A mai nappal indul az imahét


Már egy évszázada szokás, hogy a különböző keresztyén egyházak január harmadik hetében közösen imádkoznak. Ilyenkor a vendéglátó gyülekezet mindig egy másik felekezet lelkészének adja át a szószéket.

Az ökumenikus imahetet inkább imanyolcadnak lehetne nevezni, hiszen nyolc napig tart. Január 15-én tartják az első alkalmat, de ez még nem közös alkalom, hanem minden felekezet a saját istentiszteletén imádkozik a hét témájáért. Békésen hagyományosan a reformátusok, katolikusok, baptisták és pünkösdiek vesznek részt ezen.

Idén január 16-án, hétfőn 18 órakor a pünkösdi imaházban lesz istentisztelet, itt Molnár Máté református beosztott lelkész prédikál. Kedden a Kegyelem gyülekezet ad otthont az alkalomnak, itt a szintén református Németh Csaba hirdeti Isten igéjét. Szerdán a baptista imaházba látogathatunk el, ahol Némethné Juhász Bettina lelkipásztor prédikál. Nagy József katolikus esperes-plébános szolgál csütörtök este hatkor a reformátusoknál, Katona Gyula pedig pénteken a katolikus templomban. Szombat este a református gyülekezeti házban Péter István baptista lelkészt hallgathatjuk meg. Vasárnap ötkor lesz a záró alkalom a baptista imaházban, ahol Krizsanyik Győző pünkösdi lelkipásztor fog prédikálni.

Az ez évi imahét anyagát a németországi keresztyének állították össze. Németország a reformáció hazája, de a reformáció történetét fájdalmas megosztottság kísérte eddig. Ez lesz az első év, amikor a német katolikus és protestáns keresztyének közösen emlékeznek meg erről. Az imahét témájának alapját Ferenc pápa 2013-as "Az evangélium öröme" című apostoli buzdítása szolgáltatta, kiemelve a bibliai idézetet: Krisztus szeretete szorongat minket" (2Kor 5,14). Az igerész azt hangsúlyozza, hogy a megbékélés Isten ajándéka, és az egész teremtettségre vonatkozik. Az ember, aki megbékélt Istennel Krisztusban, arra hivatott, hogy ezt a megbékélést maga is hirdesse mások fele.

"A világnak szüksége van a megbékélés követeire, akik ledöntik az elválasztó korlátokat, hidakat építenek, békét teremtenek, és új életutakhoz nyitnak meg ajtókat Jézus Krisztus nevében, aki megbékéltetett bennünket Istennel. Isten Szentlelke mutatja meg az utat a megbékéléshez az Ő nevében." - írják a szervezők.

A békési alkalmak nyitottak bárki számára, mindenkit szeretettel várnak a rendezők.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!