Véget ért az ökumenikus imahét


Január 22-én a baptista imaházban tartott istentisztelettel ért véget az idei ökumenikus imahét, amely a korábbi évekhez képest több érdeklődőt vonzott. Ebben az évben is a református, katolikus, baptista és pünkösdi keresztyének fogtak össze és imádkoztak közösen egy héten át.

Az egyházak közötti együttműködés jegyében már száz éve minden évben január harmadik hetében közösen tartanak istentiszteleteket és imaalkalmakat a keresztyének. Ebben az évben a tematikát a németországi keresztyének jelölték ki. A közös gondolkodás alapja idén Pál apostolnak a Korinthusiakhoz írt második levele 5. fejezete 14-20. verse volt. Itt Pál arról ír, hogy Krisztusban békített meg Isten önmagával, általa van örök életünk, de egyúttal nekünk adta azt a szolgálatot, hogy az evangéliumot továbbadjuk.

Hétfőn a pünkösdi, kedden a Kegyelem, szerdán a baptista, csütörtökön és szombaton a református, pénteken a katolikus gyülekezet volt a házigazda. Alapvető szabály, hogy a vendéglátók mindig egy másik felekezet lelkészét kérik fel az igehirdetés szolgálatára. Idén "református túlsúly" alakult ki, hiszen mind a négy városi református lelkész szóhoz jutott egy-egy este. Nagy József katolikus plébános és Péter István baptista lelkész a reformátusoknál hirdette Isten igéjét, a vasárnapi záró istentiszteleten pedig Krizsanyik Győző, a Kegyelem Gyülekezet lelkésze prédikált.

A január 22-én a baptista imaházban a gyülekezetek közös énekkara is szolgált. Krizsanyik Győző az imaheti téma kapcsán elmondta, hogy Krisztus szeretetének szorongatása azt jelenti, hogy kényszerít bizonyos dolgokra. A legfontosabb, hogy megbékélt Istennel, erre kényszerít Krisztus szeretete. Isten elénk adta az életet és a halált, nekünk az életet kell választani. Isten bennünket követekké is tesz, erről kell beszélünk másoknak. Isten megtette a nagyobb részt, a mi részünk ehhez képest töredék. Arra kér ma, hogy békülj meg vele. Az ember bűne az, hogy nem hisz Istennek, és Isten szavának. Az engedetlenség következménye Isten haragja. Mivel Isten igazságos, a bűnt, amely elszakít Istentől, megbünteti. A kereszthalálra azért volt szükség, hogy Jézus helyettünk szenvedje el bűneink büntetését. Ez Isten szuverén döntése volt, mert békét akar velünk kötni. Így lehetőségünk van arra, hogy új életet kapjunk, a harag fiaiból örökösök lettünk. Ennek az örömhírnek vagyunk mi a hírnökei. A pünkösdi lelkész hangsúlyozta: A mennyei elhívást kell az első helyre helyeznünk az életünkben, és így tudjuk betölteni azt a feladatot, amire Isten elhívott követnek.

Szerencsére az egyházak közötti együttműködés nem merül ki a januári imahétben. A protestáns egyházak lelkészei havonta találkoznak, és minden hónapban van olyan imacsoport is, amelybe különböző felekezetekből való gyülekezeti tagok járnak. A reformátusok, baptisták és pünkösdiek a reformáció ünnepét (október 31.) is közös istentisztelettel ünneplik.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!