Sikeres a „Földet a gazdáknak!” program


„Mi az ellenzéki kritika valódi oka a földprogram lezárása kapcsán?” címmel interpellációt intézett Dankó Béla országgyűlési képviselő Dr. Nagy István földművelésügyi parlamenti államtitkárhoz.

2016. október 25-én fogadta el a Parlament a "Földet a gazdáknak!" program keretében megvalósult földértékesítést lezárásáról szóló határozatot, melynek nyomán a magyar gazdatársadalom versenyképessége és gazdasági súlya tovább erősödött. Ez hazánk hosszú távú érdekeit, stabilitását szolgálja- fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Ezen intézkedés során megfogalmazódott ellenzéki kritikát sokkal inkább a hangulatkeltés motiválta, mintsem a hazai agrárium ügyéért való együttgondolkodás szándéka. – fejtette ki véleményét a Békés megyei képviselő.

A program során mintegy 195 ezer hektárnyi földet értékesített az állam 1,4 millió forint/hektár átlagáron, ami a termőföld 2015. évi hektáronkénti átlagárának közel a duplája.

Az árverésekből befolyt mintegy 270 milliárd forintot a kormány az államadósság csökkentésére fordítja. Az árveréseken a 3 hektár alatti méretű földek nyilvános pályázaton történt értékesítése során mintegy 30 ezer földműves szerzett földtulajdont, ez a magyar földművesek közel harmada. A nyílt árverések során a helyben lakó, földművesnek minősülő gazdálkodók licitálhattak. –összegezte a program lényegét Dankó Béla

A képviselő kérdésére miszerint mennyi földterület marad állami tulajdonban, hány gazdálkodó élt elővásárlási jogával, és hogyan fog gazdálkodni az állam a megmaradt területeivel, Dr. Nagy István államtitkár válaszában elmondta, hogy a 3 hektár feletti méretű földekre vonatkozó közel 8 ezer adásvételi szerződés közül mintegy 2500 esetben tettek elővásárlói jognyilatkozatot az árveréseken részt nem vevő gazdák. A teljes állami földvagyon 11 százaléka került értékesítésre. A Nemzeti Földalapban maradt tehát 1,6 millió hektár föld.

A további területek jövőbeni hasznosítása a Nemzeti Földalapról szóló törvényben előírtak szerint főként haszonbérbeadás és vagyonkezelés útján történik. Emellett a 3 hektár alatti méretű földek értékesítése a jövőben is folytatódik. Az elmúlt hat év gyakorlatát folytatva az NFA a jövőben is minden évben ki fog írni pályázatokat a települési önkormányzatok számára, amelyek keretében állami földek vagyonkezelői jogát szerezhetik meg ingyenesen 15 évre, közfoglalkoztatási programok indítása céljából.

A jogszabály megfelelő volt ahhoz, hogy valóban a helyben élő, helyben lakó gazdálkodókhoz jussanak el a földek. - zárta Dankó Béla.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!