Jön az e-recept!


November 1-től csak az kap hagyományos, papír alapú receptet az orvosától, aki kéri. Cikksorozatunk szerzője Dr Jeszenszky Attila a Levendula Patika szakgyógyszerésze, a gondoskodo.hu és az immunspecialista.hu főszerkesztője.

Egyébként elektronikusat állítanak majd ki.

Az elektronikus vénynek számos előnye van: gyorsabb, egyszerűbb lesz a gyógyszerkiváltás általa, továbbá előnyös tulajdonsága, hogy nem tud elkallódni. Az e-receptek bevezetésével az ügyfélkapun a páciens maga is ellenőrizheti majd, hogy mikor mit írt fel neki az orvos.

A gyakorlatban, az orvos a felírt e-receptet, az inetreneten keresztül elküldi a "felhőbe" (amit úgy kell elképzelni, mint egy postaládát). A beteg kiválasztja azt a patikát, ahol be akarja szerezni a gyógyszereit (minden patika alkalmas lesz kezelni az e-receptet) bemutatja a patikusnak az e-személyit, vagy a TAJ kártyáját. Ezután az illető "postaládájából", a patikus lehívja az orvos által oda küldött recepteket, melyeket összekészít, ráírja az adagolást és átadja a betegnek.

Ez a fajta gyógyszerkiváltási folyamat, inkább hasonlít egy banki tranzakcióra, ahol a páciensnek igazolnia kell majd magát a taj-számával vagy e-személyi igazolványával, a gyógyszerért pedig átvételi elismervényt kell adnia a patikusnak. Mivel alapesetben mindenki csak a saját nevére felírt gyógyszert válthatja ki, meghatalmazást kell majd kérni az orvostól, ha másvalaki gyógyszeréért ugrik be a patikába. A körzeti orvos asszisztense sem adhat majd ki vényt a krónikus betegeknek, mert az e-receptet kizárólag az orvos viheti fel a rendszerbe.

A papíralapú beutalók és receptek nem szűnnek meg: aki kéri, az a hagyományos formában is megkaphatja majd a vényt.

Az új rendszer előnye, hogy a beteget kezelő orvosok a más orvosok által felírt recepteket is látják az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térben, vagyis a felhőben. Így könnyen kiderülhet, ha a beteg több, azonos hatóanyagú gyógyszert íratott fel magának, a gyógyszer-túladagolás kockázatát teremtve meg, továbbá a különböző gyógyszerek nemkívánatos kölcsönhatásai is megelőzhetők.

A magánellátásban tovább megmarad a papíralapú recept, mivel a magánszolgáltatóknak csak jövő novemberben kötelező csatlakozniuk a rendszerhez. A közellátásból sem tűnik el, hiszen ha a háziorvos házhoz megy, ott csak papírreceptet tud írni, emellett bizonyos speciális gyógyszereket is csak így tudnak majd felírni, mert ezek nincsenek benne az elektronikus rendszerben.

Tehát az e-recept kiváltásához, hagyományos személyi igazolvány és TAJ kártyára, vagy chipes e-személyi kártyára lesz szükség a patikákban!

A Levendula Patika és Dr Jeszenszky Attila további cikkei a Mátrixon!

www.gondoskodo.hu

www.immunspecialista.hu

Kristály Patika

Levendula Patika


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!