Dankó Béla országgyűlési képviselő a népszavazásról.


Október 2-án lesz a népszavazás a kényszerbetelepítésről!

Orbán Viktor miniszterelnök február 24-én jelentette be, hogy a kormány országos népszavazást kezdeményez a kötelező betelepítési kvótáról. Áder János államfő 2016. október 2-ra írta ki a kormány által kezdeményezett kényszerbetelepítésről szóló népszavazást. A kérdés így szól: Akarja-e, hogy az EU az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?

Október 2-án a magyar polgárok az Európai Unióban először véleményt mondhatnak a brüsszeli bevándorláspolitikáról. A magyaroknak kizárólagos joguk, hogy eldöntsék, kikkel akarnak együtt élni, ez szuverenitási kérdés is, Brüsszel és a brüsszeli intézmények nem dönthetnek helyettünk erről.

Az alaptörvény értelmében Magyarország az EU tagja, de a hatásköröket csak a szükséges mértékig adja át az uniónak, márpedig a migráció a biztonság és a szabadság kérdéskörébe tartozik, amely megosztott hatáskör. Egy ország lakosságáról szóló döntés a tagállam hatáskörébe tartozik.

A magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok automatikusan felkerülnek a központi névjegyzékbe, nem kell regisztrálniuk.

Aki a szavazás napján Magyarországon, de a magyarországi lakóhelyétől eltérő helyen kíván szavazni, átjelentkezési kérelmet nyújthat be legkésőbb a szavazást megelőző péntek 16 óráig. A helyi választási iroda vezetője (vagyis a jegyző) felveszi a választópolgárt az érintett település kijelölt szavazókörének névjegyzékébe.

Azok, akiknek van Magyarországon bejelentett lakcímük, de a referendum idején külföldön tartózkodnak a külképviseleteken is szavazhatnak. Ehhez a voksolást megelőző nyolcadik napig, azaz szeptember 24-én 16 óráig kell regisztrálniuk.

A szavazással kapcsolatos további információk a http://www.nepszavazas2016.kormany.hu oldalon találhatók.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!