4 embert mentettek már meg a fagyhaláltól idén télen Békésen!


Az idei tél folyamán már 4 esetben volt szükséges egyedül élő, idős embereket kimenteni a fűtetlen lakásukból, s most még hidegebbre fordul az időjárás. Ezek az emberek nem gyújtanak be, vagy nincs is mivel, nincs rá lehetőségük, nincs tűzrevalójuk vagy csak éppen spórolnak.

Békés városának lakossága eddig is érzékenyen reagált a valamilyen oknál fogva egyedül maradtakra, a hajléktalanság peremén élőkre. Jelzések érkeznek a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központhoz az állampolgároktól, egyházi illetve civil szervezetektől, intézményektől kinek – hol kellene segíteni, ki van kiszolgáltatott helyzetben, ki szorulna pótló lakhatásra.

Ennek köszönhetően több ember számára biztosított szállást azonnali jelleggel a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ az elmúlt időszakban. S bár még a szakmai berkekben használt fogalom, hogy krízis időszak csak most kezdődik, a hajléktalanok számára fenntartott szálláshelyek 100%-os kihasználtságúak. Mindez azonban nem jelentheti azt, hogy a fűtetlen, nem lakhatás céljára szolgáló épületben vagy az utcán élőket magára hagyhatjuk. A Család és Gyermekjóléti Szolgálat a rendőrséggel, az önkormányzattal együttműködve fokozottan figyelemmel kíséri a sérülékeny személyeket, azonban nem láthatunk be mindenkihez, szükségesek továbbra is a lakossági jelzések, a szervezetek figyelme.

Ha kihűlésre veszélyeztető körülményt tapasztal bárki a környezetében, napok óta nem látták kimozdulni az időst a házból, nem füstöl a kémény és távol élnek a rokonok, vagy tudomást szerez róla, a legfontosabb, hogy jelezze a tragédiák megelőzése érdekében a 70/337-1186 vagy a 70/337-1185 vagy a 66/414-840 telefonszámok valamelyikén, személyesen a Jantyik u. 1. sz. alatt a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központnál. Kríziskezelés keretében szállást, meleg ételt biztosítunk a rászorulók számára. Ne feledjük a szenvedélybeteg is ember, aki nem biztos, hogy maga tehet a sorsáról, ha az utcán fekszik, hamar kihűlhet, közös felelősségünk embertársainkkal való törődés!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!