Békés megyeiek elismeréseket vehettek át a fővárosban


A megye hét kézművese vehette át a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által alapított elismerést szeptember 22-én a fővárosban.

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara megyei szinten koordinálta a pályázatot és biztosította a nyertesek utazását a díjátadóra, az Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásárra. Ennek keretében adta át Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Miklóssy Ferenc, az MKIK alelnöke az elismeréseket.

Az idei Békés megyei kitüntetettek:

Békéscsabáról dr. Illés Károlyné hímző (tradicionális kézműipar kategóriában: gyetvai hímzések); Körösladányból Komróczki Gyula népi hangszerkészítő és pedagógus (tradicionális kézműipar kategóriában: citera); Békésről Lukács Eszter Mária hímző (népi iparművészet kategóriában: békési szűcshímzés); Békésről Népművészeti Kosárfonó Bt. – Kocsor Imréné kosárfonó, népi iparművész (tradicionális kézműipar kategóriában: fonott kosarak); Orosházáról Szilasi-Horváth Tamás kovács (tradicionális kézműipar kategóriában, múlt a jelenben nevű alkotás); Orosházáról Tóth Imréné hímző, népiékszer-készítő, csipke készítő népi iparművész (tradicionális kézműipar kategóriában: orosházi szálán varrott szőrhímzés); Pusztaföldvárról a Verum Natura Kft. gyümölcs-, zöldséglé gyártó – Balog Tímea (gasztronómiai kézműipar kategóriában: Verum Natura 100%-os gyümölcs-, és zöldséglevek).

A Magyar Kézműves Remek pályázatot még 2012-ben hirdette meg a kamara a magyar kézműves hagyományok és az ezzel kapcsolatos adottságaink jobb hasznosítása miatt. A tizenöt évvel ezelőtt létrehozott címre mindig nagy létszámban jelentkeznek a térségünkben alkotó kézművesek, s a nyertes mesterek, készítők feltüntethetik a terméken, jelezve annak magas színvonalát.

Békés megyeiek, eddig 13 kézműves nyerte el, 23 termékkel. Tavaly az országos kamara elnöki aranyérem kitüntetésében is részesültek ketten, akik már több mint ötszörös remekek: a Berényi Textil Kft., valamint Kocsor Imréné kosárfonó, népi iparművész, a Népművészet Mestere.

Békés megyéből idén 14 alkotó 15 pályamunkával jelentkezett, ezzel ismét éllovasok vagyunk, az ünnepélyes eredményhirdetésen is büszkén képviselhettük Békés megyét, hiszen a 91 jelentkező közül 36-ot díjaztak, és ebből 7 érkezett a Viharsarokból. Ezzel 30-ra emelkedett a kézműves remek címkével ellátható Békés megyei termékek száma. A díjazott kézművesek száma pedig 16-ra, hiszen a visszatérők mellett idén először nevezett és nyert Balog Tímea, Komróczki Gyula és Szilasi-Horváth Tamás.

A csoportképen: Szilasi-Horváth Tamás , Lukács Eszter Mária, Kocsor Imréné, Balog Tímea, dr. Illés Károlyné , Tóth Imréné, Komróczki Gyula

További fotók: https://www.facebook.com/bmkik.bekescsaba/posts/1336947586414314


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!