2017-től nagyarányú béremelések lesznek


2016. november 22-én az elmúlt 26 év legfontosabb megállapodása jött létre a munkavállalói és a munkáltatói szervezetekkel a bértárgyaláson –számolt be az eredményekről Dankó Béla országgyűlési képviselő.

A magyar gazdaság erősödik, megszabadultunk az IMF hiteltől, 2010-hez képest több mint 600 ezerrel többen dolgoznak, mindezen tényezők tették lehetővé a nagyarányú béremelést.

A rendszerváltás óta nem volt még olyan jelentős minimálbéremelés és szakmunkás minimálbéremelés, mint amit ez a bérmegállapodás biztosít.

A minimálbér jövőre 15%-kal emelkedik, összege 127.500 Ft-ra nő. A szakmunkás minimálbér is jelentősen 25%-kal nő, 161 ezer forint lesz. A béremelések 2018-ban folytatódnak: a minimálbér újabb 8%-kal emelkedik 138.000 Ft lesz, a szakmunkás minimálbér újabb 12%-kal emelkedik és összege 180.500 Ft lesz. Ez a nagy béremelés a munka megbecsüléséről is szól.

Az elmúlt években azért dolgoztunk, hogy segély helyett munkából éljenek a magyarok, és mindenki, aki tud és akar, az dolgozhasson. 12%-ról 4,7%-ra csökkent a munkanélküliség, mely a rendszerváltás óta a legalacsonyabb érték és jóval az EU átlaga (8%) alatt van. –fejtette ki az országgyűlési képviselő.

A béremelési programok egy része a közszférában lévő munkahelyeket érinti. Jövőre tovább emelkedik a rendvédelmi dolgozók bére, a tavalyi 30 és az idei 5 százalék után 2017-ben újabb 5 százalékos emelkedésre számíthatnak. 2017 az ötödik olyan év lesz, amikor emelkedik a pedagógusok bére, így 2013 és 2017 között a tanárok bére átlagosan 50 százalékkal nő.

Az egészségügyben is folytatódik a béremelés, az ápolók bére a szeptemberi emelés után jövő novemberben tovább nő, ami 2019-ig összesen 65 százalékos emelkedést jelent majd. A szakorvosok bére pedig jövőre újabb 100 ezer forinttal emelkedik, így összesen 207 ezer forinttal többet vihetnek haza. Magasabb bérre számíthatnak többek között a megyei kormányhivatalokban, a kulturális szférában és a felsőoktatásban dolgozók is.

A legfontosabb munkáltatói adócsökkentések a következők lesznek-részletezte a képviselő: Egységesen, minden vállalkozásra 9% lesz a társasági adó, ez az EU-ban a legalacsonyabb, Magyarország ezzel az egyik legvonzóbb befektetetési ország lesz, ahol ilyen alacsony az adó, ezzel további 145 milliárd marad a vállalkozásoknál.

A kisvállalkozói adókedvezmény a duplájára ; a KATÁ-t – az eddigi félmillió helyett - havi 1 millió forintos bevételig választhatják a vállalkozások.

A KIVA értékhatár használhatóságának megemelésével (1 milliárdos mérlegfőösszeg) a kormány a gyorsan növekedő középvállalatokat támogatja.

A munkáltatói járulékok jövőre 5 százalékponttal, majd 2018-ban további 2 százalékkal csökkennek. A munkaadók által fizetett szociális hozzájárulási adó mértéke: 2017. január 1-jétől 5 százalékpontos csökkentéssel 22%-ra, 2018. január 1-jétől 2 százalékpontos csökkentéssel 20%-ra csökken.

A béremelések, valamint a járulékok és a társasági adó csökkentése jelentősen növelheti a gazdaság teljesítményét a következő években, így a GDP növekedés a mostani 2-3 % helyett akár 4-5 % is lehet – összegezte Dankó Béla országgyűlési képviselő.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!