Tanyafejlesztésre 2018-ig 16,3 milliárd forintot fordítanak


A tanyafejlesztés a kormányzati fejlesztéspolitika része lett 2010 után, erre a célra - 2010-2018 között - összesen 16,3 milliárd forint áll rendelkezésre.- tájékoztatott Dankó Béla országgyűlési képviselő.

A Kormány fontos döntése volt, hogy minden évben legyen egy olyan pályázat, amely illeszkedik a tanyafejlesztési programhoz. Ez ugyanis lehetővé teszi, hogy a tanyákon lakó emberek gazdálkodási és lakhatási körülményei javuljanak, bekapcsolódhassanak az ország gazdasági vérkeringésébe. Az idén mintegy 300 pályázó nyerte el a mintegy 800 millió forintos keretet.

A magyar tanyát az Országgyűlés határozata alapján az idei évtől kiemelt nemzeti örökségként kell kezelni, mivel az hungarikum. Eddig a tárca 1145 tanyagazdaság egyedi fejlesztését finanszírozta.

A 16,3 milliárd forintos forrás két fő elemet tartalmaz. Az egyik a Földművelésügyi Minisztérium által gondozott tanyafejlesztési program, a vidékfejlesztési programból finanszírozott "Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztéseit célzó tanyafejlesztési felhívás", amelyben nagyságrendileg 8 milliárd forintos keret került megállapításra.

Nemrégiben az idei tanyafejlesztési program pályázatairól született döntés, melynek értelmében ebben az évben 291 pályázót támogattak. A nyertes pályázóknak vállalásaikat 2018. április 30-ig kell teljesíteniük, a beruházásokat eddig kell befejezni.- mondta Dankó Béla

A nyertes pályázók közül a Békés megyei pályázók száma 31, ők összesen 86 508 405 Ft támogatást kaptak. Békés megye 2. számú választókerületében 14 pályázat részesült támogatásban, ők összesen 32 484 640 Ft-ot fordíthatnak fejlesztésekre.- tájékoztatott a képviselő.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!

Cimkék:


tanyafejlesztés