Lakossági tájékoztatóra hívnak a Zöld várossal kapcsolatban!


Békés Város Önkormányzata lakossági tájékoztatót tart 2017. július 24-én 1600 órakor a Békési Polgármesteri Hivatal dísztermében.

Zöld város kialakítása című pályázat benyújtása

Békés Város Önkormányzata pályázatot nyújt be a TOP- 2.1.2-16 kódszámú "Zöld város kialakítása" című pályázati felhívásra. A pályázati intézkedés olyan infrastruktúra fejlesztéseket támogat, amelyek javítják a település általános környezeti állapotát, segítik a fenntartható fejlődés pályára állítását, a beruházások során olyan technológiák, módszerek kerülnek alkalmazásra, amelyek környezet- és természetvédő módon biztosítják a megépített infrastruktúra és a település működését, elősegítik a fenntartható fejlődést. A fejlesztések megvalósítása során elsődlegesen tekintettel kell lenni a városi közterületek környezettudatos, család- és klímabarát megújítására, azaz arra, hogy a beavatkozások területe alkalmas legyen a családok és a fiatalok számára szabadidejük hasznos eltöltéséhez, mindeközben a fejlesztések a környezeti fenntarthatóság követelményeit szolgálják, a városi zöld környezet megteremtéséhez, ezek gazdaságos fenntartásához járuljanak hozzá.

A pályázattal kapcsolatosan kérdőív kitöltésére is lehetőség van 2017. július 20-ig, melyben fejlesztési ötleteit is kifejtheti.

Kérdőív betöltéséhez kattintson IDE!

A pályázati felhívásról az alábbi linken tájékozódhat:

https://www.palyazat.gov.hu/top-212-16-zld-vros-kialaktsa-1

Településkép arculati kézikönyv készítésével, illetve a településképi rendelet megalkotásával kapcsolatos fórum.

Az Országgyűlés a települések jellegzetes és értékes arculatának megóvása, kialakítása, az épített természeti környezet védelme, valamint az építési beruházások sikeres megvalósítása érdekében megalkotta a településkép védelméről szóló 2016. LXXIV. törvényt, röviden a Települési törvényt.

A jogszabály célja az építési beruházások támogatása, egyúttal a hazai városok és községek sajátos településképének védelme és alakítása társadalmi bevonás és konszenzus által. Ennek értelmében a törvény kimondja, hogy a településkép védelmének elemei az önkormányzati rendeletekben egyértelműen kerüljenek megállapításra és új eszközként bevezetésre került a települési arculati kézikönyv.

A kézikönyv a Településképi törvény meghatározása értelmében – települések természeti és épített környezete által meghatározott – településképi jellemzők bemutatásának és minőségi formálásának eszköze. A kézikönyv feltárja és ismerteti a település településkaraktert meghatározó településképi jellemzőit, a településképi szempontból egymástól jól elkülönülő településrészeket arculati jellemzőikkel és értékeikkel, a településkép minőségi formálására vonatkozó javaslatokat, valamint a településképhez illeszkedő építészeti elemeket, és ezek figyelembevételével szöveges és képi megjelenítés formájában javaslatot tesz a településképhez illeszkedő építészeti elemek alkalmazására.

A kézikönyv szemléletformáló célt szolgál, amely nem csak a szakma, de a szakmán kívüliek tájékoztatását is segíteni hivatott, így annak közérthetőnek, egyértelműnek, olvasmányosnak is kell lennie.

A fentieken túl a kézikönyv fontos feladata, hogy a településképi rendelet szakmai megalapozásául is szolgáljon.

A részletes tájékoztatót megtalálja ITT!

Tisztelettel várunk minden érdeklődő békési lakost a fenti két témában tartandó tájékoztatóra!

Üdvözlettel:

Izsó Gábor

Polgármester


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!