A hazaszeretet Istentől rendelt feladat


Forrás: Virág István Emlékoldal
Helyszin: Békés
Megjelent: 2017 Október 20. ( Péntek ) 13:03
Módosítva: 2017 Október 22. ( Vasárnap ) 10:21
Október 20-án reggel emlékezett a Szegedi Kis István Református Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium diáksága az 1956-os forradalom hőseire. Az igehirdetés szolgálatát Molnár Máté református lelkész végezte.

A gimnázium 11.B osztálya (osztályfőnök: Gellénné Körözsi Eszter) adta az ünnepi műsort, amely történelmi fotók, szövegek, versek bemutatása mellett újszerű módon mozgásos elemeket, naplókeretbe ágyazott személyes élményeket tartalmazott. A diákok arra keresték a választ, hogy van-e üzenete 1956-nak a ma embere számára? Sajnos a válasz az, hogy a mai fiataloknak keveset mond a forradalom története, de az idősebbek valamilyen szinten érintettek benne.

Eszter könyve 8. fejezetének 6. verse alapján tolmácsolta Isten üzenetét Molnár Máté. Mint mondta, 1956 óta eltelt 61 év és sok minden megváltozott: a társadalmi környezet, a közfelfogás, az emberek gondolkodása. Az október 6-i hősök példaképek, de október 6. kapcsán még mindig keressük a példaképeket. Az alapkérdés: Mi robbant ki egy forradalmat? Mi kell hozzá? A forradalmárokban volt valami, és ez a hazaszeretet, ahol az meg volt Eszter királynéban, aki férjénél, a perzsa királynál is közbenjárt népéért. Mindez akkor és ott nem volt veszélytelen. A hazaszeretet a felebaráti szeretet különös formája, mert van benne együttes örvendezés és szenvedés is. A hazaszeretet Istentől rendelt feladat. Te meg tudtad volna tenni? Mi meg tudnánk tenni mindezt? - tette fel a kérdést a lelkész a szószékről. A mai társadalom én-központú és hiányzik a nemzeti öntudat. A reformáció évében ki kel mondanunk, hogy a mai fiatalság a hazafiság reformációjára szorul. Nincsenek célok és nincs kitartás. A népek és nemzetek benne vannak Isten tervében, aki a nemzet szintjén is kíséri az életünket. Ezért fontos, hogy legyen bennünk hazaszeretet, ez Istentől rendelt feladat – hallhattuk.

( Szöveg: Mucsi András )

Tételek: 1 - 20 / 86 (5 oldal)

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!