A zene semmivel sem pótolható…


A fenti szavak Hamar Dánieltől származnak, a XLI. Békés-tarhosi Zenei Napok keretein belül Békésre érkező Muzsikás együttes egyik alapító tagjától.

A koncertre ellátogatóknak felejthetetlen élményben volt részük. A zenekar tagjai Éri Péter, Hamar Dániel, Sipos Mihály és Porteleki László koncertje évtizedes összeszokottságról, elhivatottságról, az állandó megújulásról szólt. Ők azok a zenészek, akiknél sohasem hallhatjuk kétszer ugyanazt a koncertet, mindig egy kicsit másképp szól ugyanaz a darab, pont mint a falusi zenészeknél, akik mindig az adott eseményhez, résztvevőkhöz igazítják a játékmódot. Nincs kotta, nincsenek kötöttségek, csak az örömteli zenélés.

A hangverseny egy eredeti Bartók gyűjtés bemutatásával indult. A recsegő, ropogó archív felvételen felhangzó férfiének, háttérben a madárcsicsergéssel rögtön megteremtette a hangulatot az esthez. A Kárpát-medence szinte minden, a népzene szempontjából fontos tájegységének muzsikájából ízelítőt kaphattunk. Az egyes műsorszámok a komolyzenét és a népzenét úgy fűzték össze, hogy szinte észre sem lehetett venni a váltást. A hangverseny első részében dunántúli dallamok szólaltak meg hosszúfurulyán, zongorán és vonószenekari előadásban is.

Ezt követően Békási táncdallamok csendültek fel, valamint egy moldvai ballada Petrás Mária, moldvai születésű énekes előadásában, aki csodálatos, szomorú-szép énekével betöltötte a teret. Bartók 32. számú hegedűduója és a lendületes máramarosi táncok után csendesebb vizekre eveztünk. Fülei Balázs zongoraművész előadásában megelevenedett a közönség előtt egy nyári, alföldi éjszaka, Bartók Béla: Szabadban: Az éjszaka zenéje című darabjával. Ezt követte a koncert névadó műve, az Allegro Barbaro, Bartók rövid, de annál erőteljesebb, lenyűgöző műve, amit a kortársak még barbár zajnak tituláltak, mára viszont a zongoristák egyik legkedveltebb darabjává vált. Egy rövid szünet után marosszéli táncdallamok csendültek fel, majd gyimesi és mezőségi muzsikákat hallhattunk, Farkas Zoltán és Tóth Ildikó magával ragadó táncával kísérve. Hamar Dániel rögtönzött hangszerbemutatója során megismerkedhettünk egy különleges gyimesi hangszerrel, az ütőgardonnal is, amely sehol máshol a világon nem fordul elő. A koncert Bartók Román népi táncok című darabjának jól ismert, de ilyen előadásban még soha nem hallott dallamaival ért véget.

A lelkes közönség minden darab után vastapssal köszönte meg az előadást, és talán kijelenthetjük, hogy erről a koncertről mindenki hazavitt egy kis útravalót a mindennapokba.

Köszönjük a Muzsikás együttesnek és vendégeiknek ezt a szép estét!

Szeretettel várjuk a népzene és néptánc iránt érdeklődő vendégeinket június 30-án (péntek) este a Belencéres Néptáncegyüttes Gálaműsorára és az azt követő ingyenes táncházba is.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!