Mesteravató az iparkamaránál


Idén 15 szakmában 116 mesterlevelet adtak ki, köztük öt Békésinek is, így megkapta mesterlevelét Sipiczki Valéria Éva, Nagy Zoltán, Szendrei Krisztián, Rácz Károly és Medve Róbert! Mindannyiuknak gratulálunk!

Mintegy 90 új mester tette le a fogadalmat november 15-én a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BMKIK) által szervezett ünnepélyes mesteravatón Békéscsabán, a Phaedra Rendezvényközpontban.

A több mint 200 fő részvételével zajló eseményen köszöntőt mondott dr. Rákóczi Attila, a Kormányhivatal főigazgatója, Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke. Beszédében dr. Orosz Tivadar, az iparkamara elnöke elismeréssel szólt a mesterek teljesítményéről, akik a munka és család mellett, több éves szakmai tapasztalattal vállalták, hogy újra iskolapadba ülnek, a mesterlevél megszerzéséért. Emlékeztetett arra, hogy a gazdaság jelenlegi egyik legnagyobb problémája a munkaerőhiány, ami szorosan összefügg a mesterképzéssel is, hiszen sokan azért vágnak bele, hogy tanulót fogadhassanak és taníthassanak.

Az est során musical-összeállítással közreműködött Gubik Petra és Szomor György.

Békéscsabáról 22-en, Orosházáról és Mezőberényből 6-an, Békésről 5-en, Gyuláról és Szarvasról 4-en vették át a mesterlevelet, és tették le az esküt ezen az estén. A megye számos települése mellett az ország más részeiből érkezett szakemberek is megszerezték a végzettséget az iparkamaránál.

Ilyen még nem volt!

A mesteravatón a legújabb mesterek egy-egy példányt kaptak abból a kiadványból, amelyet az iparkamara készített. A MESTERLEVÉL 2017 című könyv tartalmazza mindazok névsorát, akik november 15-ig mestervizsgát tettek a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál, 15 szakmában 116-an.

A fotókkal illusztrált kiadványban továbbá hatvanegy mesterrel és gyakorlati oktatóikkal készült interjú olvasható, azok közül, akik a kamara által szervezett tanfolyamokon részt vettek. 11 szakma képviselői vallanak családról, szakmáról, a vállalkozói és munkavállalói lét szépségeiről, nehézségeiről. Érdekes, izgalmas, olykor drámai életutak rajzolódnak ki belőlük.

A kiadvány létrejöttéhez Békés megyei települések és vállalkozók járultak hozzá. Gyémánt fokozatú támogató Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata, kiemelt támogató a Békés Megyei Önkormányzat és a békéscsabai Rajki Cukrászda. Arany fokozatú támogató: Csorvás és Sarkad városok önkormányzata, ezüst fokozatú: Szarvas Város Önkormányzata és a Layer Kft., bronz fokozatú támogatók: Gyomaendrőd, Mezőhegyes, Nagyszénás, Orosháza, Újkígyós és Vésztő települési önkormányzatai.

Gazdasági vonatkozások:

Mint ismert, Békés megye gazdasági mutatóit tekintve sereghajtó az országban. Ám a megye vállalkozásai, gazdálkodó szervezetei a szakképzés terén mutatott aktivitása fölötte van az országos átlagnak. Ez megmutatkozik a mesterképzésben is. Nagy az érdeklődés, ami mögött éppen az a szándék áll, hogy a tanulók fogadásához szükséges képzettséget akarják megszerezni a szakemberek. Nagyon sok vállalkozó abban a reményben fogadna tanulókat, hogy a későbbiekben a hiányzó munkaerőt így pótolná, maga tanítaná ki a későbbi munkavállalót.

* 486 aktív gyakorlati képzést szervező 55 szakképesítésben

* Összesen 937 db, határozattal rendelkező gyakorlati képzőhely

Ennél több csak Hajdú-Bihar megyében és Pécsett van.

Közel kétezer tanulószerződés van a megyében, amellyel kapcsolatban az iparkamara vállalja a garanciát (kamarai garanciavállalás fogalma 3 éves). A szakképesítésben a top 10-ben a pincér szakma áll az élen, ezt követi az ápoló, gyakorló ápoló, majd a hegesztő, szakács, eladó, gépi forgácsoló, cukrász, szociális gondozó és ápoló, kőműves és hidegburkoló és a kozmetikus.

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!