Kicsiny ékszerdoboz Békés szívében


Forrás: Békés Városi Jantyik Mátyás Múzeum
Helyszin: Békés, Széchenyi tér, 4
Különleges jubileumi kiadvánnyal készül a Békés Városi Jantyik Mátyás Múzeum az adventi időszakra

A békési ortodox egyházközség közel 230 évét feldolgozó könyv jelenik meg a Békés Városi Jantyik Mátyás Múzeum és a Békési Román Nemzetiségi Önkormányzat összefogásának köszönhetően. Az időszerűségét nemcsak a közelgő jubileumi év adja, hanem az is, hogy eddig még nem jelent meg olyan összefoglaló munka, ami az alapítók letelepedésétől kezdve, az egyházközség tulajdonában lévő szakrális tárgyak és a román nemzetiségű görögkeletiek vallási hagyományáig terjedően ismertetné az egykor virágzó egyházközösség életét.

A több értékes berendezési tárggyal is rendelkező építmény és egyházközség egyedülálló a térségben. Magyarországon, Szentes mellett még itt található meg a szerb származású, de Aradon dolgozó Stefan Tenecki ikonfestő mester egyedülálló, görög felirattal ellátott teljes ikonfala. A szentélyben látható - a magyarországi görög alapítású egyházközségek által épített templomok körében – a legrégebbi vörösmárvány oltárasztal, amit egy szarvasi görög kereskedő ajándékozott 1788-ban.

Szojka Petronella szerző egy olyan a "kicsiny ékszerdoboz" belső tereit bemutató – régóta várt - képekkel gazdagon illusztrált könyvet állított össze, ami nem csak érdekes levéltári információkat tartalmaz, hanem olyan tárgyak fényképét is, amelyek most már csak a gyulai Román Ortodox Egyház Levéltárában találhatóak meg.

A könyvbemutató 2017. december 11-én (hétfő) 16:30 órakor kezdődik a Püski Sándor Könyvtár olvasótermében, ahol természetesen a kötet megvásárlására is lehetőség nyílik. (A kötet ára várhatóan 1.200,-Ft lesz.)


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!