E-mail: info@bekesmatrix.hu | Telefon: 06/20/935-16-83

XVII. Békés Megyei Polgárőr NapForrás: Békés Megyei Polgárőrök Szövetsége Esemény időpontja: 2017 Július 15. ( Szombat ) 09:30
Helyszín: Mezőkovácsháza
Önfeledt ünneplés Mezőkovácsházán A Békés Megyei Polgárőrök Szövetsége a Mezőkovácsházi Polgárőr Egyesülettel és Mezőkovácsháza Önkormányzatával közösen július 15-én a Borostyán Strandfürdő területén rendezte meg a XVII. Békés Megyei Polgárőr Napot.

A meleg nyári idő ellenére a megye 73 polgárőr egyesületének mintegy ezer önkéntes bűnmegelőzője és családtagja regisztrált a polgárőrök e jeles ünnepére. Amelyen a megjelenteket Varga Gusztáv, a település polgármestere köszöntötte. Kiemelte: a város polgárőreinek nagy szerepe van abban, hogy az itt élők biztonságban, nyugalomban tölthetik napjaikat. Azt kívánta: érezzék jól magukat az ide érkezettek, s kellemes emlékekkel távozzanak Mezőkovácsházáról, s térjenek vissza máskor is kedves vendégként.

A rendezvényen jelen volt dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatal vezetője, kormánymegbízott, aki azzal kezdte beszédét: Magyarország legnagyobb, legszervezettebb, legkitűnőbb, legelismertebb civil szervezetének, a Polgárőrségnek áldozatkész tagjait ünnepeljük ma. Azokat az önkéntes bűnmegelőzőket, akik szabadidejüket feláldozva tesznek mások, településük biztonságáért. Elismerősen szólt arról: a közbiztonság alakításában a Rendőrség mellett kiemelt szerep jut a polgárőröknek. Akik rendkívüli helyzetekben is képesek helytállni, bármikor mozgósíthatóak, s mindenben lehet rájuk számítani. Csak az elismerés hangján lehet szólni az Önök munkájáról – mondta a kormánymegbízott.

Ünnepi beszédében dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke elismerően szólt arról: Békés megye stabil polgárőr állománnyal rendelkezik, a 73 egyesületben mintegy 2800 önkéntes tevékenykedik, igen eredményesen. Kiemelte: Békés megye a "szívem csücske", mert itt rend és egység van. Köszönhető ez a kiváló megyei vezetésnek, s az önkéntes bűnmegelőzők lelkiismeretes, önzetlen, kiváló munkájának. Köszönet ezért minden itt tevékenykedő polgárőrnek. Kiemelt szerepetek van abban, hogy Magyarország ma Európa legbiztonságosabb országa. Az önkéntes bűnmegelőzők 9 millió szolgálati órája az elmúlt évben nagyban hozzájárult ehhez. Ti, békési polgárőrök vagytok azok, akik az első hívó szóra "vendég polgárőrként" siettetek a határ térségében tevékenykedő polgárőr egyesületek segítségére – emelte ki a szónok, aki megjegyezte: Békésben ma béke van, stabil a közrend, a közbiztonság, az itt élők szubjektív biztonságérzete is mutatja kiváló munkátokat!

Ezt a gondolatmenetet folytatva dr. Polyák Zsolt r. dandártábornok, megyei főkapitány azt hangsúlyozta: a rendőrök és a polgárőrök közös járőrszolgálatban eltöltött óráinak száma jelentős mértékben növekedett. Nem véletlenül, hiszen a két rendvédelmi szerv között folyamatos az együttműködés, az együttmunkálkodás. A stratégiai partnerségünk hosszú távra szól, hiszen mindenkit közvetlenül érintő kérdés a közrend, a közbiztonság, amelynek fenntartása és erősítése közös célunk!

Tóth Tibor tű. dandártábornok, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője azt köszönte meg a polgárőröknek, hogy eredményes együttműködésük révén a nap bármely pillanatában számíthatnak az önkéntes bűnmegelőzők segítségére. Végül Békés város önkormányzati képviselője, dr. Seres István történész méltatta a Polgárőrség múltját, s dicsérte a ma önkéntes bűnmegelőzőinek áldozatkész szerepvállalását.

Az ünnepségen elismeréseket adtak át az arra érdemeseknek.

A Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozatát kapta:

Kovács Imre /Mezőhegyes/ posztomus, és Szász Imréné /Telekgerendás/.

E kitüntetés Ezüst fokozatát vehette át:

Bajkán Mariann /Mezőkovácsháza/ és Pljesovszki János /Szarvas/.

A Bronz fokozatot érdemelteki

Susánszki János /Békéscsaba/, Szelják János András /Gádoros/ és Mekkel Zsolt /Battonya/.

Az ünnepséget követően dr. Túrós András Gyarmati Sándor megyei polgárőr elnök társaságában több egyesület sátrát kereste fel, érdeklődve a polgárőrök gondjairól, örömeiről. A színpadon közben kulturális programok zajlottak, s a sportversenyek mellett az érdeklődők a rendvédelmi szervek bemutatóit tekinthették meg, bűn- és baleset-megelőzési totót tölthettek ki – a helyesen válaszolók ajándékot is kaptak –, volt véradás, s persze a legkisebbekre is gondoltak a szervezők, játékos programok sora kínált számukra is szórakozást a strandolás mellett.

(hirdetés)

Érdekelhet még...
Ezt már olvasta?