Gyere velünk a múzeumba!- nyertes pályázat


Az Emberi Erőforrások Minisztériumának döntése alapján Békés Város Önkormányzata 2 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Békés Városi Jantyik Mátyás Múzeum Gyere velünk a múzeumba! elnevezésű programjára.

A program célja a békési járás településeihez kötődő kulturális örökség hozzáférhetővé tétele és a területi egyenlőtlenség felszámolása. A járásszékhely múzeumok szakmai támogatására kiírt pályázat keretében elnyert 2 millió forint vissza nem térítendő támogatás két program megvalósulását teszi lehetővé.

Múzeumandragógiai programnak az idősebb korosztály a célközönsége, ahol környékbeli lokálpatriótáknak tartanak előadássorozatot, olyanoknak, akik életüket Békés vonzáskörzetében (alapvetően a békési járásban) élték le, minden emlék, élmény ide köti őket. Figyelembe véve a látogatók részéről időnként elhangzó, kiállítási témákkal kapcsolatos kívánságokat is, az alábbi, sok-sok vetített képpel kísért témákat tervezik bemutatni: békési vár, Kecskeméti Gábor békési olimpikon, a békési múzeum története, a békési sport 120 éve, a békési gimnázium története, épületek átalakulása a városközpontban, hídjaink és történetük, Jantyik Mátyás munkássága, a régi békési vásár.

A második program az Óvodások múzeumlátogatásának támogatása, megszervezése, mely szintén kiemelt prioritású. Az óvodapedagógusok véleményét figyelembe véve a Békés Városi Jantyik Mátyás Múzeum egyik állandó kiállításához kapcsolódóan terveznek múzeumlátogatást és múzeumpedagógiai foglalkozást az óvodásoknak. A szóban forgó kiállítás természettudományi tárlat, a Körös-vidék madárvilágát mutatja be. A gyerekek saját tapasztalataik alapján felismerhetik a madarakat a vitrinekben, illetve a hozzájuk tartozó madárhangokat. Kézműves foglalkozásként madárkát formáznak, melyet magukkal vihetnek. Ez jó csalogató arra nézve, hogy következő alkalommal is szívesen látogassanak el a múzeumba. Az óvodák felkeresése során kivétel nélkül örömmel fogadták a múzeumlátogatás ilyen módon megvalósulható ötletét, így előreláthatólag a békési járás összes óvodája (Békés, Mezőberény, Bélmegyer, Kamut, Köröstarcsa, Murony, Tarhos) felkeresi majd a Békés Városi Jantyik Mátyás Múzeumot- tudtuk meg Sápiné Turcsányi Ildikó múzeumigazgatótól.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!