E-mail: info@bekesmatrix.hu | Telefon: 06/20/935-16-83

ILLEGÁLIS SZEMÉTLERAKAT BÉKÉS határábanForrás: BékésMátrixEsemény időpontja: 2017 Augusztus 2. ( Szerda ) 07:00
Frissítve: 2017 Augusztus 6. ( Vasárnap ) 11:20
Helyszín: Békés város külterülete
Országos probléma a szemetelés, ami sajnos nem kerüli el városunkat sem, főként háztartási, elektronikai-, és zöld hulladékot helyeznek el, legtöbbször a külterületi utak menti árkokba. Városunk határában, a 470 sz, út mentén Törökszigetnél illegális szemétlerakatot fedeztek fel a Békési Polgárőrség KHSz járőrei.

A polgárok tisztességes többsége, aki környezettudatosan próbál élni és erre neveli gyermekeit, mélységesen fel van háborodva az ilyen cselekedetek láttán, és azonnal felmerül benne a kérdés:

Hogyan lehetne ezt megszüntetni?

Ugyanígy van vele az önkormányzat is.

– Nehezen tudjuk tetten érni a szemetelőket, mert az esetek döntő többségében a szeméthalmazt már csak a lerakása után észleljük, így ismeretlen tettes ellen tehetünk feljelentést a rendőrség felé- mondta Izsó Gábor polgármester, majd kitért arra, hogy a 2012 óta működő, az illegális lerakók felszámolását célzó Startmunka programnak köszönhetően több száz százalékkal tisztább a város és környéke, ugyanakkor tény, hogy ezek a helyek újratermelődnek. A közmunkások folyamatosan járják a forgalmas utakat és a város közterületeit, hogy eltüntessék a szemetet.

- Ha tenni akarunk mindezek ellen, akkor először is nem árt tudni, hogy az illegális hulladék elhelyezés bűncselekmény!

A Büntető Törvénykönyv 248. § (1) szerint "Aki a) arra a célra hatóság által nem engedélyezett helyen hulladékot elhelyez, b) engedély nélkül vagy az engedély kereteit túllépve hulladékgazdálkodási tevékenységet, illetve hulladékkal más jogellenes tevékenységet végez, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. (2) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1) bekezdésben meghatározott bűncselekményt a hulladékról szóló törvény szerinti veszélyes hulladékra követik el."

Első teendő tehát a hatóságok segítése az elkövetők beazonosításában. A közterület-felügyelőkön, a polgárőrökön, a rendőrségen túl szükség van minden tisztességes békési lakos figyelő szemére, a gyanús mozgások bejelentésére.

Az utóbbi években országos szinten – Békésen is – szépen terjed a szelektív hulladékgyűjtés, a környezettudatos nevelés terén előrelépés érzékelhető, így van esély rá, hogy a felnövekvő nemzedék már nyugat-európai szinten fogja kezelni ezt a problémát.

Fotók az illegális szemétlerakatról, annak felszámolásáról és a megtisztított területről.

(hirdetés)

Érdekelhet még...
Ezt már olvasta?