Idén is lesz Közfoglalkoztatási Kiállítás Békéscsabán.


A Békés Megyei Kormányhivatal 2017-ben ismételten, immár ötödik alkalommal rendezi meg a Közfoglalkoztatási Kiállítást, mely nagyszabású rendezvényen Békés megye önkormányzatai látványos keretek között mutathatják be a közfoglalkoztatási programjaik eredményeit.
  • A kiállításnak ez évben is Békéscsabán az impozáns Szent István tér ad otthont, ahol 3 600 m2-en kerülnek kialakításra a települések - járási szerkezetbe tagolt - kiállítóstandjai.
  • A járásokban idén összesen 59 Békés megyei település mutatkozik be.
  • Az immár hagyományosan megjelenő és egységes arculatot mutató kiállító standok is a Békés megyében megvalósuló közfoglalkoztatási programok keretében, közfoglalkoztatottak keze nyomán készültek el, melyek így a bennük kiállított termékek mellett is jól példázzák a közfoglalkoztatásban megvalósuló tevékenységek valóban új értékeket előállító sajátosságait.
  • A hagyományoknak megfelelően ez évben is a kiállítóhelyeken a látogatók interaktív módon megismerhetik a seprűkötés, a tésztakészítés, savanyítás, befőzés, az ágaprítás, sőt a biotégla készítés munkafolyamatait, melyeket a megyében közfoglalkoztatás keretében foglalkoztatott munkavállalók mutatnak be. A rendezvényen kiállításra kerülnek továbbá a közfoglalkoztatásban használt eszközök is, így a látogatók megtekinthetnek traktorokat pótkocsival, fűkaszákat, mélylazítót, drótfonó gépet, ágaprítókat és olajprést is. A kiállító önkormányzatok standjain zöldségek, gyümölcsök széles kínálata várja az érdeklődőket, akik itt kóstolókon is részt vehetnek.
  • Az idei rendezvény, vélhetően szintén hagyományteremtő újdonsága, hogy a Békés Megyei Kormányhivatal – a rendezvény népszerűségét és jelentős látogatottságát is kihasználva - kiemelt figyelmet kíván fordítani a közfoglalkoztatásból a versenyszférába történő átmenet erősítésére is. Ennek érdekében, elsősorban a közfoglalkoztatásban lévő munkavállalók számára állásközvetítést biztosítunk, ahol Békés megye jelentősebb, nyílt piaci munkaerőigénnyel rendelkező munkaadói, személyes megjelenésük és kiállításuk mellett kínálnak a versenyszférában keresett álláslehetőségeket. Reményeink szerint sok, jelenleg a közfoglalkoztatásban foglalkoztatott munkavállaló talál tartós, immár a versenyszféra által kínált munkalehetőséget a rendezvény időtartama alatt, ezzel is erősítve a közfoglalkoztatás szándékolt tranzitfoglalkoztatási jellegét.
  • E mellett természetesen a színpadon egész nap zenés programok is színesítik a rendezvényt, amelyekben szintén a kiállító települések zenekarai, néptáncosai és mazsorett csoportjai lépnek fel. A fellépők között az idei évben is szép számmal találhatunk a hétköznapokban szintén a különböző közfoglalkoztatási programokban részt vevő előadókat is.

Az értékteremtő járási Startmunka mintaprogramok eredményei

A Békés Megyei Kormányhivatal kifejezett célja a Békés megyében 2011-ben elindított és új keretek között működő közfoglalkoztatási rendszer eredményeinek bemutatása. A járási startmunka programokban végzett tevékenységek mindegyikéről elmondható, hogy valódi értéket teremtve a helyi közösségek javát szolgálják.

