Nagy sikerrel zárult a második Megyenap is


A Békés Megyei Önkormányzat az előző év sikerére alapozva ismét megszervezte a Megyenapot, amelyre szerte a megyéből érkeztek résztvevők és érdeklődők, de még határainkon túlról is köszönthettünk látogatókat.

Két testvérmegyénk, Arad és Bihar megye is képviseltette magát, a rendezvény díszvendége pedig Nagyszalonta volt. Az óriási érdeklődést jelezte, hogy a békéscsabai főtér zsúfolásig megtelt, egész nap hömpölygött a tömeg a sátrak, faházak között. Az időjárás is a kegyeibe fogadta a rendezvényt, az előzetes meteorológiai jelentések ellenére eső helyett napsütés és nyárvégi hőmérséklet fogadta a megyenapos vendégsereget.

A nap szlogenjéhez – Hagyomány, érték, közösség – hűen megjelentek a nap során mindazon kézműves hagyományok, amelyek jellemzőek a megyére, mint a bőrművesség, fazekasság, hímzés. A Békés Megyei Értéktárban szereplő értékek is bemutatkoztak, a hungarikum csabai és gyulai kolbász mellett a többi 27 tétellel is megismerkedhettek az érdeklődők, legyenek azok szellemi, épített vagy gasztronómiai értékek. Idén nagy hangsúlyt helyeztek a szervezők arra, hogy minél több érték interaktívan is megismerhető legyen: biharugrai tükrös pontyok úszkáltak akváriumban, mellette bográcsban készült a halászlé, láthatóak voltak autosex tyúkgalambok, meg lehetett tanulni biliárdozni, volt agility bemutató, és idén sem maradt el a városnézés Nóniusz fogatokon.

A rendezvény egy színes, zenés felvonulással vette kezdetét: a "kisdobos" vezette menetet hagyományőrzők, óriásbábok, megyénk nemzetiségeinek képviselői, magyar nemesi ruhába öltözött fiatalok színesítették, de Mukácsy Mihály és felesége, Cécile Papier alakját is megidézték színészek. A felvonulás ütemét a Tótkomlósi Fúvószenekar diktálta.

A Megyenap délelőttjén a színpadon a Békés megyei nemzetiségek mutatkoztak be, zene, tánc, ének követte egymást a németek, romák, szlovákok, románok, szerbek tolmácsolásában. A megyei értéktárban szereplő Hudák kézi szövőműhely is felvonultatta ruháit egy divatbemutató keretében, és a díszvendég Nagyszalonta képviseletében Gali Teréz megzenésített Arany verseket és saját szerzeményeket adott elő.

Ünnepélyes keretek között vettek át értéktár okleveleket azok a polgármesterek és értéktár vezetők, akik településének helyi értéktárába az elmúlt évben új tételt regisztráltak. Díszoklevelet annak az öt értéknek a tulajdonosa és felterjesztője vett át, amelyek a megyei értéktárba kerültek tavaly óta. Ezek a volgamenti hérics, Mokry Sámuel búzanemesítő munkássága, életműve, Orlai Petrics Soma életmű, az orosházi búzacsíramálé és a Gyulai Kutyás Agility Szabadidősport Klub.

Délután a megye kulturális értékei kerültek színpadra, táncos, zenés produkciók váltották egymást, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház a Csacsifogat című mesét adta elő a gyerekeknek, majd Beliczay Balázs stand-up comedyvel szórakoztatta – nem kis sikerrel – a közönséget. A vidám vendégsereget zárásként a Balassi Táncegyüttes táncháza várta, kicsik és nagyok követték ifjabb Mlinár Pál utasításait, és próbálták a frissen tanult tánclépéseket minél tökéletesebben produkálni.

Mindeközben Békés megye legnagyobb kézműves vására és kistermelői piaca vonultatta fel a megye értékeit, melyek között a kézzel készített használati és dísztárgyak, szőttesek, faragott eszközök, szappan, kosarak mellett gasztronómiai finomságok, méz, lekvár, pálinka, sajt, kolbász, illatos fűszerek, szörpök is megtalálhatók voltak. A vásár kiállítóinak jóvoltából megyei értékeket nyerhettek azok a vendégek, akik tombolaszelvényért regisztráltak. Az ajándékcsomagokban szappan, lekvár, méz, szörp, pálinka, de még csöröge is lapult.

Idén is részt vettek a programban a katonai hagyományőrzők: a Békés Megyei Károlyi-huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület, a Magyar Szablyavívó Iskola és a Körösök Völgye Vitézi Bandérium. Őseink katonai ruházatát, fegyverzetét, harcmodorát óránként bemutató keretében ismertették meg a közönséggel: a Körösök Völgye Vitézi Bandérium például betyárokat fogott el és elrettentésképpen végigvezették őket a vásáron. A katonai hagyományőrző csoportok mellett helyet kapnak a határvadászok, a honvédség és a MATASZ.

A gyerekek egy jókora sátorban érezhették jól magukat, ahol kézműves foglalkozások: agyagozás, nemezelés, rongybab készítés, fafaragás, gyöngyfűzés, sakk és különböző játékok, a sátor mellett kreatív játszótér, kosárhinta és sok-sok léggömb várta őket. Idén egy óriási meglepetéssel is készültek a szervezők, egy ezer szeletes barackkal és hungarikum akácmézzel készült tortát kóstolhattak meg a vendégek, amelyet marcipánból készült Megyenap logó díszített.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!