Hol a határ az energiaital fogyasztásban?


Cikksorozatunk szerzője Dr Jeszenszky Attila a Levendula Patika szakgyógyszerésze, a gondoskodo.hu és az immunspecialista.hu főszerkesztője.

A szülők nagy része nem nézi jó szemmel és a pokolba kívánja, a gyermek pedig mégis issza… és ki tudja, hogy naponta mennyit. Ezek az energiaitalok, amik az elmúlt évtizedben nagy népszerűségre tettek szert a fiatalok körében. Egy felmérés szerint a 12 és 17 év közöttiek 31%-a, míg a 18 és 24 év közötti korosztály 34 %-a fogyaszt rendszeresen energiaitalt.

Miért és mennyit?

A fogyasztók mintegy fele a fáradtság elnyomására, az ébrenlét fokozására, a koncentrációs képesség és a teljesítmény javítása céljából él az energiaitalokkal. Sokan egyszerűen a buli kedvéért.

A szakemberek – a szervezetet érő káros hatásokra tekintettel – energiaitalból a napi maximumot két adagban adják meg. Két palacknál több fogyasztása ugyanis már jelentősen emeli a szívet- és az érrendszert érintő betegségek kockázatát, különösen akkor, ha alkoholt is isznak mellettük –, ami sajnos nem ritka jelenség.

Koffein és egyéb stimulánsok az energiaitalokban

Egy nemzetközi kardiológiai folyóiratban megjelent közlemény arra hívja fel a figyelmet, hogy az energiaitalok a koffein mellett egyéb, növényi eredetű serkentőket is tartalmazhatnak, illetve jelentősebb mennyiségű cukor is lehet bennük. Az energiaitalok koffein-tartalmának a lebontásához, és így a koffein által jelentett élénkítő hatás megszűnéséhez átlagosan 12 órára van szüksége a szervezetnek.

Heves szívdobogást és mellkasi fájdalmakat okozhat

Megvizsgálták, a heves szívdobogással orvoshoz kerülő fiatalok hány százaléka fogyasztott az orvosi ellátást megelőzően, 24 órán belül energiaitalt. Kiderült, hogy 36 %-uk. Bebizonyosodott az is, hogy azoknál, akik több energiaitalt ittak, gyakrabban fordult elő heves szívdobogás és mellkasi fájdalom, mint azoknál, akik "csak" egyet ittak meg. Ráadásul nem csak azokat érintették a szív- és érrendszeri panaszok, akik valamilyen szívbetegségben szenvedtek, hanem minden szempontból egészséges fiatalokat is.

Ha alkohollal keverik

A szervezetbe jutó alkohol lassítja a koffein lebomlását, ezért az tartósan magas szinteket érhet el a szervezetben, annak minden szívet érintő, negatív következményével együtt. Ittas állapotban nehéz "megállj"-t parancsolni a további energiaital-fogyasztásnak is,- és már létre is jön az életveszélyt magában hordozó ördögi kör, az alkohol és energiaital "cuckombó" mértéktelen ivása.

Hibás az az érvelés, ami szerint az eszpresszóban is van koffein, ami hasonló módon árthat.

A legjobb, ha az energiaital után nyúló fiatalok és idősebbek is tartják magukat a napi maximum két energiaital "szabályához". Amennyiben az energiaitalozás után heves szívdobogást vagy mellkasi fájdalmat, szorító érzést tapasztalnak, sürgősen orvoshoz kell fordulni!

Energiára fel, ital nélkül!

A Levendula Patika és Dr Jeszenszky Attila további cikkei a Mátrixon!

www.gondoskodo.hu

www.immunspecialista.hu

Kristály Patika

Levendula Patika


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!