Erdélyben jártak a SZKIRG hetedikesei


HATÁRTALANUL!

Iskolánkban már hagyomány, hogy pályázatot nyújt be az Emberi Erőforrás Minisztériumának "HATÁRTALANUL!- tanulmányi kirándulás hetedikeseknek" elnevezésű felhívására, amelynek köszönhetően az idén is 41 gyermek utazhatott Erdélybe.

A 6 napos tanulmányi úton számos történelmi helyet felkerestek, ismereteiket bővítették történelmi és irodalmi nagyjainkról.

A programjuk első napján jártak Nagyszalontán, Arany János szülővárosában, Nagyváradon, Kolozsváron.

A második napon a tordai sóbányába látogattak el, majd a tordai hasadékot is felkeresték. Innen Gyergyószentmiklósra vitt az útjuk, egy rövid időre megálltak Farkaslakán , ahol lerótták kegyeletüket Tamási Áron sírjánál.

A harmadik napon az egyik legcsodálatosabb természeti környezetben, a Békás-szorosban sétáltak a monumentális sziklafalak között, majd a Gyilkos-tó mellett friss hóval csatáztak, játszottak önfeledten.

A tanulmányi kirándulás fő célja a március 15. megünneplése volt külhoni magyar testvéreinkkel. Sepsiszentgyörgyön több ezer emberrel együtt nézték, hallgatták az ünnepi műsort, majd zárásként a magyar himnusz és a székely himnusz közös éneklése egy életre szóló élmény maradt számukra.

Hazafelé sem ért véget a programjuk. Látnivalókban bővelkedett még az előttük álló két nap. Fehéregyházán koszorút helyeztek el Petőfi Sándor szobránál, utána Segesvár volt a következő megálló. Késő délután a gyulafehérvári vár jelentett újabb élményt. Az utolsó szálláshelyük Déván volt, másnap onnan indultak haza. Megálltak még Vajdahunyad váránál, amit Mikszáth Kálmán "a várak királyának" nevezett. Máriaradnán a kegytemplomba még betértek, és a kora esti órákban érkezett haza a csoport.

A feszített program ellenére a gyerekek élménybeszámolóiból azt éreztük, hogy sajnálták volna, ha nemet mondtak volna erre a lehetőségre.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!