Szakképzés: emelkedett az alapnormatíva


A megyei iparkamara örömmel adja hírül a tanulóképzésben részt vevő vállalkozóknak, hogy emelkedett a tanulónkénti alapnormatíva. A kormány döntése értelmében január 1-től, visszamenőleg jár a magasabb kvóta, a szakmánkénti súlyszorzók változatlanok.

A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló törvényben meghatározott alapnormatíva összege 2017. július 1-től változik, összege 480 000 forint/fő/év. Ettől a dátumtól ezt az összeget hívhatja le az érintett vállalkozás. A 2017. január elseje óta járó különbözethez év végén, az éves szakképzési hozzájárulás bevallása alkalmával juthatnak hozzá. A módosítás 2020-ig érvényes.

Az alapnormatíva a tanulók képzése során az állam által biztosított, egy tanévre, egy tanulóra vonatkozó támogatási összeg, korábbi mértéke 453 000 forint volt. A mindenkori összeget a központi költségvetési törvény határozza meg.

– Nagyon fontos lépés ez, amelyet a szakképzés szereplői nagyon vártak a kormánytól, és sokan sürgették, hiszen az elmúlt időszakban a minimálbér-emelések miatt a korrekció már elengedhetetlenné vált – hangsúlyozza a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályvezetője. – Az iparkamara, mint a duális szakképzésben a törvényességi garancia őrzője, biztatja a vállalkozásokat: fogadjanak tanulót, vegyenek részt a szakképzett munkaerő kinevelésében – teszi hozzá Mészárosné Szabó Anna.

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 6 tanácsadója szakmacsoportonkénti bontásban tartja a kapcsolatot a megye mintegy 250 vállalkozásával, ahol éves szinten 1900-nál is több tanulószerződés él. Legtöbb diák a vendéglátás-turisztika területén végzi a gyakorlatát ún. külső gyakorlati képzőhelyen, vállalkozásnál. Ezt követi nagyságrendben a gépészet, az egészségügy, a kereskedelem és az építészet.

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!