Konferenciakötettel jelentkeznek a reformátusok


2017-ben tartotta tizedik alkalmát a Magvetés Református Konferencia. A szeptember eleji Madzagfalvi Napokra jelent meg a konferenciakötet, amely tartalmazza az előadásokat.

A 328 oldal terjedelmű kötet a tíz év anyagát tartalmazza kronológikus rendben. Kiadója a Békési Református Egyházközség. 2010-ben és 2013-ban már megjelent a könyv, az addigi anyagokkal. Most teljesen átszerkesztve, impozáns kivitelben kerül a könyv az olvasók polcaira. A könyv szerkesztője Mucsi András presbiter, középiskolai tanár.

Részlet az előszóból, amelyet Katona Gyula esperes-lelkész jegyez: "10 éve, hogy minden év júniusában, iskolánk tanévzáró értekezletének a napján megrendezzük a Magvetés Református Konferenciát, amit mindig valamilyen aktualitással töltünk meg. A hallgatóság közé várunk minden olyan érdeklődőt, akik szeretnek lépést tartani a mindennapok eseményeivel, vagy éppen szívesen emlékeznek olyan történelmi pillanatokra, amelyek meghatározóak voltak népünk, nemzetünk, vagy éppen egyházunk életére az évszázadok során. De jelentős létszámban ott ülnek a hallgatóság soraiban iskolánk tantestületének tagjai is, mint egy végső szellemi muníciót magukba szíva a nyári szünet időszakára. Amikor 10 évvel ezelőtt útjára indítottuk konferencia sorozatunkat, nem titkolt szándékunk volt, hogy városunk lakosságának egy olyan rétegét is elérjük, akik egyébként nehezen megszólíthatóak. Vagy azért, mert foglalkozásuk, hívatásuk nagyon lefoglalja őket, s nem marad idejük ezekkel a témákkal foglalkozni, vagy azért, mert az élet más területei tartoznak az érdeklődési körükbe. Bíztunk abban, hogy egy ilyen koncentrált módon lezajló esemény kíváncsivá tesz olyanokat is, akik egyébként nem tanúsítanak érdeklődést a felvetett témák iránt. Az, hogy sikerült-e legalább részben megvalósítani szándékunkat, nem tudom, de titkon remélem, hogy igen. Tény az, hogy voltak igen nagy érdeklődésre számot tartó konferenciáink, s volt olyan is, amire csak kevesen voltak kíváncsiak."

Az előadók között több neves tudóst is találunk, mint dr. Hegedűs Lóránt nyugalmazott püspököt, dr. Marjovszky Tibort, Baráth Béla Leventét és dr. Kovács Ábrahámot a Debreceni Református Hittudományi Egyetem oktatóit, Bóna Zoltán lelkészt és D. Szebik Imre volt püspököt, a hazai ökumenikus mozgalom kiemelkedő vezetőit, dr. Tőkéczki László egyetemi tanárt, református dunamelléki főgondnokot, dr. Horváth Erzsébet egyetemi tanszékvezetőt. Számos előadást felkészült helyi kutatók tartottak meg. A kötet beszerezhető Békésen, a lelkészi hivatalban.

A konferencia a BÉTAZEN része. A kötet megjelenését támogatta a Békés Megyei Önkormányzat.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!