  • Megyénkben 2017-ben 62 önkormányzat működtet valamilyen járási Startmunka mintaprogramot, amelyek több, mint 6 500 főnek biztosítanak megélhetési lehetőséget. A járási Startmunka mintaprogramok keretein belül összesen 8 programelemben folyik valamilyen értékteremtő, a közösség számára hasznos tevékenység.
    • Békés megye földrajzi elhelyezkedéséből és természeti adottságaiból eredően a járási programelemek közül a legnépszerűbb a mezőgazdasági programelem, amelyben 2017-ben 2 089 fő vett részt, a termelés pedig 1 100 ha meghaladó területen folyik. E projektek segítségével állandó friss alapanyag kerülhet a településeken működő konyhákra és lehetőség nyílik a keletkező többlet további feldolgozására, esetleg értékesítésére is. A mezőgazdasági programelemen belül 2016-ban 39 önkormányzat foglalkozik állattenyésztéssel is, az ezen alágazatban foglalkoztatottak száma pedig meghaladja a 200 főt.
    • Kedvező tendencia, hogy az utóbbi években folyamatosan emelkedett a növénytermesztésből és az állattartásból származó termények, termékek feldolgozottsági foka. A növénytermesztés produktumaiból egyebek mellett a legkülönbözőbb savanyúságok, lekvárok, vagy éppen a cirokseprű, míg az állattartásból például a különböző sajtok, túró és egyéb feldolgozott tejtermékek, a tojásból házi tészta, míg az állati maradványokból szappan kerül - immár saját gyártásban - előállításra.
    • Tekintettel térségünk esetenként igen jelentős ár- és belvízvédelmi problémáira, mintegy 761 fős közfoglalkoztatotti létszámot érintenek az önkormányzati belvízelvezetési programok, melyek megvalósítása során több száz kilométernyi belterületi esőelvezető rendszer kerül ez évben is karbantartásra.
    • A települési önkormányzatok úthálózatai is meglehetősen elmaradottak, melyre tekintettel a köz- és mezőgazdasági útkarbantartási programokban mintegy 1 720 fő munkájának köszönhetően 400 kilométert is meghaladó közút és járda, míg hozzávetőlegesen ugyanekkora nagyságrendű mezőgazdasági földút is felújításra, karbantartásra kerül.
    • A településképet és a lakosság közérzetét rontó illegális hulladéklerakók felszámolására indított programokban több, mint 300 fő vesz részt megyénkben, tevékenységük révén több tonna engedély nélkül elhelyezett szemét és egyéb hulladék kerül összegyűjtésre és elszállításra.
    • Az önkormányzatok gázfűtési költségeinek csökkentése érdekében került meghirdetésre a bio- és megújuló energiafelhasználási programelem, melyben szintén igen jelentős mértékű alternatív fűtőanyag kerül előállításra és fűtésre való előkészítésre. E programelemben is mintegy 180 fős létszám kerül foglalkoztatásra Békés megyében.
    • Az utóbbi években – elsősorban a közfoglalkoztatás értékteremtő kritériumának való megfelelés okán - a szociális típusú programelemekről a hangsúly számottevően áttevődött a helyi sajátosságokra épülő közfoglalkoztatási programokra, ahol is a helyi, települési erőforrásokra alapozva szintén mintegy 1 400 fő közfoglalkoztatott tevékenykedik Békés megye önkormányzatainál. Az említett helyi sajátosságokhoz illeszkedően számos ipari termék, úgymint beton- és térburkoló elemek, vályogtégla, asztalosipari termékek, virágládák, padok, buszmegállók, kerítéselemek, utcai bútorok, ajtók, ablakok, textilipari termékek, szőttesek, munkaruhák és még számos más termék kerül előállításra.
    • 2017-ben új programelemmel egészült ki a járási startmunka programok támogatási rendszere, a magas hozzáadott értékű programok támogatásával, mely olyan jelentős beruházások megvalósítását hivatott a közfoglalkoztatás keretrendszerében támogatni, melyek közvetlen költségeinek támogatási intenzitása jóval magasabb az átlagos programokénál, ugyanakkor olyan termelő beruházások kivitelezését teszik lehetővé, melyek hosszabb távon képesek - akár tisztán üzleti alapon is - továbbműködni. Ezekben a programokban a támogatás lejártát követően, minden esetben továbbfoglalkoztatási kötelezettség terheli a közfoglalkoztatókat. Békés megyében 2 települési önkormányzat programjához nyújtott támogatást a Belügyminisztérium. A források felhasználásával Kaszaper községben egy zöldség- és gyümölcsszárító, aszaló üzem kerülhet kialakításra, míg Vésztő városában egy juh tejfeldolgozó üzem létrehozására nyílik lehetőség.
    • Szintén jelentős Belügyminisztériumi támogatással valósul meg az a közfoglalkoztatási program is Békés megyében, melynek keretében Magyardombegyház községben egy kecsketej feldolgozó és sajtkészítő üzem került kialakításra. A programban saját termelésű kecsketej kerül, meglehetősen széles termékkört érintően (sajt, túró, túrókrém, körözött, stb.) feldolgozásra, az üzem 2017. április hónapban kezdte meg a termelést és jelenleg már határozatlan időre szóló működési engedéllyel rendelkezik.

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!