjetek ellen. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a ma még élő szemtanúk történetei ne merüljenek feledésbe, és hogy foglalkozzunk 1956 üzenetével – mondta el Zalai Mihály, a megyei önkormányzat elnöke.

Az 1956-os szépirodalmi pályázaton – az Elek Tibor, Zalán Tibor és Banner Zoltán alkotta zsűri szinte egyöntetű véleménye szerint – a középiskolások között Tömő Ákos érdemelte ki az első helyet, második Pásztor Martin, harmadik pedig Katkó Ádám lett. A felnőttek között első helyen Józsa Péter, másodikon Erdődi Ferenc Vilmos, harmadikon Csillag Tamás végzett. Különdíjat Such Tamásnak és Pálmai Tamásnak ítéltek oda.
A könyvhetet záró irodalmi délutánon végezetül Gerendeli György, Hartay Csaba, Kántor Zsolt, Kereskényi Miklós, Kiss László, Kiss Ottó olvasott fel legújabb könyvéből, Kőszegi Barta Kálmán pedig haiku-fordításait tárta a közönség elé.

Forrás: behir.hu

Fotó: bekesiujsag.hu


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!